• rednose

    För alla som vill flytta till USA

    Hej hej!

    Så här på morgonkvisten sitter jag och är förbannad att dagens 7-flight inte går till USA nu heller utan till Luleå...
    haha!

    Funderar lite på om någon har nån idé på hur jag ska ta mig tillbaka lagligt...
    Jag bodde i USA mellan 99 och 04. Pluggade och jobbade efter studierna på ett ettårsvisa som ni säkert känner till som det man får efter avslutade studier. 
    Utbildad inom fotografi och digitalbildbehandling samt grafisk design...dvs, jag har en miljard konkurrenter om jobb i SF området där jag bodde och vill bo igen.

    Jag är med i greencardlotteriet varje år, letar så gott det går efter potentiella arbetsgivare osv. Funderar på att sätta mig i skolbänken igen fast nu har jag nog lagt det på hyllan eftersom jag blivit mamma precis och nog hellre bör koncentrera mig på att försörja familjen än att "flumma runt" med fler art-klasser. :)

    Hur sjutton gör alla dessa människor som bara lyckas "bo där"? Vilka visum har de egentligen?
    Jag har eget företag... funderar på om jag skulle kunna "frilansa" men inte som utsänd om någon vet vad jag menar... Alltså, plåta det jag plåtar annars och sälja i USA.  (Jag är landskapsfotograf först och främst och kan i USA sälja mina bilder eftersom marknaden ser helt annorlunda ut mot Sverige...)

    Jag skulle kunna plåta bröllop, barn, produkt osv... Helt enkelt det jag gör här hemma men med mig själv som arbetsgivare, fast där. Är ni med? Vet nån vad som gäller för egna företagare?
    Vet ju att man kan starta upp filial o dyl och investera x summa pengar i samhället för att på så sätt "köpa" sig in men min lilla firma har ju inte de finansiella möjligheterna...

    Any clues? :) Alla tips är välkommna.
    Nu åker jag till superballa Luleå.. Zzzz 

  • rednose
    evaoregon skrev 2010-11-04 18:14:40 följande:
    De svenskar som jag känner här har kommit hit via jobb, green card lotteriet eller för att de gift sig med en amerikan.  Jag tror att det är ganska svårt att göra det på något annat sätt.  Om man ska vara egen företagare så gäller det att investera $ 500 000 eller mer. 

    Du kan själv läsa vad som gäller för de olika kategorierna.

    www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d...
    >Jepp, det är de sätt jag redan känner till. Bodde ju som sagt där förut så ja ghar rätt bra koll. Tänker mer om någon visste om andra typer av ´visum som man kanske inte hör om så ofta.
    Wagram skrev 2010-11-04 22:29:23 följande:
    Det enda som möjligtvis skulle kunna funka är om du kan få ett visum för konstnärlig verksamhet (visst finns det något sådant?). Hör dig för på konsulatet om du tror att det skulle kunna funka.
    Det stämmer nog att det finns. Har för mig att bla musiker lever där på dem.
    Ska ta o göra en seriös koll med ambassaden när jag är hemma igen. Börjar bli lite less på att inte hitta nåt "loophole" när man ser andra lyckas ta sig över och stanna.
    Har en drös irländska vänner som tar över vänner och släkt mer eller mindre hela tiden känns det som. Men de hade Merzerlotteri och vanliga greencard lotteriet och sen har de startat egna företag och anställt folk för att hjälpa dem stanna. Lite fult spel kan tyckas men fan, hade jag kunnat göra så hade det varit toppen.

    Fler idéer någon?
  • rednose

    Hmm, länken verkar inte funka för mig...

    Jag har fått för mig att om de ska anställa mig så måste de ju ha en god orsak till varför det skulle vara just jag. Vi är ju inte släkt så att hävda familjeföretag funkar ju inte...
    De brancher de har företag inom är inte brancher som jag är utbildad inom. De håller på med cement, bygg, fastighetsutveckling, bar och restaurang osv... Jag är fotograf. :)

    Men jag ska ringa ambassaden i Sthlm på måndag tror jag. Kolla möjligheterna. Man måste ju kunna kolla dem utan att det för den sakens skull verkar som att man försöker "ta sig in". För det är ju ändå det man gör menar jag...:)

    Nojjig eftersom kompisar som gift sig med amerikanare utsatts för alla möjliga konstiga utfrågningar och uppvisande av bevismaterial osv..
    jaja, vi får se vad d e säger. Men en vacker dag SKA jag flytta tillbaka! :) Blir ju dyrt att hålla på att åka över som nu två tre ggr om året.

  • rednose
    AHöst skrev 2010-11-06 15:31:26 följande:
    O-1 ar visumet om du ska soka som fotograf. Du behover da en hog med brev fran personer i branschen som intygar att du ar en fotograf i varldsklass. Jag tror det ar lite svarare att fa efter 9/11 som alla andra visum.

    Kan du jobba for dina svenska kunder fast i usa? 
    Jobba för mina svenska kunder fast i USA blir lite svårt...
    Jag har inte tagit mig i kragen och kollat än med ambassaden men vet att det finns ett frilansvisum oxå.
    Min kusin gick under O1 och fick ha advokaterna på jättekoncernen hon jobbar inom  att i rättegång eller vad man ska kalla det, understryka att hon tillhör de topp 5 % i sin branch, journalism. Så japp, jag vet hur mer eller mindre omöjlig den vägen är att gå. Speciellt som jag inte redan har en arbetsgivare i USA som jag kan gå genom...
    Men men, min bästa vänninas mamma är advokat inom immigration och har nu lovat kolla lite på mina möjligheter att komma tillbaka. Hon säger att vi bla kan yrka på att jag redan bott 5+ år där och har alla mina studie/branchkontakter där...
    vi får se vad som händer helt enkelt.
    Gifta mig är uteslutet numera då jag har sambo och en dotter på 5 månader. :) 
  • rednose
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 21:18:24 följande:
    Ja, just det, det var detta jag tänkte på, det är du som har skrivit detta till mig tidigare. Men det är alltså en lag på väg som ska gälla  ialla stater om att de inte får neka att täcka pre-existing conditions? Då skulle det hjälpa oss mkt för det är över ett år tills vi ska åka, det är bara jag som funderar långt i förväg för att detta ger mig lite ångest.

    Jag tycker nämligen det känns som ett sådant dödläge som det ser ut nu, för min sambo säger att hans kollegor inte  fått jobberbjudandet klart förrän 2-3 månader innan man ska åka, och då är det ju svårt att planera in att föda innan man åker. Vi vet ju självklart inte ens om vi kan få barn tillsammans, vi har ju inte provat och det kan ju ta flera månaders försök... och vi har definitivt inte hundratusentals kronor till sjukhuskostnader om vi skulle betala det själva i USA. Samtidigt som jag jättegärna vill unna min sambo den här möjligheten och som jag skulle tycka var spännande att få bo i ett annat land så känns det så jobbigt att inte veta om det kommer finnas något vettigt för mig att göra. Om jag inte är föräldraledig under denna tid så sitter jag ju bara utan arbetstillstånd och lever på min man, det ser antagligen inte så bra ut på en svensk anställningsintervju när man kommer tillbaka....
    Mitt tips är att bli gravid först där... Du får ju inte flyga efter vecka 27 hur som helst för då täcker ingen försäkring förlossning i utlandet, plus att du kan bli betalningsskyldig för nödlandning osv.. inte så bra. :) (kan även berätta att det inte är alldeles lätt eller kul att flyga i vecka 27. Jag flög hem från USA då och mådde ren skit så det är inget att rekomendera.)
    Dessutom kan det kosta ganska mycket pengar att föda barn i USA.
    Kusinen betalade flera tusen dollar bägge gångerna och då hade hon inga komplikationer... Bättre att flyga hem och föda här där du som svensk ju omfattas av all sjukvårdshjälp.
    Iof fixar du ju ditt barn ett Greencard genom att födas i USA, vilket barnet kanske kan uppskatta senare i livet om han eller hon ska gå på college!  Däremot kommer varken du eller din man få några greencards. Det kan bli aktuellt först efter många år i landet och då sponsras det av hans eventuella arbetsgivare.
    Att arbeta som medföljande är heller inte så lätt. En väns föräldrar flyttade över 96 och frun fick börja jobba osm lärare först 2005 och det efter att hon pluggat in amerikansk lärarlicens...
    Så, summan av kardemumman... it´s a tough nut to crack! :)
    Lycka till dock...  
  • rednose
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 21:52:39 följande:
    Nej jag har förstått att vi inte får green cards men jag menade arbetstillstånd, skrev fel först. Jag vet att man inte får flyga efter vecka 27 men det är ju trots allt i sjätte månaden, lite lagom gravid kan man väl vara, sådär 2-3 månader in i graviditeten . Om man börjar försöka först när man kommer dit kanske det tar det genomsnittliga tiden 7 månader att bli gravid, plus 9 månader graviditet = 16 månader av 24 månader som vi har tänkt vara där, då hinner jag inte ens vara föräldraledig klart innan vi kommer hem och så att jag kan skola in barnet på förskolan och börja jobba. Som jag har förstått det kommer ju min SGI nollas om jag är utomlands utan sysselsättning så då får jag ju ingen föräldrapenning när jag kommer tillbaka så det går inte.

    Att åka hem och föda i Sverige om jag inte blir gravid förrän i USA är inget alternativ då min man inte kommer ha möjlighet att ta ledigt och följa med tre månader innan då jag måste flyga hem. Jag föder inte mitt första barn utan min man närvarande, det är helt uteslutet oavsett hur gratis och bra det är i Sverige.
    Det verkar vara så oerhört svårt att få till det på ett bra sätt för mig så då får jag kanske säga att det inte kommer funka till min sambo.
    Jag flög gravid i två månader till Kina och det var inga problem.
    Egentligen var det inga "problem" att flyga i vecka 25 och 27 heller men jag hade aldrig gjort det om jag inte vart tvungen, och inte heller utan stödstrumpor och mången gympapass vid toaletterna samt hinkat massor av vatten. :)

    Tänkte mest att blir du gravid och han får veta först de där 2-3 månaderna innan så är du ju körd hur som helst och får stanna hemma. De flesta bolag låter dig inte flyga efter vecka 32 men det finns de som låter dig ombord vid vecka 34oxå. DOCK kan det bli strul vid mellanlandningar om personalen DÄR tycker du ser alldeles på tok för gravid ut för att flyga. De vill ju liksom slippa ta ner planet för att du ska föda eller joxa med en förlossning eller komplikationer med en gravid kvinna på planet.

    Och ja, det är jäkligt krångligt... Ta mig som exempel. Jag har spenderat 6 år nu med att försöka komma tillbaka på heltid. Jag har kvar mitt rum där borta och åker över två till tre ggr om året, har utställningar där och gör en del jobb.
    De flesta av mina vänner har immigrerat tack vare greencardlotteri och liknande, gift sig med en amerikan, fått jobb och blivit sponsrade eller sponsrats av familjemedlemmar... Alla andra sätt är krångligare. De går säkert men jag tvivlar på att om man inte försökt själv, förstår precis HUR jäkla knepigt det kan vara.

    Hoppas det löser sig för er. Men inte ska väl skaffa barn vara ett skäl till att han inte ska åka och jobba om det är det han drömmer om? Bli med barn kan ni ju fixa där eller när ni kommit hem igen... 

    Eva - Rättar migsjälv... självfallet blir man amerikan då man föds i landet. :) Skyller på febern för inte har jag då missat hela Mexar debatten.  
  • rednose
    evaoregon skrev 2010-11-12 19:27:11 följande:
    Jag menade att hon skulle få arbetstillstånd via maken som ev ska jobba i USA under 2 år.  Kan hon inte hitta något annat jobb så kan hon ge privatlektioner i t ex franska.  Det är många här som jobbar med sådant.
    Men då menar du att jobba svart då ju? Eller vad missar jag?

    Känner du nån som jobbar med översättningar via ett svenskt bolag och BOR i USA utan arbetsvisum? Låter som frilans och det måste man ju ändå ha visum för att göra... Hänger inte med? 
  • rednose
    Seven Costanza skrev 2010-11-12 23:02:57 följande:
    Förstår att det kan skilja sig beroende på bolag, men vad är en vanlig kostnad att få betala själv? Om man tänker att man går på ultraljud och så innan också plus förlossning.
    Som sagt, kusinen betalade närmare 3000 dollar per förlossning... Och då har hon riktigt bra försäkring via jobbet. 
    Men man kan ju föda på ett mindre bra ställe och få det mycket billigare oxå... Så som Eva säger det kan kosta lite vad som helst men de jag känner har betalat mellan 1-3000 dollar, inte inklusive Ultraljud... 
  • rednose
    AHöst skrev 2010-11-13 21:19:04 följande:
    Rednose, det beror helt pa forsakringen. Jag betalade inte alls sa mycket nar jag fick min son.
    Det är ju det jag menar... Det kan skilja sig otroligt men den största skillnaden är ju vilket ställe man väljer att föda på.
    Som jag sa, hon har riktigt bra försäkring men valde ett högt ansett ställe. 
  • rednose
    evaoregon skrev 2010-11-14 00:48:54 följande:
    Det där känner jag inte alls igen.  Om försäkringen gäller på sjukhus A och på sjukhus B så kostar det lika mycket för mig oberoende av om jag väljer A eller B.
    Jo fast tex Kaiser har ju inte samma priser som tex de privata ställena i Beverly Hills.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA