• Ida 84

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

    Peand: Ja det skadar väl aldrig att läsa upp lösa kurser för att bredda utbildningen.. Tycker också det är knas att man inte får kalla sig uska när man har utbildningen men inte har en anställning som det. Har hört massa löst prat om att det finns tankar om att ändra det, men jag vet inte hur mycket det stämmer..
    Haha, tycker kanske att 4 år känns som lång tid eftersom att jag fortfarande inte fattar att jag är myndig.. Jajja: Du kommer säkert klara det bra. Även om du inte har erfarenhet just från vården så har du ju erfarenhet om hur det är att komma in i nya rutiner och att bemöta andra människor. Använd dig av det så går det super!

    BrideOf Rocky: Skönt att du får läsa vad du vill! Utbildningen blir ju roligare och man blir mer motiverad om man får läsa de inriktningarna man är intresserad av...
  • Ida 84
    Peand: haha... Men jag e ju inte så gammal jag än vettu...Räcka ut tungandelifi: passa på att vila hjärnan när du är hemma så du lär dig allt du kan under praktiken... Vi kommer vara kvar här och vänta på dig tills du är färdig... Carrolina: och Välkommen!Räcka ut tungan Kul att du hittat hit och hoppas att du kommer in på utbildningen. Jag hade inte alls mycket erfarenhet utan hade bara sprungit som timvikarie i ett halvår när jag började på min utbildning. Men som Peand säger så kan man ha stor nytta av erfarenheten sedan när man läser. Det jag tycker varit mest intressant är att vissa saker som man gjort tidigare och de har varit helt självklara, har man nu fått lära sig varför man gör som man gör. Samtidigt som man får se andra sätt att arbeta på.
    Jag ångrar inte alls att jag hoppade på den, men jag var tveksam i början eftersom jag kände mig så grön inom vården. Men nu är jag snart färdig och längtar jättemycket på att få "prova mina vingar" och få arbeta på riktigt.
  • Ida 84
    BrideOf Rocky: Det där tror jag är olika från kommun till kommun. Jag pratade ju med skolan idag och där sa de att så länge det fanns plats och läraren har möjlighet att ha en extra distanselev så är det helt okej...
  • Ida 84

    Hej allihopa!
    Idag har vi varit på Svenska Mässan i Göteborg på Leva och fungera/vård i väst. Var jättemycket nya häftiga hjälpmedel att titta på och man fick massa bra tips.
    Jag fick även köpt mig två namnskyltar, en med bara mitt namn och en där det även står undersköterska under. Så köpte jag en klocka med som man kan hänga på kläderna..
    Jag hade lovat mig själv att inte plocka på mig massa papper men lyckades ändå släpa hem en hel bärkass med papper och gratisprover....
    Men nu skall jag ta en dusch och sen vårda mina ömma fötter...


  • Ida 84

    Peand: Du behöver inte oroa dig.. du blir antagligen inte av med mig... pratade med lärare och grejer idag så det är okej att jag läser in sjukvård och psykiatri på distans till hösten...


  • Ida 84

    Peand: Haha.. Ja, det skulle kännas tomt att inte komma in här utan att kunna ställa konstiga frågor eller lägga mig i er diskussion..
    Jag köpte mina skyltar genom skyltmagasinet.com men det finns ju massa sidor att beställa på, på nätet. Vill du beställa kläder kan jag rekommendera hejco.com deras tunikor är lite längre och det gillar jag.. design-a.se och nytello.se finns också fina tunikor. Men ni kanske kan beställa genom jobbet?


  • Ida 84
    Peand: Typiskt att de inte skulle beställa nu då.. Jag funderar också på att beställa, men jag använder inte sånna kläder på det boendet jag kommer jobba på i sommar, så jag skall nog vänta tills jag fått en ordentlig lön åtminstone. Eftersom jag hoppas att jag kommer ha behov för dem i höst...
    Jag har jobbat ganska mycket utan att komma upp i fribeloppet, men om man gör det så sänker de ofta både bidrag och lånedelen, så det lönar sig sällan att jobba för mycket. Hoppas verkligen att de tar bort taket på fribeloppet, fatta inte varför man inte kan få låna fullt och jobba så mycket man orkar. Varför skall man inte kunna ha det bra ekonomiskt bara för att man är student liksom?
    Haha, jag skall vara ledig massa den här helgen.. var ledig igår och på måndag så jag har fått 5 dagar ledigt och jag har inget jobb inplanerat... Fröken NollÅtta: Det visste jag väl att du skulle bli godkänd på Gyn-mottagningen... Nä, men allvarligt.. Jättekul för dig!
    Tyvärr är det så att vissa ser ner på praktikanter. Men det är inget annat att göra än försöka koppla bort det och skaka av sig allt dumt man fått höra. Visst, ofta lättare sagt än gjort. Men man får försöka hålla sig till de som beter sig bättre. Sen är det ju en erfarenhet att ta med sig sen. Att veta hur viktigt ett bra bemötande är mot övrig personal också...
    Jag är säker på att du kommer klara dig bra även på förlossningen sen. Ta helgen att samla alla dina tankar. På tisdag är det nya tag och det kommer gå kanon!
    Jag tror att det är som du säger, du har spänt dig för att du visste att du skulle få vara där och nu släpper spänningarna. Det är ju helt normalt.
    Och kom ihåg, du är ju faktiskt där för att lära dig.
    Ang kapilärprov så har jag lärt mig att man helst skall sticka i den armen som inte är dominant. Eftersom det kan bli blåmärken osv som kan göra att armen känns stel och svullen efteråt. Men jag har blivit stucken i båda sidorna av en enkel anledning.. Jag är stickrädd och är det längesedan jag blivit stucken så måste jag ligga ner och då är det högerarmen som blir lättast för dem att sticka i.. Är det så att jag känner att jag klarar sitta upp utan att tuppa av så sticker de mig i vänster.. haha...
  • Ida 84
    Fröken NollÅtta: Ge inte upp dina drömmar pga att du kände dig vilsen en dag. Du är i en helt ny situation och det tar tid att lära sig nya rutiner och att smälta att du har en chans att uppfylla de drömmar du så länge väntat på. Tror inte att någon känner sig speciellt kaxig första dagen inne på en förlossningsavdelning när allt är nytt och så. eller annars för den delen när man inser att man uppfyller sin dröm. Tankarna snurrar och man funderar på vad man har mer att se fram emot.
    Ge det en ärlig chans. Och om det nu skulle vara så att du känner att det inte är din grej så har du iaf provat och du får sätta upp nya mål. Du skulle gräma dig mer om du aldrig provat eller gav upp för tidigt.
    Finns det ingen annan du kan prata med då? Någon kompis eller så?
  • Ida 84
    Fröken NollÅtta: Är inte säker på det där med kapillärprovet, men om man är vältränad får man ju bättre blodcirkulation. Blodet strömmar bättre i kapillärerna för att lätt kunna kyla kroppen vid hård ansträngning och liknande. Därför tror jag att det skulle kunna därför blodet rinner lättare om man är tränad.
  • Ida 84
    Fröken NollÅtta: Vad skall vi säga om dessa karlar?*suckar* Min pojkvän skulle bete sig precis likadant. Inte ens vilja försöka förstå... Det är tråkigt men många killar tror jag funkar så. Jag försöker ta efter detta sätt att leva eftersom jag märker att det går åt väldigt mycket energi åt att oroa sig för saker som man tar ut i förskott. Men samtidigt vet jag hur jobbigt det är att känna sig vilsen.
    Jag hoppas att på tisdag att ni får en chans att prata igenom rutiner du och din handledare. Och lägga upp hur ni skall göra. Att ni kanske tar ett par dagar där du får vara med och mest titta kanske. Så att du får känna lite på atmosfären, och att ni sedan pratar och du får ställa frågor osv så att du känner att du får mer "kött på benen". Och att din handledare hela tiden berättar varför hon gör som hon gör osv. Så att du känner dig trygg.
    Ta nu helgen och ta hand om dig själv! Umgås med familjen och ta långa promenader eller liknande. Jag är säker på att du kommer klara det här!
Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III