Inlägg från: evaoregon |Visa alla inlägg
  • evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    evaoregon skrev 2010-11-10 15:51:43 följande:
    Ja, man måste ha särskild amerikansk legitimation för att jobb asom lärare här i USA.  Du får kolla hur jobbläget ser ut i de staterna/städerna.  Här i Oregon finns det så gott som inga lärarjobb alls inom grundskolan, jag känner flera amerikanska lärare med erfarenhet som inte har en chans att få annat än vikariat. 
    Alltså vikariat för några timmar per dag, inga fasta vikariat.
  • evaoregon
    evaoregon skrev 2010-11-10 15:51:43 följande:
    Ja, man måste ha särskild amerikansk legitimation för att jobb asom lärare här i USA.  Du får kolla hur jobbläget ser ut i de staterna/städerna.  Här i Oregon finns det så gott som inga lärarjobb alls inom grundskolan, jag känner flera amerikanska lärare med erfarenhet som inte har en chans att få annat än vikariat. 

    Att föda barn i USA tror jag däremot inte är något problem alls.  Nästan alla sjukförsäkringar som man har genom jobbet här i USA täcker graviditet och förlossning.  Jag känner flera svenskor som fött barn här i USA medan deras män jobbat här.  Då blir barnet dessutom amerikansk medborgare.
    En annan ide kanske är att plugga något här i USA som du kan ha användning av inom din utbildning?
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 10:14:45 följande:
    Det är ju inte säkert att jag får ett green card som medföljande men under förutsättning att jag får det, kan jag då jobba som lärare?
    Jag tror du menar tillfälligt arbetstillstånd.  Green card är permanent arbets- och uppehållstillstånd och innebär i princip att man kan bosätta sig här i USA permanent och aldrig lämna landet. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 10:14:45 följande:
    Jag läser till lärare från åk 6 t.o.m gymnasiet i historia, franska och engelska. 
    Något som jag inte tror är omöjligt är att du kan ge privatlektioner i t ex franska för elever som behöver extrahjälp efter skolan.  Det är ganska vanligt med sådana lärare här. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 20:40:36 följande:
    Tack för svaret, då är nog inte jobb ett alternativ för mig. Plugga, nja, jag kommer vara färdigutbildad och ha jobbat ett år innan vi isåfall åker och jag har då pluggat i sex år och utnyttjat allt CSN, så det är jag inte så sugen på. Däremot tror jag att det är positivt för mitt framtida yrkesliv om vi åker till USA istället för tex Tyskland, då jag ju ska jobba som bla engelsklärare när jag kommer hem och då är det ju alltid bra att ha tillbringat tid i en engelskspråkig kultur. Min sambo säger att vi isåfall får medföljandebidrag på hans anställning så vi behöver inte inkomst från mig för att klara oss, men det är ju trist att inte ha något att göra. Jag funderar på att kolla upp om man kan praktisera oavlönat på Svenska skolan om det finns en sådan dit vi åker, det borde jag väl få göra utan arbetstillstånd om det oavlönat? På Svenska skolan "tar" jag ju inget jobb en amerikan hade kunnat göra eftersom de ju inte kan svenska.
    Volontärjobb som att hjälpa till på en skola är vanliga här och för det behöver man inget arbetstillstånd.  Det lär inte vara svårt alls att hitta något sådant.  Du säkert få möjlighet att hjälpa till gratis på en vanlig grundskola här, det är inte ovanligt att vuxna går in och gratis hjälper de barn som behöver extrahjälp.

    Vill du plugga så kan du ju göra det utan CSN om du får medföljandebidrag.  Att läsa någon kurs på distans kan väl aldrig skada. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 20:40:36 följande:
    Jag funderar på att kolla upp om man kan praktisera oavlönat på Svenska skolan om det finns en sådan dit vi åker, det borde jag väl få göra utan arbetstillstånd om det oavlönat? På Svenska skolan "tar" jag ju inget jobb en amerikan hade kunnat göra eftersom de ju inte kan svenska.
    Svenska skolan brukar bara vara någon dag per vecka, vad jag känner till.  Säkert kan du hjälpa till där gratis.  För volontärjobb behövs inget arbetstillstånd. 

    Vi är ganska många "amerikaner" som kan svenska,  det är många svenskar som har bott här under lång tid och blivit medborgare.  Flört
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-10 21:27:40 följande:
    Dessutom kan det kosta ganska mycket pengar att föda barn i USA.
    Kusinen betalade flera tusen dollar bägge gångerna och då hade hon inga komplikationer... Bättre att flyga hem och föda här där du som svensk ju omfattas av all sjukvårdshjälp.
    Iof fixar du ju ditt barn ett Greencard genom att födas i USA, vilket barnet kanske kan uppskatta senare i livet om han eller hon ska gå på college!  Däremot kommer varken du eller din man få några greencards. Det kan bli aktuellt först efter många år i landet och då sponsras det av hans eventuella arbetsgivare.
    Barnet blir amerikansk medborgare om det föds här i USA även om föräldrarna inte är medborgare här.  Så det är inte green card utan medborgarskap precis som vilken amerikan som helst.

    Även om man har sjukförsäkring så kostar det ofta en del att föda barn här, men det brukar inte vara värre än att det går att betala.  Jag har fött två barn i USA och tyckte att sjukvården var väldigt bra. 
  • evaoregon
    Wagram skrev 2010-11-10 21:32:53 följande:
    Egentligen är det redan lag på att just graviditet inte får räknas som preexisting condition, men jag har för mig att vissa försäkringsbolag har hittat sätt att komma runt det.
    Tidigare har det funnits försäkringar som inte inkluderat graviditet överhuvudtaget, men de försäkringar som erbjuds för bättre betalda jobb brukar inkludera graviditet.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 21:18:24 följande:
    Ja, just det, det var detta jag tänkte på, det är du som har skrivit detta till mig tidigare. Men det är alltså en lag på väg som ska gälla  ialla stater om att de inte får neka att täcka pre-existing conditions? Då skulle det hjälpa oss mkt för det är över ett år tills vi ska åka, det är bara jag som funderar långt i förväg för att detta ger mig lite ångest.

    Jag tycker nämligen det känns som ett sådant dödläge som det ser ut nu, för min sambo säger att hans kollegor inte  fått jobberbjudandet klart förrän 2-3 månader innan man ska åka, och då är det ju svårt att planera in att föda innan man åker. Vi vet ju självklart inte ens om vi kan få barn tillsammans, vi har ju inte provat och det kan ju ta flera månaders försök... och vi har definitivt inte hundratusentals kronor till sjukhuskostnader om vi skulle betala det själva i USA. Samtidigt som jag jättegärna vill unna min sambo den här möjligheten och som jag skulle tycka var spännande att få bo i ett annat land så känns det så jobbigt att inte veta om det kommer finnas något vettigt för mig att göra. Om jag inte är föräldraledig under denna tid så sitter jag ju bara utan arbetstillstånd och lever på min man, det ser antagligen inte så bra ut på en svensk anställningsintervju när man kommer tillbaka....
    2014 så kommer de flesta sjukförsäkringar att täcka graviditet och förlossning.  Dock är det väldigt ovanligt som det ser ut nu att en sjukförsäkring för medel- eller högavlönade inte täcker det.   Jag tror att du nästan kan vara säker på att din sambos försäkring kommer att täcka både graviditet och förlossning. 

    Förresten, för att du ska få följa med som medföljande så blir det mycket enklare om ni gifter er!
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA