• Ofelia

    Hormon-info till alla som känner sig förvirrade

    Många tycker förståeligt nog att det är rörigt med alla hormon hit och dit. Därför lägger jag mitt svar på ett inlägg som en separat tråd för alla undrande! Lycka till i röran

    Så här ligger det till. Före ÄL har man låg nivå av fyra olika hormon; FSH som stimulerar utvecklingen av ett ägg, LH som ger ÄL, progesteron som behövs för att en befruktning ska kunna fortsätta som en graviditet samt slutligen östrogen som ger uppbyggnad av livmoderslemhinnan; "boar till den" för det lilla ägget.

    Någon vecka före ÄL börjar östrogenhalten stiga så att slemhinnan byggs upp. Till slut är nivån tillräckligt hög för att stimulera höjning av hormonet LH som alltså ger ÄL. (Slemhinnebädden är färdigbyggd) Detta sker 24-36 h före ÄL. Direkt efter ÄL sjunker LH snabbt. Östrogennivån fortsätter vara hög, vilket ger en del av PMS/graviditets-symtomen. Dessutom stiger progesteron-nivån vilket ger andra PMS/graviditets-symtom samt även temp-stegringen. Progesteron förändrar livmoderslemhinnan så att det blir mottagligt för ägget, så att det kan växa fast. Det är detta hormon som gynekologen mäter när hon vill se om du har haft någon ÄL.

    ÄL-test mäter stegringen av LH, alltså 24-36 h före ÄL.

    hCG bildas av den del av fostret (alltså INTE av mamman) som ska bli livmoder. Dessa celler börjar bilda hCG dag 5 eller 6 efter befruktning. Innan dess finns alltså inget hCG alls i kroppen. Det är detta hormon som grav-testen mäter. Fostret börjar fästa till livmodern dag 6 efter befruktningen. Blodkärl börjar bildas mellan fostret och mamman i livmodern först på dag 10-11 och det är alltså först då som det kan börja komma ut hCG från foster till mammans blod så att det därmed kan filteras i njurarna och komma ut i urinen så att man kan mäta det. Med andra ord kan man mäta hCG i urinen innan förväntad mens, men i terorin kanske max 4 dagar innan man väntar den. Dessutom dubbleras halten av hCG varannan till var tredje dag till att börja med. Därför kommer många i ett tidigt skede att testa negativt trots graviditet, halten av hormon är för låg för att testerna ska kunna mäta den. Från sjukvården rekommenderar man test 1-2 veckor EFTER att mensen uteblivit just av dessa skäl, men jag vet att det är allt för tungt för alla ivriga blivande mammor Blev det något klarare? Fråga annars igen om något var luddigt!!!

  • Svar på tråden Hormon-info till alla som känner sig förvirrade
  • sandkornet

    Tack så hemskt mycket för inlägget!! Nu föll nog allt på plats...

    Sandkornet

  • Themis

    eeeeh.... en rättelse bara:

    "hCG bildas av den del av fostret som ska bli moderkaka och hinnor."

    Förhoppningsvis har man en livmoder från början, annars lär det bli knepigt...

  • hummelhonung

    Hej och stort tack för mycket värdefull info!

    Du verkar väldigt kunnig så du kanske kan reda ut lite kring begreppen med ägglossning och sekret också?! Har inte riktigt pejl på det där med "äggviteliknande flytningar", osv. och om detta sekret är innan eller efter ägget har lossnat?

    Tacksam för all hjälp jag kan få..

  • Ofelia

    Jag tror tyvärr att sekretfrågan är lite svårare att besvara än hormonfrågan, för sekretet är lite "otydligare" eller vad jag ska säga. Men jag berättar gärna vad jag vet i frågan.

    I början av menscykeln när hormonet östrogen är lågt har kvinnan en liten mängd sekret. Sekretet bildas i körtlar som sitter inne i livmoderhalsen. Sekretet är fullt av celldelar vilket gör att det är klibbigt och ogenomskinligt. I mitten av cykeln förändras sekretet då östrogenhalten stiger. Sekretet blir tunnare och mer mjölkaktigt. När östrogenhalten stiger ytterligare blir sekretet klarare och vattningare. Precis före ÄL, då östrogenhalten är som högst blir sekretet glasklart och rent och man kan tänja ut en lång, skimrande tråd mellan fingrarna som inte bryts ("rå äggvita"). Sekretmängden ökar upp till 10 gånger mot den vanliga mängden under denna fruktsamma period. Sekretet finns där av ett flertal orsaker. Det ska föda spermierna, skydda dem mot slidans låga pH (surt, surt för de små stackarna), det ska hindra dem från att bli uppätna av slidans immunförsvarsceller och det ska fånga upp dem och föra dem in i livmoderhalsen mot sitt mål...

    Efter ÄL ökar halten progesteron, vilket leder till att mängden sekret åter minskar och blir tjockt, klibbigt, ogenomskinligt vitt eller gulaktigt. Sekretet bildar korsbryggor som utgör den sk slemproppen i livmoderhalsen som ska hindra att spermier och bakterier mm kommer in i livmodern.

    Alla kvinnor har sina olika naturliga variationer. Vissa känner igen sig i denna beskrivning, andra har ett mer otydligt mönster - lär kvinna din variant! En del får en kraftig ökning av mängden inför ÄL, andra inte. Typen av sekret säger dock mer än mängden. En del får bara lite mjölkaktig vätska under några dagar, som försvinner efter ÄL. Andra får en tydlig sekretökning i kanske 4-5 dagar som kulminerar med en dag av detta sk ÄL-sekret. Sekretet hittar du vid slidmynningen. Vänta inte på att det ska hamna i trosorna och torka till, då är det inte lätt att tolka!!!

    Ett litet tillägg. Sekretet går inte att tolka precis före samlag eftersom det då bildas en annan typ av "anti-friktions-sekret"...

    Som sagt, hoppas det tillförde något i denna mystiska kladd-djungel!

  • hummelhonung

    Tack!!!

    En sista fråga bara: så om det är vitaktiga (ogenomskinliga) flytningar som går att dra till trådar så är det alltså INTE fertilt sekret? (Eftersom de inte är genomskinliga?)

    Kram.

  • Ofelia

    Det kan det vara om du kanske är den typen som aldrig får helt genomskinligt sekret. Men om det efter det ogenomskinliga kommer genomskinligt sekret som du kan dra så är det det som är ÄL-sekretet. Det var det jag menade med att det skiljer sig åt mellan olika kvinnor, så man måste lära sig sin variant. Men som du säger, det riktigt "klassiska" sekretet är verkligen glasklart!!! Lycka till!

  • Bebis

    varför inte be Patrik om att lägga ut den här informationen nånstans på sidan?? skulle ju vara bra tycker jag. kram!

Svar på tråden Hormon-info till alla som känner sig förvirrade