• didilej

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    Pasadena skrev 2008-02-15 19:35:49 följande:
    Ni som har kört ett tag, upplever ni alltså att uppvaken minskar? Jag tänker att blir det inte en dålig vana istället att barnet vill komma upp och kramas för att kunna somna om? Alltså missförstå mig inte nu men jag tänker att om barnet inte kan somna om utan förälderns assistans så är man ju ändå där och hjälper det att somna varje gång?
    Jag förstår hur du tänker för den här metoden går ju egentligen helt mot de "klassiska" metoderna som närmast bannlyser att man tar upp barnet. Men iom att man aldrig låter barnet somna i famnen utan alltid lägger ner barnet genast då gråten tystnar så lär sig faktiskt barnet att somna själv. Det här med att uppvaken minskar beror på att barnet lär sig "självkontroll" då man alltid anpassar trösten efter hur ledset barnet är (dvs ökar trösten gradvis enligt steg 1, 2, 3, 4). Barn som sover gott på nätterna har den här kontrollen inbyggd och klarar om att somna om själv när de "kommer upp till ytan" under natten medan sömntrasslare måste lära sig att inte vakna till helt i slutet av varje sömncykel. Iom att man gradvis minskar hur mycket man hjälper till (i regel gäller ju famnen först, sedan lugnar smekningar och sedan bara tassen efter några nätter...) lär man barnet att med mindre och mindre hjälp somna om för att tillslut kunna sköta det helt själv. Det står så jättebra förklarat i länken www.hus.fi/... men den är ju bara på finska :-/ Tycker du att det här är svaret på din fråga eller vill du att jag skall försöka utveckla det ytterligare?

    Läser du bakåt i tråden ser du att de första tass-nattningarna inte nödvändigtvis är så harmoniska tillställningar då barnet inte alls förstår vad som händer men efter någon natt lär sig barnet rutinen och DÅ blir det lugnare nattningar och nätter Ungefär 45 min verkar vara något slags medeltal på hur länge den första nattningen tar - men det varierar ju förstås med barnets temperament! Är du intresserad av metoden läs gärna om andras erfarenheter tidigare i tråden så är det lättare att ha korrekta förväntningar sedan ifall ni själva börjar tassa !

    ***
    Gah, så mycket sjukdomar som härjar nu! Jag förstår att det känns harmt då ni har laddat men jag håller tummarna för att alla snart är friska igen (och sover gott på nätterna )

    SÅÅ roligt att flera börjar märka en tydlig förbättring!!! Härlig läsning så här på morgonkvisten då jag och sonen sitter vakna i svärfars datarum och väntar på att alla andra också skall vakna
  • didilej

    Jättefint att läsa om hur lugna nätter många av er har haft Grattis till Ms Leia och ak o krypet till första tassningsfria natten Hoppas att det har gått bra i natt också!

    Ja, det här med nattning då... det som är viktigt här igen tror jag är att man har bestämt sig för en strategi och så håller man den. Då det är kväll lägger man ner lilla busungen och så visar man i handling hur det är tänkt att vara. Stiger bebisen upp lägger man ner (x 1000 eller så), blir bebisen sprallig lägger man handen stadigt på och jag brukar blunda för att visa att det är så det är tänkt att lillen skall göra också (hur mycket som det nu syns i sovrummet på kvällen). Eller så gör man på något annat sätt som har märkt att lugnar just ens eget barn. Också så upprepar man tills bebisen inser att mamma har tydligen bestämt sig och det blir inte roligare än så här.

    Här MÅSTE jag ta bort tredje dagsluren nu för i morse vaknade lillen 5. Fick lov att tassa 2 gånger (då smågnölet blev till gråt) innan han 45 minuter senare somnade om. Jag VET att han sover för mycket på dagen och då kan ha rimligtvis inte sova länge på morgnarna men det är ju alltid lite gnälligt då man skall ändra på väl inkörda sovtider på dagen... nå. på en vecka får man säkert de nya sovtiderna att sitta!

  • didilej

    Villrådig - Det är inte dig det är fel på. Du är jätte, jättetrött efter flera månader med trassliga nätter och då är det lätt att tänka att man måste göra något fel, men så är det inte. Också min lille är jätteglad och sprallig då han är med mormor eller farmor då de orkar hålla på och busa och leka med honom. Då man själv ser sitt barn varje dag orkar man ju inte leka heela dagarna utan man måste ju sköta hushållet etc också (och surfa lite ibland ) Det är ju också så att frisk luft söver bra så det är bra för små sömntrasslare att vara ute mycket, både sova ute och annars också vara mycket i friska luften (så har det i alla fall berättats åt mig).
    Du var jätteduktig i natt då du tassade. Skulle du bara orka uppbåda tillräckligt med energi för att orka vara riktigt konsekvent några nätter skall du se att lillen börjar sova lugnare! Kramar till dig!

  • didilej

    Jag var också stressad över grannarna då vi tassade och då jag mötte en av grannarna på gården så jag faktiskt att vi har tänder på gång och därför är lillen så ledsen... Men att bli vräkt för att ens bebis skriker några nätter behöver man nog inte vara rädd för...! Men jag förstår hur det känns för dig - här har minsann också bröst slängts fram för att snabbt få lillen tyst, både med tanke på grannarna och för att pappan inte skulle vakna och vara trött på jobbet följande dag. Snacka om att man grävde en grop åt sig själv och bebisen...

    Familj Lo - välkommen in i tråden

    D S - lillan är ju verkligen jätteduktig trots maginfluensan! Hoppas att maten börjar smaka idag!

  • didilej

    Mamasnest - förlåt, nu kommer jag inte ihåg, men hur många nätter har ni tassat? Hur ofta vaknar lillan? Vi märkte ganska snabbt en förbättring med att sömnpassen gick från 20-60 min till ~3 h men sedan låg de så åtminstone en vecka. Det krävdes också att jag började minska famnupptagningarna systematisk - 3 gånger i famnen per uppvak första famn-nertrappnings-natten, 1 gång i famnen per uppvak följande natt osv. Hela tiden försöka göra mindre och mindre. Vad tror du om en sådan strategi ?

  • didilej

    Ja-a du Mamasnest, vad skall jag skriva Skulle min pojke lugna sig efter 1 minut i famnen och därtill somna om genast skulle jag börja misstänka att han tror att han måste få komma en stund i famnen för att somna. Vad händer om du sätter tassen på och inte genast tar i famnen? Börja med att först vänta t.ex. 10 s, sedan öka till 20 s följande natt osv. Då visar du att det är meningen att hon skall ligga kvar i sängen men IFALL det känns för jobbigt får komma i famnen. Visst blir det mera högljutt några nätter men det viktigaste då man tassar är ju inte att få barnet lugnt så snabbt som möjligt (då skulle man ju fortsätta amma, eller ta i famnen i ditt fall, x antal gånger per natt) utan det viktiga är att introducera ett nytt mönster i stället för det gamla. Orsaken till att man är tvungen att följa en metod eller kur är ju för att där finns ett oönskat mönster man vill bryta och sällan går det att göra utan initialmotstånd. Det är "bara" att vara envisare än din lilla Kommentarer på dessa tankar ?

    Jiiipppiii - vi har nog snabbt fallit tillbaka i gamla (goda) vanor efter sjukdomar och resa. Några tassningar till påminnelse om hur man gör på natten (sover) och så har lugnet lagt sig igen.

  • didilej

    D S - jag märkte nog att lillen nästan bara ville ha (bröst)mjölk då han var sjuk. Men jag fortsatte bjuda mat ungefär var tredje timme före jag ammade och efter några dagar började han nog äta som vanligt igen.

    Annars angående mat så brukar min kära mor alltid säga "nog äter han om han är hungrig" då jag beklagar mig ifall lillen inte velat ha mat och ibland varvar hon med "hungern är den bästa kryddan". Jag märkte det väldigt tydligt nu i helgen då vi var hemma hos svärföräldrarna och svärmor bara älskade att sitta och mata lillen huuur länge som helst. Då kvällen kom och jag ställde tallriken med kvällsgröt på bordet nästan bleknade lillen i synen och man riktigt såg hur han tänkte "inte en chans att jag skulle äta allt det där!" (vilket han givetvis inte heller gjorde ). Jag började redan tro att mitt lilla grötmonster slutat tycka om sin havregrynsgröt... Så igår körde vi hem och då hade lillen inte tid att äta så mycket då det fanns så mycket att spana på på pausplatserna och DÅ gick minsann kvällsgröten ner på kvällen.

    Det var ungefär samtidigt som vi fick ordning på nätterna som jag började bjuda mat vid ungefär samma tider varje dag och amma först efteråt (före det ammade jag vilt närsomhelst och hursomhelst). I början var t.ex. mellanmålet på eftermiddagen mest symboliskt; lillen åt någon tesked fruktpure med stor avsmak och jag åt resten (tur att jag tycker om fruktpure för det blev några burkar till mig ) men så vips en dag gick det ner några skedar och plötsligt en hel burk! Här varierar det dock väldigt från dag till dag hur mycket lillen äter - vissa dagar känns det mest som att han kniper ihop munnen och andra kan man skopa in nästan hur stora portioner som helst. Men som sagt - mitt mantra varje gång han kniper ihop munnen är "nog skulle han äta om han var hungrig" Ja, så här är det alltså hemma hos oss men jag vet att det finns många barn som t.ex. inte vill amma direkt på måltiden och då måste man förstås försöka hitta på något annat system som funkar så att bebisen är passligt hungrig då det drar ihop sig till mat

  • didilej

    villrådig - det som jag tycker lugnar allra bäst då lillen blir riktigt ledsen är att hålla honom stadigt i famnen (så gott det nu går med en bebis som spänner rygger bakåt) och så buffa honom ganska stadigt på rumpan. Han hade några veckor där kring 8 månader då han mitt i allt dagtid kunde få vääärldens gråtattacker och gråta lääänge, men detta verkade lugna honom då. Försök visualisera att du är lillens lugna, trygga punkt då han är ledsen och försök förmedla en känsla av trygghet, säkerhet och att läget är lugnt . Fastän han gråter så är han ju på det tryggaste stället på jorden för honom - i din famn. Jag håller tummarna för att kvällen igår kväll var lugnare, det är ju som om man själv också skulle hamna helt i obalans då ens lilla vän gråter! Resten av natten gick ju i alla fall superbra ifall han vaknade bara en gång före morgonen så alltid något positivt

    mewe - och jag blir glad av att du är glad

    Mamasnest - åt mig sa ju den där kvinnan från mannerheims barnskyddsförbund att man skall sluta amma på natten just därför att barnet skall börja äta mera på dagen. Att barnet nog är lite hungrigt första nätterna men att aptiten blir bättre på dagen då i stället och så var det nog för oss. Medan jag nattammade var ju lillen så blurp-mätt på förmiddagarna att han bara vände bort ansiktet om jag försökte ge mat men nu väntar han med spänd koncentration då han ser att jag börjar laga morgongröten (fast han har druckit mjölk genast efter att vi klätt på oss och gått ner i vardagsrummet). Men men, det är tuffa nätter då man försöker vända skutan rätt, det kommer man inte ifrån.

  • didilej

    Mamasnest - Slarviga mamma att glömma tassen Tur att lillan håller ordning på dig

    Elinen - var är det som det har stannat? Kanske vi i tråden kan hjälpa med något tips ? Sedan ÄR det nog jobbigt några veckor där kring 8 månader och märker man hemskt tydligt att man är inne i den perioden är det ju nog kanske bäst att vänta med alltför stora förändringar tills barnet är harmoniskt igen. Men vi finns här med stöd ifall du behöver det!

    villrådig - nu har jag slut på tips ifall det är DU som väcker lilla busungen

    Familj Lo - jättefint att läsa!

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola