• didilej

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    Jag var och lästa runt lite i AWs forum och hittade en så upplysande text i forumet Kurbarnens hjälpforum för barn upp till ett år skrivet av Mammut Maria att jag tar mig friheten att kopiera in texten hit (i en lite förkortad version). Känslan av det som står i texten har jag försökt få fram i mina inlägg men nog inte formulerat lika väl som Mammut Maria. Nu gäller det här förstås SHN men samma sak gällande förhållningssättet gäller oavsett vilken metod man använder tycker jag; man måste tro på det man gör! Here we go:

    Som jag ser det så tillhandahåller SHN-kuren (AW) det förhållningssätt som i sin tur gör verktygen funktionsdugliga. Utan rätt förhållningssätt funkar inte verktygen. Med rätt förhållningssätt fungerar verktygen. Rik av erfarenhet så kan jag lugnt säga att så ÄR det Det är känsla och attityd av självklarhet (förhållningssätt) som avgör hur man hanterar verktygen och hur kuren sedan i sin tur fungerar. Schema och verktyg utgör själva basen men det är förhållningssättet som får saker och ting att hända. Förhållningssättet är som bakpulvret i ett recept på sockerkaka. Utan bakpulver händer ingenting... Rik av erfarenhet där också...

    Varför jag lyckas få till det hela är inte för att jag är så jäkla bra på att ramsa i olika tonarter eller på "rätt" ställe eller håller på schemat till 100%. Nej - det handlar om att jag har en övergripande tro på mig själv, barnet, situationen och på sömnens betydelse för en bra förälder/barn-relation. Ja, hela familjerelationen. Alla behöver vi sömn för att fungera och kunna tänka/agera på ett vinnande sätt i vardagen. En god sömn är språngbrädan till att kunna se allt det som finns där ute som är meningen med Livet! Hjärnan behöver vila för att kunna ta in information. För säg mig den som kan släppa tanken på sömn när någon i familjen har sömnproblem? Alla vet hur dessa grubblerier mörklägger vardagen för de som befinner sig i situationen. Ja, det är bara att läsa på diverse forum där sömnbekymmer och dess hantering eller hopplöshet upptar SÅ mycket tid av ältande fram och tillbaka. Man vill ha en lösning men ser inte skogen för alla träden. Det är bara man själv som har förmågan att genom kunskap förändra en situation där barnet/föräldern (=sammanhanget) inte får den sömn det behöver. Inget av vad AW, jag eller vem som helst annan person än man själv säger kan förändra någons situation. Tänk vilken TILLGÅNG det är! Man har ju det hela i sig och är således inte beroende av omgivningen eller experter för att förändra en situation! KAN SJÄLV - ett begrepp som varje 2-åring ger som budskap till omvärlden. Den känslan av egen förmåga tappar vi dock på vägen... Men med medvetenhet kan vi plocka upp den! Och nu vet du!

    Mitt sätt att se på sömn som en grund för känsla av hanterbarhet och glädje i vardagen bidrar till att förhållningssättet jag har är likställt AW:s. Det innebär dock inte att jag ?gör som AW gör?. Jag är övertygad om att om Anna och jag skulle kura samma barn samtidigt så skulle vertygtsanvändandet vara olika. Både gällande tidpunkt för ingripande och sättet i själva verktygandet. Helt säkert. Men förhållningssättet skulle vara det samma och därför skulle vi lyckas lika väl båda två. Helt säkert det också.
    [...]
    Angående verktygen så är jag alldeles säker på att man kan få sitt barn att somna/somna om lugnt om man sjunger ?är du kär i mig ännu Klas-Göran? och hoppar 8 hoppsasteg baklänges med en röd och en grön gummistövel på fel fot ute på balkongen var 4:e minut - om man bara hade tilltro och ett vinnande samt självklart förhållningssätt till situationen, barnet och sig själv! Absolutamente
    [...]

    Hon skriver vidare:
    Jag skulle också vilja passa på att använda AW:s utmärkta fras "om du inte ifrågasätter barnets goda sömn så gör inte barnet det heller". Jag vill trycka lite extra på det då jag upplever att många kör kuren och sedan hamnar i ett slags bestående "kurtänk" - vardagen med ett barn med god sömn vill inte infinna sig. Nej, en del fastnar och tror att man för alltid har ett "kurbarn" och i det sättet att tänka så ifrågasätter man faktiskt barnets goda sömn. Hela tiden. Kan ni se det? Och vad händer då? Jo - då ifrågasätter barnet den goda sömnen också... Där hamnar många ett par/ tre veckor efter kuren (och fastnar gärna där väldigt länge, tyvärr) och sedan är det igång i en lång rad av frågor från både barn och förälder. Men om förhållningssättet hade varit att inte ifrågasätta en goda sömnen så hade det sett annorlunda ut!
    [...]
    Som tecken på att barnets goda sömn ifrågasätts efter genoförd kur kan jag t ex se att det divideras om
    -hur varmt/kallt det är i rummet
    -hur barnet är klätt
    -schemafunderingar
    -verktygsanvändande hitan och ditan
    -mat hitan och ditan (ml-fokusering)
    -sovställningar

    Under själva kuren är det såklart viktigt att dessa förutsättningar är bra och vinnande men det är som sagt förhållningssättet som är det som får saker och ting att hända. Barn VILL sova! Det är inget hokus pokus! Inget man "gör" ska få barnen ATT SOVA. Vad man gör är att man LUGNAR ett barn så att det KAN SOMNA. Sova ska och kan barnet göra själv - oavsett exakta ml mat och temperaturer i rummet. Faran är att om man tror att det är dessa detaljer som "får barnet att sova" så ifrågasätter man barnets goda sömn. Just precis det AW vill förmedla att vi inte ska. Så ha koll på detaljerna sådär med ett getöga och satsa på helheten - tron på dig själv, barnet, situationen på den goda sömnen för alla! Barn VILL sova och KAN det också - men ibland får man ge dem betryggande svar som en förutsättning för dem att somna/somna om.

  • didilej

    Eftersom jag känner mig på "världsförbättrarhumör" idag så fortsätter jag på inslaget tema med ett litet exempel. Innan jag hittade tassmetoden läste jag om SHN och bestämde mig för att prova. Jag trodde/tror inte på att stå och ramsa utanför dörren då mitt barn gråter och jag var inte alls särskilt övertygad om att just mitt barn skulle lugnas av buffningar. Ni kan säkert lista ut hur det gick - efter någon natt av halvhjärtat buffande (jag kom aldrig ens i närheten av att låta någon ramsa ta över som ni förstår) strök jag också över SHN i min lista på olika sömnmetoder som jag provat och som inte fungerat. Så hittade jag tassmetoden och talade med en kvinna som sett många bli hjälpta av den och jag blev ÖVERTYGAD. Jag BESTÄMDE mig för att det skulle fungera - nu jäklar i lådan skulle här sovas. Och på 1½ vecka var vi i mål. Säkert skulle SHN ha fungerat också ifall jag trott på det jag gjorde, men i ärlighetens namn testade jag det bara för att sedan kunna fortsätta mitt martyrskap i förvissning om att "inte den heller fungerade".

    Så - en liten predikan om vikten att bestämma sig (nu skall jag sluta spamma tråden, jag lovar )

  • didilej

    zorika - jag tog ju bort alla nattmål på en gång men lillen var överraskande "ohungrig" på morgonen fastän jag trodde att han åt jättemycket på natten, tydligen var det mest snuttande. Känns det bäst så för dig så kan ju bra göra så att du trappar ner några nätter, nu ammar du ju två gånger, sedan kanske en gång innan du helt slutar amma då det är mörkt i rummet (t.ex.). Huvudsaken är att du tror på vad du gör själv

  • didilej

    zorika - ifall du ger flaska har jag ett tips som jag läste i en tråd hur man kan minska på ätandet på natten: ge alltid lite mindre mjölk för varje gång så vänjer du gradvis barnet med mindre mat på natten och kan på så sätt vara säker på att bebisen inte är hungrig då du till slut tar bort nattmaten helt. Vad tror du om det tipset ?

  • didilej

    Åsalie - skoj att tassandet fungerat! Tycker också att det skulle vara bra ifall bvc fick upp ögonen för lite mildare varianter av sömnskolor. 5mm känns som lite väl mycket ammuntion att ta till som första åtgärd...

    mollysmamma - så det kan gå nya friska tag inatt, en gång är som bekant ingen gång!

  • didilej

    idur - jag ammade alltid lillen till sömns vid samma ålder som din dotter och lyfte sedan över honom i sin säng (fast jag vet ju inte om det var ett så vinnande koncept så här i efterhand ) Med en så liten bebis tror jag att jag mera skulle försöka följa Elisabeth Pantleys råd: att sakta men säkert, kväll för kväll, låta bebisen vara mera och mera vaken då man lyfter över bebisen i sin säng. Och ha sängen ombonad och mysig, lite som ett bo. Kanske det kunde fungera för er?

    zorika - jag tycker att du är jätteduktig

    Widmarkarna - jag fick nog ladda en tid före jag "vågade" köra, men sedan då jag verkligen bestämt mig fick nog vår lilla nattrasslare inse att det var bara att sova, mamma var för envis

  • didilej

    zorika - jag förstår att du känner dig lite nere nu. Trött är du efter att ha kämpat hårt på nätterna och ändå ser du inte riktigt någon ljusning. Men - 5 nätter är inte så mycket EGENTLIGEN. Då man ser i sömntrådar om sådana som fått råd av experter på området ser man att minsta tid för utvärdering är en vecka. Och för oss tog det ju 1½ trots att vi tog bort all nattmat och killen var yngre än er. Vi hade också någon riktigt krånglig natt där kring 4:e/5:e, precis som om lillen ville kolla ifall vi var riktigt säkra på vad vi höll på med Och det var vi! Så fortsätt du lugnt i samma spår som du börjat!

    Annars, ni som ännu vill ge mat på natten, vad tror ni om det här (kopierat från www.babywhisperer.com/smf/index.php )Då skulle man ju slippa uppvaken då bebisen kollar ifall det är matdags och ni kan vara trygga i att bebisen i alla fall inte är hungrig:
    How to stop Habitual Waking from D/F

    Habitual waking. just as adults tend to get into waking habits, so do babies. The difference is, we look at the clock and groan, ?Oh, God, it?s four-thirty AM.?just like last night?, and then we roll over and go hack to Sleep. Some babies do that, but others cry out, and their parents come running. When they do, they inadvertently reinforce the habit. To find out if a baby is in a habitual pattern, I ask, Does she wake up at the same time every night? If so, and if she wakes up more than two days in a row at that time, recognise that there?s a pattern developing. Chances are, You?re going into your baby?s room and employing some kind of prop. Let?s say you rock her or give her your breast. That might put her to sleep, but- it?s a short-term fix, a Band-Aid. What you need is a solution.

    A PLAN: Nine times out of ten a child who wakes habitually doesn?t need more food (unless she?s going through a growth spurt; see pages 115?119 and 197 TBW SAYP). Instead, Re-swaddle, if necessary, give her a dummy to calm her, and comfort her with the shush-pat. Keep stimulation to a minimum. No rocking or Jostling. Don?t change her unless her nappy is soiled or soaking wet. Do the ?Four S? routine and stay with her until she?s settled into a deep sleep. You?ll also need to take steps to break the waking habit.

    So, let?s say you?ve ruled out other causes such as pain or discomfort. You?ve also eliminated hunger by both upping her food during the day and tanking her up at night. This is what I call my ?wake-to-sleep? technique: Instead of lying there waiting for her to wake up, set your clock an hour earlier than her habitual waking time and you wake her (see bottom of this page). She probably won?t wake up completely, but her little eyes may dart back and firth under her lids, she?ll murmur and move a bit just as an adult would if you interrupted his deep sleep. Do this for three nights in a row.

    I can just hear your response: ?You must he out of your mind!? I realise that wake-to-sleep is a shockingly counterintuitive suggestion, but it does work! Sometimes, in fact, it only takes one night to break the habit, but I recommended that you keep it up for three nights nonetheless. If it doesn?t work, you have to reevaluate whether her habitual waking is due to another cause. If you?ve ruled everything else out, do this wake-to- sleep technique for at least another three days.

    Wake to Sleep? Tracy, You?ve Got to Be Kidding
    Parents are often shocked when I suggest the wake-to-sleep strategy for habitual night waking. Set your clock an hour earlier than your baby usually wakes and go into his room. Jostle him gently rub his belly a bit and stick a dummy in his mouth?all of which will help stir him to semi-consciousness. Then, leave. He?ll fall back to sleep. This gives you the control, rather than your sitting around hoping that your baby?s habit will magically go away. (It won?t.) By waking him an hour early you?ll disrupt his sleep pattern.

  • didilej
    Mamasnest skrev 2008-03-11 09:03:30 följande:
    Snabbrapport: Vattkopporna är kvar och tassandet ligger helt i ide, hon blir inte ett dugg lugn av det längre. När hon börjar tillfriskna får vi börja om från början... Usch vad jobbigt det är nu.
    Hoppas att ni snart kryar på er! Jo, det är nog ingen vits att ens försöka tassa om man vet att det ändå inte fungerar just då (t.ex vid vattkoppor...) Då "förstör" man ju verktygen eftersom man ändå inte fullföljer tassandet sas. Så ta du en ordentlig paus med gott samvete och sedan då du känner dig laddad och ni är friska tar du en ny "dust". Kramar!
  • didilej
    Mamasnest skrev 2008-03-11 09:03:30 följande:
    Snabbrapport: Vattkopporna är kvar och tassandet ligger helt i ide, hon blir inte ett dugg lugn av det längre. När hon börjar tillfriskna får vi börja om från början... Usch vad jobbigt det är nu.
    Hoppas att ni snart kryar på er! Jo, det är nog ingen vits att ens försöka tassa om man vet att det ändå inte fungerar just då (t.ex vid vattkoppor...) Då "förstör" man ju verktygen eftersom man ändå inte fullföljer tassandet sas. Så ta du en ordentlig paus med gott samvete och sedan då du känner dig laddad och ni är friska tar du en ny "dust". Kramar!
  • didilej

    Äh, jag hade ju kopierat fel text... Här är den om dream feeding

    How to do it?

    Giving what Tracey calls a dream feed right before you go to bed. For example, you give her the breast (or a bottle) at six and eight in the evening*, and the dream feed between 10 and 11. With dream feeding, literally nurse or bottle-feed her in her sleep. In other words, you pick your baby up, gently place the bottle or breast on her lower lip, and allow her to eat, taking care not to wake her. When she?s finished, you don?t even burp her; just put her down. Infants are usually so relaxed at these feeds, they don?t gulp air. You don?t talk; you don?t change her unless she?s soaked through or soiled. With both these tanking-up techniques, most babies can sleep through that middle-of-the-night it, teach feed, because they have enough calories to keep them going for are some five or six hours.

    It can be hard to get the hang of not waking them, the main thing to remember is to keep everything really low key for the dreamfeed. Low lights, low noise and take everything really slowly. The idea behind it is that the sucking action in babies is a reflex so they will do this even in their sleep if stimulated to suck. Make sure you have everything ready and at hand near your chair before you start (we did dreamfeeds in a chair in the bedroom to avoid too much disruption). When you lift her out of her cot/crib support her neck and then lift her up slowly into your arms in the feeding position without waking her (as much as possible). When you're ready to start the feed stroke the cheek nearest to you - that should stimulate the rooting reflex and make her open her mouth. Pop the bottle in and she should start sucking. If she stops then there are a few things you can try to get her to strike up again - either stroke the palm of her hand, twist the bottle around, or gently shift her position a bit. She shouldn't need winding unless she's a particularly windy baby (they tend to take in much less air because they're so relaxed). If you do think you need to wind her do it in the on the shoulder position and rub rather than pat. Then when you're done lay her down as gently as you can. If she does stir then try shhhhing to ease her off to sleep again.
    If he's waking before this feed is due then try giving him the feed before the time he usually wakes without waking him.

    if baby wakes when you go to do dreamfeed do not stress about it - most likely she will drift back to sleep during DF and that is fine. If baby won't take the feed, try again in 15-20 min to catch at a different point in her sleep cycle - she may just be in too deep a sleep.
    *cluster feeding

    When to do it?
    Between 10 and 11pm

    How much?
    As far as the clusterfeed & dreamfeeds go, offer as much as he'll take. There is no "set" amount of how much it should be, it's simply to "tank" him up, simply because you want the majority of his calories during the day and you'll eventually want to cut the dreamfeed out. The amount for a dream feed can vary from the amount they take in the day and can often be hit and miss.

    All babies are different, and dependant on your LO?s age, night wakings aren?t uncommon.

    How long to implement?
    Sometimes it can take up to a week to implement...if you can't get him to take it within 5-10 minutes I would put him back down right away. If you find after about a week of trying, that it's just not working I would then concentrate on the clusterfeeding instead. The dreamfeed sometimes takes a few days to a week to get established, I'd recommend that if its not working, you drop it for a week or 2, and then try it again.

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola