• Martina 3

    Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!

    Puffar lite för ett tidigare inlägg...
    Undrar lite hur man ska gå till väga när allt börjar och man har GBS....!!

    Vad har ni fått för instruktioner när "förlossningen" sätter igång? ---*Jag blev igångsatt pga. GBS och oro i vecka 37+3, men råden jag fick var, åk in direkt om vattnet går eller om man får feber/nedsatt allmäntillstånd.

    Börjar med vattenavgång? --*Åk in direkt för att få dropp
    Börjar med värkar?--* avvakta till 5min mellan värkarna

    Hur snabbt måste man in? Jag menar då för att ab ska kunna ha en chans att hjälpa? Är det olika besked beroende på om man är 1:a föderska eller omföderska.-- *man ska hinna få 2 doser AB med 4 timmar emellan (iaf när jag skulle föda, kanske det är ändrat nu) min förl gick så fort att jag bara hann få ena dosen AB och lillkillen är född med GBS infektion, tillfrisknade efter en vecka med AB på neo. Be dem ta feber på bebisen och ha själv koll om bebisen är slö eller är skakig, de kan få lågt blodsocker av infektion. MEN jag har flera vänner vars barn INTE fått GBS infektion även om de bara hunnit få en dos AB.

    Tacksam för svar,
    (hoppas det snart börjar närma sig, och är supernervös för att det inte ska gå bra).
    Lycka till! När man vet att man har GBS ska det inte vara någon fara, men när man inte vet..
    www.max-saknad.com

  • Martina 3

    När man går över tiden kan man långsamt öppna sig och ge GBS lättare passage upp, som hände mig. Jag var öppen ngr cm när jag kom in i vecka 41+0 och det upptäcktes att lillen hade dött i min mage utan vattenavgång.

  • Martina 3

    Precis lady x
    Här i Gbg får vi (som förlorat barn pga GBS) ta prover varannan vecka, AB vid varje pos resultat (både urin och cervix) Nya prover tas en vecka efter avslutad kur osv. + AB dropp vid förlossningen (iaf 2004)
    lycka till!

  • Martina 3

    Lady x-ja
    morotsstavar- tog första GBS proven i vecka 9, ang AB så är faran att man utvecklar resistenta bakterier. MEN dettta gäller även alla andra "småsaker" vi tar AB för!

  • Martina 3

    Man måste får en GBS INFEKTION för att de ska visa sig. Man kan ha GBS utan att det blir en infektion.

  • Martina 3

    Hej alla som nu verkar väldigt oroade. Jag förlorade min försfödde son till GBS för att ingen visste att jag hade GBS. Jag har endast hört talas om en som det gått illa för som hade konstaterad GBS och detta var för att de missade sätta AB dropp på förlossningen, vilket som i sin tur ledde till bättre rutiner (ingen tröst för dem, men kanske för er?). Mina vänner, min andra son föddes med GBS infektion men då alla visste att risken fanns fick han regelbundna kontroller och fantastisk snabb och effektiv vård och är idag en glad och underbar treåring. Klart att man kan bli ledsen när man inte får den beh man tycker man ska få eftersom det är olika riktlinjer på olika sjukhus, men jag tycker ni ska försöka njuta av era graviditer mer och vara glada för att ni faktikst VET att ni har GBS och har det inskrivet i era journaler.
    Är oron stor kan ni be om extra ctg i slutet? Kanske extra UL? En extra gång till BM för att lyssna på hjärtat? Jag känner med er och hoppas och tror att allt ska gå bra för er!
    Lady x- om vattnet går, åk upp direkt och be få AB dropp.
    Om oron blir för stor prata med din BM om igångsättning, jag blev igångsatt i vecka 37+3 pga oro, men jag gjorde hinnsvepning 2 ggr och var öppen 2cm när jag kom till förlossningen så jag vågade faktiskt låta dem rota och öppna mig innan
    När min son dog i magen kännde jag det direkt, magen blir slapp, mjuk och alla grav symtom försvinner direkt.
    Ina H- jag tog prov på cervix varannan vecka och urinodl en gång i månaden andra gången.
    Ina 67- härligt!
    Tili- jag blev igångsatt
    Morotsstavar- ja risken ökar om man haft GBS infektion i tidigare grav MEN behöver inte få det.

  • Martina 3

    Lady x-"Jag antar att bebisen kan klara sig även om man böjar öppna sig så bakterierna kan nå den lilla. Och bebisen borde ju vara hjälpt av att jag då i sådanafall äter antibiotika då barnet även får del av den medicinen via mig?"

    -om du har beh för GBS så försvinner GBS infektionen och barnet kan inte smittas
    kram

  • Martina 3

    Hej, svarar igen i tråden var ett tag sen nu. Min första son dog i min mage av en GBS infektion i vecka 41+0 MEN jag visste inte att jag hade GBS och fick då ingen beh. När jag väntade min andra son tog jag prov från cervix varannan vecka från vecka 9 och lämna urin för odling en gång i månaden. Alla tester var neg. Jag gjorde sista testet 2 veckor innan jag blev igångsatt, förlossningen gick dock väldigt fort och jag hann bara få ena dosen AB och lillebror föds med GBS infektion. Nu var alla medvetna om risken och han fick snabbt beh, han stannade en vecka på neo med AB dropp och x-tra socker och är idag en frisk underbar 3½ åring! Vad jag vill säga är att även om alla proverna är neg bör man få AB dropp på förlossning. kram och lycka till!

Svar på tråden Tråd 2 - GBS - vad alla gravida borde veta! LÄS!