• AnneSophie

    Har man alltid ett val?

    Jag är av åsikten att man alltid har ett val. Ibland ser jag trådar här som går ut på att man inte hade ett val.

    Nu har jag precis läst en intressant tråd där TS menar att hon inte haft ett val utan att hennes liv/situation styrts av en annan person och att denna person är ansvarig för hur hennes situation är idag. 
    Jag och några andra uppenbarligen anser att hon självfallet haft ett val, även om valet kanske inte var helt enkelt. Hon har sonika bara valt fel.


    Så, vad anser ni?


    Har man alltid ett val?


    Och om ni anser att man inte alltid har ett val kan ni då ge exempel på en situation där man inte har ett val?
    Och hur påverkar det en som person om man inte kan se att man alltid (ja till motsatsen bevisats då ) har ett val och att man själv styr sitt liv?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-04-26 11:51:42:
    Frågan handlar om handlingar, inte om sjukdomar (för dom styr man sällan över).
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Har man alltid ett val?
  • malachis mamma

    Rent filosofiskt har man alltid ett val. Sen hur omständigheterna i riktiga livet ser ut är en annan sak. Man kan alltid dra allting till dess ytterligheter.
    Sen tror jag också som sophie påpekade att alla har olika förutsättningar att göra bra eller dåliga val.

    Jag har en gammal vän som lever ihop med en man som är klockren psykopat och misshandlar henne både fysiskt och psykiskt, och den vanligaste frågan som uppstår kring henne är: varför ger hon sig inte av? Varför stannar hon? Hon har ju ett val... visst har hon det! Men vad skulle det resultera i? Att hennes familj blir mördad? vad är det för val?

    Men jag håller fast vid att man ändå alltid har ett val, även om man ibland tvingas att välja det näst sämsta.

  • Maraschino

    Jag håller med malachis mamma, man har alltid ett val men omständigheterna avgör om man kan använda sig av att välja eller ej.

    Jag har ett eget exempel på att inte ha något val. Jag bor på Gotland och här finns det tyvärr inte alltför många jobb, min största möjlighet vore att flytta till fastlandet.
    Jag har två barn, min äldsta träffar sin pappa så fort han kan pga pappans arbetstider finns det ingen logik i det hela utan det kan vara dagar hit och dit. Skulle jag flytta från ön skulle jag behöva ta med mig äldsta killen och därmed frånta honom hans val att vara vid pappa när pappan är ledig!

    Mao mitt val finns inte då jag aldrig i mitt liv kan ta barnet från sin pappa eller tvärtom, trots att min egen möjlighet är större på andra sidan havet!

  • Lilla Li

    Maraschino: Jomen faktum är ju att du har valet, men det är inget bra alternativ för dig och därför överväger du det inte ens. Så för dig blir det då "inget val", men EGENTLIGEN så har du ju faktiskt ett val.

  • Maraschino
    Lilla Li: Jag har övervägt det många gånger! Jag röstade på att man alltid har ett val men omständigheterna kan ibland tvinga en att inte kunna utnyttja sina valmöjligheter till 100%
  • Lilla Li

    Maraschino: Njo för du väljer ju bort det valet så att du inte längre "kan" välja det. Men det är ju också ett val. :)

  • MissBlaise

    Man har ALLTID ett val. Som jag diskuterat i en annan tråd idag.

  • KAH

    Ja man har alltid ett val, även under - för att uttrycka det juridiskt - råntvång. Sedan är det ju verkligen inte alltid lätt för den sakens skull.

  • Babylovee

    Jo, jag tycker att man ALLTID har ett val och så har man makten att förändra sitt liv !!


    Child fits mother so hold your baby tight!!
Svar på tråden Har man alltid ett val?