• Snabbt och lättbakat utan ägg

    Lör 15 dec 2007 21:37 Läst 43988 gånger Totalt 15 svar
    Lör 15 dec 2007 21:37

    Vad sitter ni på för recept på snabbt och lättbakat utan ägg? Gärna lite juliga saker

    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Sön 16 dec 2007 06:47 #1

    Chokladkaka utan ägg
    16 Bitar

    3 dl Vetemjöl
    2 dl Socker
    3/4 dl Kakaopulver
    2 tsk Bakpulver
    1 1/4 dl Mjölk ; standard
    2 msk Smör ; smält (eller olja)

    Blanda ihop vetemjölet, sockret, kakaopulvret samt bakpulvret, i en bunke.

    Rör samman de torra ingredienserna med mjölken (eller tunn grädde) och det smälta smöret (eller oljan).

    Häll smeten i en smord, och mjölad 1 1/2 liters form. Grädda i 200° varm ugn i 30 minuter.

    Ät den som den är, eller gör som Viran Johansson, Göteborg; Dela den avsvalnande kakan och lägg 1 1/2 dl aprikos- eller plommonmos mellan bottnarna. Samt smält 100 gram blockshoklad tillsamans med 1 msk smör och bred detta som glasyr över kakan.

    Många tycker att vispad grädde smakar gott till.

  • Sön 16 dec 2007 06:48 #2

    Kakor Grundeg ca 40-50 kakor

    5 dl vetemjöl
    1 dl socker
    200 g mjölk- och sojafritt margarin

    Lägg mjöl och socker i en skål, skiva ner margarinet och arbeta snabbt i hop till en deg. Låt degen ligga kallt i ca 1 timme.

    Chokladpinnar: Blanda i 2 msk kakao i degen och kavla ut den till två längder och lägg dem på smord plåt. Strö på pärlsocker i mitten på varje längd och tryck till lite. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.

    Sockerringar: Kavla ut degen till en halvtjock platta och tryck ut runda kakor med en form eller glas, gör ett hål i mitten och strö pärlsocker på. Grädda som ovan.

    Hjärtkakor: Blanda i några droppar röd karamellfärg, kavla ut till en tunn deg och tryck ut hjärtan med hjälp av pepparkaksformar. Strö på pärlsocker och grädda som ovan.

    Syltgömmor: Forma degen till ca 40 kulor och lägg dem på en smord plåt, gör en fördjupning i mitten och klicka i sylt. Grädda som ovan.

    Kanelkakor: Gör små bollar och platta ut dem på plåten och strö sedan en blandning med lika delar socker och kanel.

  • Sön 16 dec 2007 06:48 #3

    Kolakakor

    150 g mjölk- och sojafritt margarin
    ½ dl socker
    1½ msk vaniljsocker
    1½ msk sirap
    4 dl vetemjöl / (eller glutenfri blandning)
    1½ tsk bakpulver

    Blanda margarinet med socker och vaniljsocker med elvisp tills det har blivit vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och häll i blandningen i margarinet, häll i sirap och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till längder (som plattas till) på bakpappersklädd plåt. Grädda i 12-15 min. Låt kakorna svalna lite innan de skärs i sneda bitar.

  • Sön 16 dec 2007 06:48 #4

    Rulltårta

    2¾ dl vetemjöl
    1½ dl potatismjöl
    3 tsk. bakpulver
    3 tsk. vaniljsocker
    2½ dl socker
    2¼ dl vatten
    4 msk flytande margarin (ex. Milda Culinesse eller smält mjölk- och sojafritt margarin)
    ca 2 dl god sylt

    Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser, blanda i vatten i det smälta/ flytande margarinet häll över de torra ingredienserna och rör om. Häll smeten på en bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. (tänk på att denna rulltårta inte får lika mycket färg som en "äggrulltårta" - vänta inte för länge) Häll upp den på bakpapper med socker på och dra av pappret den gräddats på. Bred god sylt eller mos på och rulla ihop.

  • Sön 16 dec 2007 06:49 #5

    Sockerkaka

    6 dl vetemjöl
    3 dl socker
    3 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    1½ dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
    5 dl Vatten
    Kokos eller ströbröd ex. änglamarks (mjölk- och äggfri)att strö formen med.
    Smaksättning: Som variation kan man tillsätta 1 msk Kakao som blandas med hälften av smeten.

    Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Blanda vattnet och margarinet och häll sedan ner i mjölblandningen och vispa kraftigt tills alla ingredienser har blandat sig. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda i nedersta delen av ugnen i 200 grader, 45 min.

  • Sön 16 dec 2007 06:50 #6

    KANELKAKA

    3 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, ½ tsk bakpulver
    125 gr smör, 2 dl Vispgrädde, 1½-2 tsk kanel

    Gör så här: 1. Värm ugnen till 200 gr
    2. Blanda mjöl, socker o bakpulver
    3. Smält smöret och tillsätt det. Rör till smulor.
    4. Häll smulorna i en form m löstagbar kant. Tryck ut och forma en låg kant.
    5. Häll grädde i formen. Strö över kanelen.
    6. Grädda på första falsen 200 gr 15 min, sänk till 150 gr
    och grädda ytterligare 15 min. Grädden ska ha bubblat upp ordentligt.

  • Sön 16 dec 2007 06:51 #7

    MJUK KAKA, utan ägg

    5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 dl socker
    2 tsk stött kardemumma
    125 g margarin eller smör
    2 dl mjölk
    2 msk pärlsocker

    Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela matfettet med fingrarna ned i bunken, häll på mjölken och blanda väl. Bred ut smeten i en bröad form(1½ liter), strö på pärlsocker och grädda i 175 grader ca 45 min på nedersta falsen.

  • Sön 16 dec 2007 06:51 #8

    CHOKLADFORMAR utan ägg

    2 dl havregryn
    2 dl kokosflingor
    1,5 msk kakao1 tsk vaniljsocker
    1 dl socker
    125 g margarin el smör

    Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt havregryn, kokosflingor, kakao, vaniljsocker och socker. Blanda väl. Fyll små pappersformar med den gryniga smeten.

    Sätt dem på en plåt och grädda i 200 grader ca 10 min.

  • Sön 16 dec 2007 06:52 #9

    VIT KAKA (av Kladdkaketyp), utan ägg
    100 g vitchoklad
    100 g smör el margarin
    2 dl socker
    150g lättkesella
    2,5 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    0,5 tsk salt
    saft och skal av en halv citron

    Instruktioner:
    Smält chokladen i vattenbad. Smält smöret
    Rör socker och kesella ca 5 min.
    Blanda i choklad och smör i kesella blandningen, rör om. Häll i citronsaft och skal, blanda. Blanda de torra ingredienserna, häll i lite i taget i smeten.
    Smöra en form med löstagbar kant och ströa den.
    Grädda i 200 grader ca 25 min

  • Sön 16 dec 2007 06:53 #10

    Mjukpepparkaka utan ägg och mjölk

    1 dl socker
    1½ dl sirap
    1 msk skorpsmulor
    2 tsk kanel
    3 msk lingonsylt eller äppelmos
    4½ dl vetemjöl
    1 tsk bikarbonat
    3 dl vatten

    Blanda socker, sirap, skorpsmulor och kanel i en bunke. Blanda i en annan bunke vetemjöl, bikarbonat och vatten. Rör ner lingonsylten eller äppelmoset. Rör sedan ner det i den andra blandningen. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 175 grader ca 15-20 min. Kakan är mycket saftig och hållbar.

  • Sön 16 dec 2007 06:54 #11

    Pepparkakor

    125 g smör eller margarin
    0,5 dl sirap
    1 dl socker
    1/2 msk kanel
    1/4 tsk nejlika
    1 tsk ingefära
    1/2 tub kardemumma
    3/4 tsk matsoda + 1 msk vatten
    drygt 4 dl vetemjöl

    Smält smöret och tillägg socker, sirap och kryddorna. Låt svalna och tillägg matsoda blandat i vatten. Tillägg mjölet och blanda degen till en klumpfri massa. Låt degen stå i kylskåpet över natten.

    När du kavlar en del av degen kan du låta resten stå i kylskåpet. Du kan göra pepparkakorna med färdiga former eller skapa helt nya figurer med hjälp av pappersformer. Det är lätt att t.o.m. bygga ett pepparkakshus med hjälp pappersformer!

    Grädda pepperkakorna i 200 grader i 5 minuter.

  • Sön 16 dec 2007 06:55 #12

    Lättgjord kokoskaka, utan ägg och mjölk!

    3 dl socker
    1 1/2 dl kokos
    4 1/2 dl mjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    200 gr margarin
    2 dl vatten

    Blanda alla torra ingredienser. Smält margarin, ha i vatten. Blanda allt till en smet. Häll i smord, bröad form, grädda längst ner i ugnen 50 min 175 gr.

  • Sön 16 dec 2007 06:57 #13

    Devils float

    2 dl vetemjöl
    1/4 tsk salt
    1 ½ dl socker
    2 tsk bakpulver
    30 gr smält blockchoklad eller 2 msk kakao
    1 1/4 dl mjölk
    1 tsk vaniljsocker
    2 msk smält margarin
    1 dl hackade nötter

    Blanda allt och häll i en smord form. Inte bröad.

    Blanda :

    1 dl socker
    1 dl brun farin
    2 msk cacao
    Strö detta över smeten.

    Häll på 2 dl kokande vatten.
    Grädda i 45 minuter i 175 grader.

    Serveras varm med vispgrädde.

  • Sön 16 dec 2007 10:44 #14

    Oj, vad många smarriga recept! Tack tack!

  • Sön 9 feb 09:21 #15

    jag är alergisk mot ägg och gluten så dina resept går åxo bra att ha gluten fritt mjöl

Svara i tråden
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Hus & hem

Andra har läst

Innehåll

Annat innehåll

Dagens fråga

"Ebola kan spridas som en skogsbrand" Är du rädd för en ny pandemi?

Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.