• Kristin89

    Nått bra om Jehovas

    Kan nån säga nått bra om Jehovas? Jag har mest bara hört dåliga saker så nu vill jag veta om det finns några bra över huvudtaget alls?

  • Svar på tråden Nått bra om Jehovas
  • kivirush
    Vibban01 skrev 2014-10-08 16:15:12 följande:

    ALLAS HJÄRTA!  

    Det mänskliga hjärtat är falskt, bedrägligt och svekfullt som vi påminns om i

    Jeremia 17:9 ?

    ?Hjärtat är mer förrädiskt än något annat och är desperat.

    Vem kan känna det.?

    Det kristna hjärtat tycker om sådant som är gott, vackert och rent.

    Men ibland gör syndiga tendenser det benäget att också åtrå det som är uselt.

    Precis som hjärtat hos de israeliter som tillbad [JHVH] Gud samtidigt som de behöll sina offerhöjder.

    Vårt ofullkomliga hjärta kanske försöker finna ursäkter för att låta oss komma i vägen för en frestelse.

    Det kanske försöker bagatellisera allvaret i en synd som frestar oss. Eller vårt hjärta kanske försöker övertyga oss om att ett eventuellt straff bara kommer att vara tillfälligt.

     

    Psalm 27:11

    ?Var vis min son och gläd mitt hjärta, så att jag kan ge den svar som smädar mig.?

     

    Ordspråksboken 4:23

    "Skydda Ditt hjärta, ty därifrån utgår livets källådror."

     

    Ordspråksboken 14:30

    ?Ett lugnt hjärta är den köttslige organismens liv, men svartsjuka är röta för benen[i kroppen].

     Mer än allt annat som skall skyddas - skydda ditt hjärta, ty därifrån utgår livets källådror.

    Ords. 4:23

    Bibeln visar att "hjärtat är mera förrädiskt än något annat, och det är desperat".


    Hur kan en pump vara? "mera förrädiskt än något annat, och det är desperat"

    Hjärtat består av muskler som. Pumpar blodet igenom våra kroppar.

    Att de förr trodde att hjärtat styrde saker är. Beklagligt. Men så hade de dåligt med kunskap om den mänskliga anatomin. Men vetenskapen är bra på sådana saker. Du borde studera den istället.
    Säger lite vad jag vill.
  • Vibban01
    kivirush skrev 2014-10-08 16:43:20 följande:
    Hur kan en pump vara? "mera förrädiskt än något annat, och det är desperat"

    Hjärtat består av muskler som. Pumpar blodet igenom våra kroppar.

    Att de förr trodde att hjärtat styrde saker är. Beklagligt. Men så hade de dåligt med kunskap om den mänskliga anatomin. Men vetenskapen är bra på sådana saker. Du borde studera den istället.
    Det symboliska hjärtat.
    På de allra flesta ställen där ordet ?hjärta? förekommer i Bibeln används det i symbolisk bemärkelse.

    Det sägs representera ?den centrala delen i allmänhet, det innersta, och därför representera den inre människan som den kommer till uttryck i alla sina olika aktiviteter, i sina begär, känslor, passioner och avsikter, sina tankar, uppfattningar och fantasier, sin vishet, kunskap och skicklighet, sina trosuppfattningar och sitt resonemang, sitt minne och sin medvetenhet?. (Journal of the Society of Biblical Literature and Exegesis, 1882, sid. 67)

    Så som det symboliska hjärtat omtalas i Bibeln betecknar det alltså inte bara sätet för en persons känslor och motiv, och inte heller bara intellektet. ?Bland semiterna ... tillskrevs hjärtat allt som är karakteristiskt för människan, på såväl känslornas som förståndets och viljans område.?
    Det är ?hela den inre människan i kontrast till köttet, som är den yttre och fysiska människan?. (L?emploi métaphorique des noms de parties du corps en hébreu et en akkadien, E. Dhorme, Paris 1963, sid. 113, 114, 128)

    Gud prövar hjärtat, och det som betyder något för honom är inte hur man ser ut, utan hur man är innerst inne. (Ord 17:3; 24:12; Ps 17:3; 1Sa 16:7)

    I Bibeln ges därför rådet: ?Mer än allt annat som skall skyddas ? skydda ditt hjärta [dvs. hela den inre människan], ty därifrån utgår livets källådror.? (Ord 4:23) Och kristna hustrur uppmanas att inte i första hand intressera sig för sin utvändiga prydnad, utan för ?hjärtats fördolda människa i den oförgängliga klädnaden, den stilla och milda anden, som är av stort värde i Guds ögon?. (1Pe 3:3, 4)
    På en del av de ställen där ordet ?hjärta? förekommer i Bibeln riktas uppmärksamheten uppenbarligen på tankeförmågan, men inte i sådan bemärkelse att den isoleras från resten av det som utgör den inre människan. Mose uppmanade israeliterna: ?Du skall i dag veta och på nytt lägga det på hjärtat [?påminna dig i ditt sinne?, not] att Jehova är den sanne Guden.

    ? Och längre fram sade han till dem: ?Ändå har Jehova, intill denna dag, inte gett er ett hjärta [?ett sinne?, not] som kan förstå.? (5Mo 4:39; 29:4)

    Att hjärtat också kan inbegripa förståndet eller intellektet framgår av flera ställen i både de hebreiska och de kristna grekiska skrifterna, där det förbinds med tankar (Mt 9:4), överläggningar (Mk 2:6), förstånd (1Ku 3:12), förmåga att förstå (Mk 6:52) och kunskap (Ord 15:14).

    Våra motiv, drivkraften bakom vårt uppförande, är en annan viktig sida av den inre människan som framställs genom ?hjärtat?.
    Det sägs till exempel att ?var och en som manades av sitt hjärta? kom med bidrag till byggandet av tältboningen. (2Mo 35:21, 26, 29; 36:2)

    Om Haman sägs det att han hade ?vågat? (ordagr.: ?fyllt sitt hjärta till att?) smida onda planer mot judarna. (Est 7:5, not; Apg 5:3) I Hebréerna 4:12 förklaras det att Guds löftesord är likt ett skarpt svärd och kan ?bedöma hjärtats tankar och avsikter?. Jesus talade också om hjärtat som drivkraften bakom vårt uppförande, antingen det är gott eller ont. (Mt 15:19; Lu 6:45)

    När det gäller att utveckla goda motiv varnas vi i Bibeln för att låta vårt förhållande till andra besmittas av ett begär efter självisk vinning (Jud 16) eller att låta vårt liv präglas av kärlek till pengar eller ett begär efter rikedom. (1Ti 6:9, 10; Ord 23:4, 5) Vi uppmanas i stället att tjäna Gud därför att vi har äkta kärlek till honom (1Jo 5:3; 5Mo 11:13) och att visa självuppoffrande kärlek när vi har med våra medtroende att göra (Joh 15:12, 13).

    Dessutom uppmanas vi att göra det till en vana att älska våra medmänniskor så som vi älskar oss själva. (Lu 10:27?37; Gal 6:10) För att utveckla sådana motiv måste man naturligtvis göra bruk av tankeförmågan. (Ps 119:2, 24, 111)
    Vårt symboliska hjärtetillstånd avspeglas i vår inställning, som kan vara antingen stolt eller ödmjuk. (Ord 16:5; Mt 11:29) Våra känslor är också en del av den inre människan.
    De innefattar kärlek (5Mo 6:5; 1Pe 1:22), glädje (5Mo 28:47; Joh 16:22), sorg och smärta (Neh 2:2; Rom 9:2) samt hat (3Mo 19:17). Hjärtat kan också vara ?ängsligt? (Jes 35:4) eller ?genomborrat? av betryck (Ps 109:22), eller också kan det ?smälta? av fruktan för svårigheter (5Mo 20:8).

    När sinnet och hjärtat nämns tillsammans i de kristna grekiska skrifterna står ?sinnet? för förståndet medan ?hjärtat? betecknar den inre människans känslor, önskningar och begär. Jesus sade till exempel: ?Du skall älska Jehova, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt sinne.? (Mt 22:37)

    Han visade därmed att en persons önskningar, begär och känslor måste avspegla kärleken till Gud, men också att denna kärlek måste komma till uttryck genom det sätt varpå han eller hon använder sina mentala förmågor, till exempel genom att inhämta kunskap om Gud och Kristus. (Joh 17:3, not)
    Alla dessa funktioner, egenskaper, känslor och förmågor förbinds inte med det bokstavliga hjärtat utan med det symboliska hjärtat, som representerar den inre människan, hela den inre personligheten.
    Hjärtat kan vara ?förrädiskt?.

    Trots att Adam var fullkomlig lät han sitt hjärta lockas. Han förkastade sanningen och vände sig bort ifrån Gud. (Se Jak 1:14, 15.) Till följd av detta har alla människor, Adams avkomlingar, fötts i synd och missgärning. (Ps 51:5) Efter den stora översvämningen på Noas tid sade Gud om den syndfulla mänskligheten i allmänhet: ?Benägenheten hos människans hjärta är ond alltifrån hennes ungdom.? (1Mo 8:21)
    Gud sade till det upproriska Juda: ?Hjärtat är mera förrädiskt än något annat, och det är desperat.? (Jer 17:9)

    Detta bör utgöra en kraftig varning till alla som försöker behaga Gud ? de skall inte bara tänka på vad andra människor ser utan på hur de verkligen är innerst inne.
    Också den som har varit kristen i många år, har god bibelkunskap och känner sig säker på att klara varje situation kan begå ett fel.
    Även om han är väl medveten om att handlingen är orätt och uttryckligen fördöms i Guds lag, kan de tankar och begär som han har utvecklat och närt i det fördolda förleda honom att synda.

    Det är därför viktigt att de kristna ? även om de känner till sanningen och anser sig själva mogna ? kommer ihåg att hjärtat kan vara förrädiskt, och de bör därför se till att inte utsätta sig för frestelser. (Mt 6:13; 1Kor 10:8?12)
    Ett ?odelat hjärta?.

    Det bokstavliga hjärtat måste vara helt för att kunna fungera normalt. Det symboliska hjärtat kan emellertid vara delat. David bad: ?Ena mitt hjärta till att frukta ditt namn.?

    Detta visar att hjärtat kan vara delat när det gäller vad man känner tillgivenhet och fruktan för. (Ps 86:11)
    En sådan människa har ett ?delat hjärta?, dvs. är ljum i sin tillbedjan av Gud. (Ps 119:113; Upp 3:16)

    Man kan också ha ?dubbelt hjärta? (ordagr.: ?ett hjärta och ett hjärta?) och försöka tjäna två herrar eller bedrägligt säga en sak och mena något helt annat. (1Kr 12:33; Ps 12:2, not) Jesus fördömde kraftigt ett sådant hyckleri. (Mt 15:7, 8)

    Den som vill behaga Gud kan varken vara halvhjärtad eller ha ett dubbelt hjärta utan måste tjäna honom med odelat hjärta. (1Kr 28:9) Detta kräver ihärdiga ansträngningar med tanke på att hjärtat är desperat och benäget till det som är ont. (Jer 17:9, 10; 1Mo 8:21)

    Något som är till hjälp när det gäller att bevara sitt hjärta odelat är: innerlig bön (Ps 119:145; Klag 3:41), regelbundet studium av Guds ord (Esr 7:10; Ord 15:28), nitiskt deltagande i predikandet av de goda nyheterna (jfr Jer 20:9) och samvaro med andra som har ett hjärta som är odelat för Jehova. (Jfr 2Ku 10:15, 16.)

  • Nerfherder
    Vibban01 skrev 2014-10-08 17:00:37 följande:
    Det symboliska hjärtat.
    På de allra flesta ställen där ordet ?hjärta? förekommer i Bibeln används det i symbolisk bemärkelse.

    Det sägs representera ?den centrala delen i allmänhet, det innersta, och därför representera den inre människan som den kommer till uttryck i alla sina olika aktiviteter, i sina begär, känslor, passioner och avsikter, sina tankar, uppfattningar och fantasier, sin vishet, kunskap och skicklighet, sina trosuppfattningar och sitt resonemang, sitt minne och sin medvetenhet?. (Journal of the Society of Biblical Literature and Exegesis, 1882, sid. 67)

    Så som det symboliska hjärtat omtalas i Bibeln betecknar det alltså inte bara sätet för en persons känslor och motiv, och inte heller bara intellektet. ?Bland semiterna ... tillskrevs hjärtat allt som är karakteristiskt för människan, på såväl känslornas som förståndets och viljans område.?
    Det är ?hela den inre människan i kontrast till köttet, som är den yttre och fysiska människan?. (L?emploi métaphorique des noms de parties du corps en hébreu et en akkadien, E. Dhorme, Paris 1963, sid. 113, 114, 128)

    Gud prövar hjärtat, och det som betyder något för honom är inte hur man ser ut, utan hur man är innerst inne. (Ord 17:3; 24:12; Ps 17:3; 1Sa 16:7)

    I Bibeln ges därför rådet: ?Mer än allt annat som skall skyddas ? skydda ditt hjärta [dvs. hela den inre människan], ty därifrån utgår livets källådror.? (Ord 4:23) Och kristna hustrur uppmanas att inte i första hand intressera sig för sin utvändiga prydnad, utan för ?hjärtats fördolda människa i den oförgängliga klädnaden, den stilla och milda anden, som är av stort värde i Guds ögon?. (1Pe 3:3, 4)
    På en del av de ställen där ordet ?hjärta? förekommer i Bibeln riktas uppmärksamheten uppenbarligen på tankeförmågan, men inte i sådan bemärkelse att den isoleras från resten av det som utgör den inre människan. Mose uppmanade israeliterna: ?Du skall i dag veta och på nytt lägga det på hjärtat [?påminna dig i ditt sinne?, not] att Jehova är den sanne Guden.

    ? Och längre fram sade han till dem: ?Ändå har Jehova, intill denna dag, inte gett er ett hjärta [?ett sinne?, not] som kan förstå.? (5Mo 4:39; 29:4)

    Att hjärtat också kan inbegripa förståndet eller intellektet framgår av flera ställen i både de hebreiska och de kristna grekiska skrifterna, där det förbinds med tankar (Mt 9:4), överläggningar (Mk 2:6), förstånd (1Ku 3:12), förmåga att förstå (Mk 6:52) och kunskap (Ord 15:14).

    Våra motiv, drivkraften bakom vårt uppförande, är en annan viktig sida av den inre människan som framställs genom ?hjärtat?.
    Det sägs till exempel att ?var och en som manades av sitt hjärta? kom med bidrag till byggandet av tältboningen. (2Mo 35:21, 26, 29; 36:2)

    Om Haman sägs det att han hade ?vågat? (ordagr.: ?fyllt sitt hjärta till att?) smida onda planer mot judarna. (Est 7:5, not; Apg 5:3) I Hebréerna 4:12 förklaras det att Guds löftesord är likt ett skarpt svärd och kan ?bedöma hjärtats tankar och avsikter?. Jesus talade också om hjärtat som drivkraften bakom vårt uppförande, antingen det är gott eller ont. (Mt 15:19; Lu 6:45)

    När det gäller att utveckla goda motiv varnas vi i Bibeln för att låta vårt förhållande till andra besmittas av ett begär efter självisk vinning (Jud 16) eller att låta vårt liv präglas av kärlek till pengar eller ett begär efter rikedom. (1Ti 6:9, 10; Ord 23:4, 5) Vi uppmanas i stället att tjäna Gud därför att vi har äkta kärlek till honom (1Jo 5:3; 5Mo 11:13) och att visa självuppoffrande kärlek när vi har med våra medtroende att göra (Joh 15:12, 13).

    Dessutom uppmanas vi att göra det till en vana att älska våra medmänniskor så som vi älskar oss själva. (Lu 10:27?37; Gal 6:10) För att utveckla sådana motiv måste man naturligtvis göra bruk av tankeförmågan. (Ps 119:2, 24, 111)
    Vårt symboliska hjärtetillstånd avspeglas i vår inställning, som kan vara antingen stolt eller ödmjuk. (Ord 16:5; Mt 11:29) Våra känslor är också en del av den inre människan.
    De innefattar kärlek (5Mo 6:5; 1Pe 1:22), glädje (5Mo 28:47; Joh 16:22), sorg och smärta (Neh 2:2; Rom 9:2) samt hat (3Mo 19:17). Hjärtat kan också vara ?ängsligt? (Jes 35:4) eller ?genomborrat? av betryck (Ps 109:22), eller också kan det ?smälta? av fruktan för svårigheter (5Mo 20:8).

    När sinnet och hjärtat nämns tillsammans i de kristna grekiska skrifterna står ?sinnet? för förståndet medan ?hjärtat? betecknar den inre människans känslor, önskningar och begär. Jesus sade till exempel: ?Du skall älska Jehova, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt sinne.? (Mt 22:37)

    Han visade därmed att en persons önskningar, begär och känslor måste avspegla kärleken till Gud, men också att denna kärlek måste komma till uttryck genom det sätt varpå han eller hon använder sina mentala förmågor, till exempel genom att inhämta kunskap om Gud och Kristus. (Joh 17:3, not)
    Alla dessa funktioner, egenskaper, känslor och förmågor förbinds inte med det bokstavliga hjärtat utan med det symboliska hjärtat, som representerar den inre människan, hela den inre personligheten.
    Hjärtat kan vara ?förrädiskt?.

    Trots att Adam var fullkomlig lät han sitt hjärta lockas. Han förkastade sanningen och vände sig bort ifrån Gud. (Se Jak 1:14, 15.) Till följd av detta har alla människor, Adams avkomlingar, fötts i synd och missgärning. (Ps 51:5) Efter den stora översvämningen på Noas tid sade Gud om den syndfulla mänskligheten i allmänhet: ?Benägenheten hos människans hjärta är ond alltifrån hennes ungdom.? (1Mo 8:21)
    Gud sade till det upproriska Juda: ?Hjärtat är mera förrädiskt än något annat, och det är desperat.? (Jer 17:9)

    Detta bör utgöra en kraftig varning till alla som försöker behaga Gud ? de skall inte bara tänka på vad andra människor ser utan på hur de verkligen är innerst inne.
    Också den som har varit kristen i många år, har god bibelkunskap och känner sig säker på att klara varje situation kan begå ett fel.
    Även om han är väl medveten om att handlingen är orätt och uttryckligen fördöms i Guds lag, kan de tankar och begär som han har utvecklat och närt i det fördolda förleda honom att synda.

    Det är därför viktigt att de kristna ? även om de känner till sanningen och anser sig själva mogna ? kommer ihåg att hjärtat kan vara förrädiskt, och de bör därför se till att inte utsätta sig för frestelser. (Mt 6:13; 1Kor 10:8?12)
    Ett ?odelat hjärta?.

    Det bokstavliga hjärtat måste vara helt för att kunna fungera normalt. Det symboliska hjärtat kan emellertid vara delat. David bad: ?Ena mitt hjärta till att frukta ditt namn.?

    Detta visar att hjärtat kan vara delat när det gäller vad man känner tillgivenhet och fruktan för. (Ps 86:11)
    En sådan människa har ett ?delat hjärta?, dvs. är ljum i sin tillbedjan av Gud. (Ps 119:113; Upp 3:16)

    Man kan också ha ?dubbelt hjärta? (ordagr.: ?ett hjärta och ett hjärta?) och försöka tjäna två herrar eller bedrägligt säga en sak och mena något helt annat. (1Kr 12:33; Ps 12:2, not) Jesus fördömde kraftigt ett sådant hyckleri. (Mt 15:7, 8)

    Den som vill behaga Gud kan varken vara halvhjärtad eller ha ett dubbelt hjärta utan måste tjäna honom med odelat hjärta. (1Kr 28:9) Detta kräver ihärdiga ansträngningar med tanke på att hjärtat är desperat och benäget till det som är ont. (Jer 17:9, 10; 1Mo 8:21)

    Något som är till hjälp när det gäller att bevara sitt hjärta odelat är: innerlig bön (Ps 119:145; Klag 3:41), regelbundet studium av Guds ord (Esr 7:10; Ord 15:28), nitiskt deltagande i predikandet av de goda nyheterna (jfr Jer 20:9) och samvaro med andra som har ett hjärta som är odelat för Jehova. (Jfr 2Ku 10:15, 16.)
    Nu handlar tråden om det finns något bra att säga om JW. Vibban01 misslyckas totalt i sitt uppsåt.
  • Vibban01
    Nerfherder skrev 2014-10-08 17:09:13 följande:
    Nu handlar tråden om det finns något bra att säga om JW. Vibban01 misslyckas totalt i sitt uppsåt.
    Det är frivilligt att förkovra sig.
  • Nerfherder
    Vibban01 skrev 2014-10-08 17:35:53 följande:

    Det är frivilligt att förkovra sig.


    Du är verkligen från en annan planet...
  • Vibban01
    Nerfherder skrev 2014-10-08 17:54:55 följande:
    Du är verkligen från en annan planet...
    Nej, men valt att lyssna till Skaparen.
  • Nerfherder
    Vibban01 skrev 2014-10-08 18:33:45 följande:

    Nej, men valt att lyssna till Skaparen.


    Du vet att det inte är skaparen som skrivit bibeln va?
  • Vibban01
    Nerfherder skrev 2014-10-08 18:51:30 följande:
    Du vet att det inte är skaparen som skrivit bibeln va?

    2 Petrus 1:20-21
    " 20 Ni vet ju först och främst detta, att ingen profetia i Skriften blir till av någon privat utläggning. 21 Ty aldrig har en profetia framförts av en människas vilja, utan människor talade ord från Gud, under det att de drevs av helig ande.?

  • Nenne666
    Vibban01 skrev 2014-10-08 19:34:33 följande:

    2 Petrus 1:20-21

    " 20 Ni vet ju först och främst detta, att ingen profetia i Skriften blir till av någon privat utläggning. 21 Ty aldrig har en profetia framförts av en människas vilja, utan människor talade ord från Gud, under det att de drevs av helig ande.?


    Håller du på än?!
Svar på tråden Nått bra om Jehovas