Inlägg från: grådis |Visa alla inlägg
  • grådis

    V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!

    jag tömmer min kamera...över 700 kort...så jag fårvänta en stund innan jag stänger av för ikväll

  • grådis

    Hallå hallå

    Nalla,du kämpar på med studierna. Fint att du tittar till oss ibland Skönt att du mår bra för övrigt. Hoppas du får ett plus i julklapp eller nåt

    Prommis, aha, en skotertös till alltså?! Hur långt gången är du nu? Hur gick det med hudproblemen,klådan etc?

    jajjaB, hoppas Imurelen funkar, det är ju jobbigt att bli sjuk mittuppiallt du härjar runt med studier och nytt jobb och småbarnsförälder. vad var det du gjorde på nya jobbet? (Lite glömsk )

    68an, du är rolig du, kan se hur du länsar skåpen mitt i natten Du har ett stort hjärta.

    BCsvensk...hmmm ja fast 300 av bilderna hade jag väl tankat ur förut...men ej raderat i kameran...det blev nåtpå kissekatten som jag la in i galleriet...ska seom jag kan förminska några andra och lägga in.

    FruU, hur går det i lägenheten?

  • grådis

    joannakba, stort och varmt lycka till. Hoppas allt går bra och att du snart kikar in och berättar att du är ok. Jag tycker du är jättemodig, stoooor kram från en fegis

  • grådis

    fruU, stackare tröttsamt när det inte händer nåt ju. Förstår att det är jobbigt.

    MindotterJulia, beror på vad för tarmröntgen du ska göra. En colonröntgen så får man laxera innan, sen får man lägga sig på en brits på sidan, så sprutar de in nåt tjockt kritaktigt, kontrast, ev pumpar de in lite luft också, då kan det vara lite svårt att hålla sig, men det går fast det känns lite som man har en spärrballong i häcken sen får man vrida o vända lte på sig när de tar bilder, sen när det är klart så har de en toa alldeles direkt i anslutning till rummet...och där springer man in, sjunker ner och pruttar så det står härliga till och sen skiter man ut det kritiga och sen fr man ta på sig och gå hem.

    Tunntarmsröntgen, får man antingen dricka kontrastet alternativt får ner en slang genom näsan ner genom magen och in i tarmen som de häller ner kontrastet i. Detta är om man har långsam passage och de inte vill vänta för länge. Sen tar de bilder,sen får man vänta sen tar de fler osv tills hela tarmen är fotad.

    Man kan svälja en kapsel okså, som "filmar" hela transporten genom systemet, man bajsar ut den och lämnar in filmen för framkallning hos läkaren

    Sen kan man göra ngn typ av magnetröntgen, då sprutar de in ett kontrast via blodkärl, man blir varm och det känns som om man ska kissa på sig och sen åker man igenm en "cirkel" och fotas.

    Vid tunntarmsröntgen kan de se förträngningar, vid "kapsel"grejen kan de se slemhinna, typ som coloskopi fast de kan inte ta prover, vid magnetröntgen kan de se om man har abcesser, varansamlingar osv.

  • grådis

    FruU, jag har gjort tunntarmsröntgen och druckit kontrast, tänk en krämig tjock milkshake , sen har jag haft slang genom näsan och de hällde ner kontrasten och nu sist när jag gjorde passageröntgen så drack jag kontrast...låg inne efter ett "litet" stopp så ville de se att det var passage innan jag fick åka hem...höllpå med olika "fotosessions" nere på röntgen under nåt dygn...blev en delupp och ner på sjukhuset mellan avd o rtg

    Äckligt att dricka krita javisst...men ligga fem timmar på röntgen med en slang i näsan ner i tarmen var inge kul alls

    Nä måste rusa...ska iväg o bowla med jobbet...ses ikväll

  • grådis

    gokväll gokväll

    Jadu FruU, då är vi tre då iaf, lällas, du o jag , med slang genom näsan syndromet...eller ska man skriva traumat? ...jag bad om lugnande när de skulle göra det...har haft lite fobi när jag var yngre att ingen fick röra min näsa...plus att jag var nere i en svacka med "utmattningsdepp/syndrom" just då,hade så att säga inga större (inga alls) psykiska reserver att ta av...huvva huvva...men det stod inte med i deras papper om att jag skulle drogas så då fick de inte ge det...nähä... ...det var inte så kul
    jag vände i dörren och skulle gå hem, men de fick övertalat mig...huuuuh, jag hade ju nästan förträngt det, men nä...drick kritan om du kan och orkar

    Jag har varit och bowlat och käkat med jobbet, sen var jag med ett gäng på puben och kolla fotboll och tog nån öl.

    ha de så gott

  • grådis

    FruU
    f-calprotectin

    www.fou.nu/is/sverige/document/1759
    urklipp från websidan ovan:

    Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) med oklar etiologi. Förloppet är klassiskt skov-vis förlöpande, dvs. perioder med sjukdomsaktivitet följs av perioder med låg eller ingen aktivitet i sjukdomen. Orsak till aktivering av sjukdomen är för det mesta oklar. För att följa sjukdomsförloppet och för att kunna förutse nya skov har ett flertal biokemiska parametrar följts, utan att någon på ett tillförlitligt sätt kunnat fungera som markör för sjukdomsaktivitet.
    Faeces-calprotectin är ett cytoplasma protein med ursprung från neutrofila granulocyter. Det har visat sig korrelera mycket väl med fekal utsöndring av 111Indium-märkta leukocyter, ansedd som gyllene standard vid värdering av intestinal inflammation. Man har därför ansett att analys av faeces för detektion av calprotectinnivån kan vara lämplig vid diagnostik av inflammatorisk tarmsjukdom. I flera studier har man visat att bestämning av F-calprotectin på ett säkert sett kan användas för att differentiera mellan inflammatoriska tarmsjukdomar och icke-inflammatoriska tillstånd i tarmen, exempelvis funktionell tarmrubbning, irritable bowel syndrome (IBS).
    Man har i två studier monitorerat F-calprotectin hos patienter med IBD och där sett att hos patienter med höga värden är risken för nya skov större än hos de med låga värden. Det tycks också vara så att värdet av F-calprotectin stiger innan patienten har fått symptom av sin sjukdom, dvs. innan inflammationen är så svår att den ger symptom. Det har också föreslagits att F-calprotectin kan användas för att monitorera sjukdomsaktivitet och därmed för att styra behandlingen. De med höga koncentrationer av F-calprotectin borde således behandlas mer aggressivt än de med låga koncentrationer för att minska risken för nya skov.
    ***************************************************************

    www.lakartidningen.se/engine.php

    urklipp från läkartidningen:
    En artikel av Vermeire och medarbetare redovisar aktuella forskningsresultat om laboratorieanalyser hos patienter med Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.

    CRP är den mest studerade och bästa markören i blod för att påvisa inflammation för diagnostik av inflammatorisk tarmsjukdom (inflammatory bowel disease, IBD). CRP är bättre än sänkningsreaktion (SR) för att påvisa pågående sjukdomsaktivitet, som har lägre korrelation med ulcerös kolit än med Crohns sjukdom.

    Förändring av CRP-nivån efter insatt behandling är ett objektivt mått på uppnådd behandlingseffekt, och kvarstående högt CRP talar för motsatsen. Det prediktiva värdet av CRP och SR för att förutsäga recidiv varierar i olika studier. Andra markörer i blod än CRP för inflammation har studerats mindre och/ eller är mindre användbara vid IBD.

    Fekalt calprotectin är ett användbart prov, enligt flera studier av vuxna och barn/ungdomar med IBD. F-calprotectin kan användas för att särskilja mellan Crohns sjukdom och irriterade tarmens syndrom (IBS) hos vuxna och för att upptäcka IBD hos barn och ungdomar.

    Nivåerna av F-calprotectin överensstämmer med endoskopisk och histologisk aktivitet hos vuxna med ulcerös kolit och Crohns sjukdom, och normalisering av F-calprotectin är ett objektivt mått på läkning av kolit.

    Högt F-calprotectin-värde kan användas för att förutspå recidiv i IBD under kommande året, med högre specificitet för patienter med ulcerös kolit.

    Denna artikel ger vetenskapligt stöd för att utföra regelbundna kontroller av CRP och F-calprotectin för att diagnostisera och monitorera inflammationsaktiviteten vid IBD och för att bedöma risken för recidiv.

    Ytterligare artiklar om F-calprotectin och IBD finns publicerade eller är i «pipe-line«. F-calprotectin är här för att stanna.
    *****************************************************************

  • grådis

    Hej Bcsvensk, upptagen dag med telefon och vc besök?
    Kan Questran vara ngt för gallbesvären? Eller är det det man får som bulkmedel/fibrer grejs?
    Kortison men ej Prednisolon...Entocort? Det är kapslar, som verkar mer lokalt i tarmen..det har jag ätit många ggr under lång tid. Nuäter jag Budenofalk...sen i januari..det är samma som Entocort fast billigare fabrikat...hmmm kostar väl bara 1250.-burken mot Entocortens 1450:- ...

  • grådis

    Mammasknodd, här finns en länk om hudbesvär ihopkopplade med ibd:

    www.gastrolab.net/mqcuhuds.htm

    utdrag från sidan:
    Hur vanliga är hudbesvär vid ulcerös colit

    I litteraturen anges, att patienter med ulcerös colit har hudbesvär mellan 2 och 44% - i praktiken kan man förmoda att ungefär 10 % har hudbesvär.

    Vilka typer av hudbesvär kan förekomma?

    Erythema nodosum (knölros) är den vanligaste hudkomplikationen vid inflammatorisk tarmsjukdom. Den är vanligare vid Crohn´s sjukdom, men kan nog också förekomma vid ulcerös colit. En annan sjukdom, som kan förekomma vid ulcerös colit är erythema multiforme. Patienter med inflammatorisk tarmsjukdom anses ha större tendens för att få atopiskt exem än friska människor, och psoriasis lär också vara aningen vanligare än normalt. I litteraturen nämns också sjukdomar som "Papulonecrotic lesions" - små hudupphöjningar, som kan utvecklas till små sår - och "Ulcerating erythematous plaques", hudförändringar med 7 - 8 cm i diameter som också kan ge sårbildning.

    Den allvarligaste hudsjukdomen vid ulcerös colit heter Pyoderma gangrenosum.

    Dessutom kan patienter med ulcerös colit får allergiska hudreaktioner på grund av medicineringen, speciellt sulfa, som ingår i sulfasalazin. Långvarig cortisonbehandling kan orsaka hudbesvär, främst i form av acne.

    Ulcerös colit är en långvarig sjukdom, som kan kräva uppföljning och regelbunden medicinering under många tiotals år. Under en så lång tid kan patienten förvisso drabbas av någon helt vanlig hudsjukdom, utan något samband med tarmsjukdomen. Men det vanligaste är nog, att om patienten får en hudsjukdom, så finns det nog ett samband med tarmsjukdomen.

    Vad är erythema nodosum?

    Erythema nodosum, eller knölros, orsakar små fingerändstora och aningen större hudförändringar främst på vaderna, och främst på framsidan. Hudlesionerna är en aning svullna och ömmande, runda eller lätt ovala. Mikroskopiskt ser man tecken på vasculit - dvs inflammation i de små blodkärlen i huden. Sjukdomen är vanligare vid Crohn´s sjukdom, men förekommer nog också vid ulcerös colit. Den är vanligare hos kvinnor än hos män, och omkring 2% av patienter med inflammatorisk tarmsjukdom drabbas av denna hudsjukdom i något skede. Dessutom är den vanlig vid två lungsjukdomar, sarcoidos och lungtuberkulos. Detta är orsaken till att det första man gör om en patient för knölros är att ta en lungbild. Knölrosen kan komma och går i takt med tarmsjukdomens aktivitet. Ibland ser man att hudsjukdomen först aktiveras, och först senare aktiveras tarmsjukdomen.
    ********************************************************

    står mycket mer på den sidan och det finns också bilder

Svar på tråden V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!