• E L I

    2-3årstrotset Stödgrupp

    Ny i tråden! Ni får ursäkta att jag inte läst hela men den var så lång Generad
    Har en son som fyllde 2 år i september! Han har alltid varit lugn och "lydig" men sedan någon vecka tillbaka är han bara sååååå mkt!! Till saken hör också att jag är höggravid och han ska få ett syskon i december!! Så man har inte allt för mycket tålamod!

    Detta kanske ni tagit upp förut i tråden, men har ni märkt att era barn sover sämre eller bättre nu när de "blivit trotsiga"?

    Vad har ni för andra strategier?
    Jag har kommit på att det helt klart blir lättare om man är pedagogisk OCH lugn haha men det är ju inte alltid man är det!!

  • E L I
    Mammanna skrev 2008-11-26 17:40:38 följande:
    E L I skrev 2008-11-26 17:13:28 följande: Min son har sovit jätte dåligt nu under trottset, har nu haft några lugna sköna dagar och sovande har vänt. Idag sov han 2 timmar längre på morgonen och drog av 2½ timme middagssömn isf 45 minuter så det är nog inte omöjligt att det hänger ihop.
    ja jag har börjat fundera på om det hänger ihop! Sonen vaknar på natten o är vaken 2-3 timmar men sover för den skull inte speciellt mkt längre på morgonen! känns som om det bara är FÖR mkt för honom så han inte ens kan slappna av och sova!
    Han är ju inte trotsig HELA tiden men det har blivit värre o värre senaste veckan!
  • E L I
    MuminMy skrev 2008-11-26 17:51:27 följande:
    Ur det första barnets synvinkel är just 2 år en ganska dålig tid att få syskon - det är mycket som händer då och som förälder har man knappast en stor dos tålamod Så, då får man nog räkna med att investera extra extra mycket i sitt första barn tror jag.När det händer mycket "själsligt" blir självklart sömnen påverkad, att i möjligaste mån bemöta barnet med lugn och inte "elda på" barnets frustration är det som fungerar bäst (lättare sagt än gjort) - men har man detta "för ögonen" så tror jag att situationen i alla fall blir uthärdlig för alla parter.
    nä egentligen så tycker jag väl inte det finns någon perfekt tid att få syskon, men nu har vi valt denna tid!
    Absolut så måste man ha tid och ork till barn nr 1 och det försöker man ju verkligen!
  • E L I
    MuminMy skrev 2008-11-26 18:31:05 följande:
    Jag menade inte att det "i sak" är något problem när man får syskon men ska man se det ur det barnets synvinkel som är 2 år så är det traumatiskt nog att vara 2 år utan att få syskon så har man gjort det valet som förälder så behöver man kanske också investera ett uns mer tålamod i den här perioden
    absolut! jag har mkt tålamod, även om det givetvis är mindre nu när man är höggravid och trött! Det var väl kanske inte riktigt därför jag skrev i denna tråd utan kanske få lite idéer från folk hur alla hanterar det! Ibland handlar det ju inte bara om tålamod utan också om att man kan ha några strategier att använda när det blir såhär.
    T ex som i dag, så fick han göra egna val. Trots att det var jag som valde alternativen så kändes det bra för honom att det ändå var HAN som valde... i detta fall vilka stövlar han skulle ha på sig!
    Det är väl mest sånt jag är ute efter och inte att jag ska ha mer tålamod... det vet jag liksom om!!
  • E L I

    jag tycker det är skoj att han kommit i "trotsåldern" just för som du muminmy säger, att det är ju en utveckling de går igenom! jag gläds varje dag åt att han upptäcker nya sidor och lyckas med så mycket han inte kunnat förut!!

    Det är därför jag tycker det vore skönt att ha lite redskap att hjälpa honom med att allt inte blir så jobbigt! För ibland märker man på honom att det blir för mycket för honom också! Han liksom orkar inte med sig själv! Jag vill bara att han ska utvecklas och därför är det alltså ett sätt för mig att hjälpa honom!


    muminmy: jag vill gärna ha råd och tips, men jag kände bara att det blev en "anklagan" att man skaffar barn "för tätt" o det var väl inte det riktigt jag ville höra! men självklart behövs mer tålamod och TID till vår "stora" kille när bebisen kommer!! För han är ju trots allt inte speciellt stor! Så jag är öppen för alla förslag tack!

  • E L I
    MuminMy skrev 2008-11-27 08:24:01 följande:
    nu blev det nog otydligt igen - jag menar alltså att det äldre BARNET inte ska behöva "lida" för att det får ett syskon, jag ser alltför  ofta att det äldre barnet mer eller mindre tvingas in i växasäng för att bebisen ska ha spjälsängen eller att det mindre barnet inte tillåts åka vagn för man inte orkar ha en syskonvagn etc. Det tycker jag inte är okej och det underlättar inte heller för det äldre barnet att acceptera nykomlingen.Inte sagt att någon i den här tråden gör så - bara så ni förstår på vilken nivå jag menar att man måste tillvarata även det äldre barnets intressen även om ett syskon är på väg / har anlänt.
    absolut! håller med dig, nu har ju inte vi 18 månader mellan våra utan vi kommer ha 2 år och 3 månader, lite längre i alla fall

    Självklart måste man tänkt igenom det hela innan och orka med BÅDA barnen!!! Det är det jag funderat mkt över, t ex det där med syskonvagn, lätt att säga "han kan gå" men han är ju trots allt inte så gammal så det är klart han ska kunna sitta i vagnen när han är tröt eller sova i vagnen när han behöver osv!
    Det gäller att tänka på vad man gör och inte gör för val!!

    Även om man försöker göra allt för sitt barn och lotsa dem igenom denna tid som du säger, så är man ju inte mer än människa... tror jag hade tyckt det varit jobbigt till och från även om han INTE skulle få syskon! Därför är det ju bra att det finns en tråd som man kan gå till för att få lite idéer och inte bara en massa negativa saker om att man skaffar barn "tätt"
  • E L I
    MuminMy skrev 2008-11-27 08:41:22 följande:
    Jag lovar att jag får lika mycket kommentarer om hur synd det är om min son som inte "får" ett syskon (han är 3.5 nu och jag är inte gravid) - det är ett medvetet val vi gjort - vi känner att vi helt enkelt inte orkar, nu börjar vi få ordning på livet och då kanske det finns utrymme för fler barn så.. nu har vi lite medicinska problem så vi får väl se om det blir några.Vad ville jag ha sagt då? Jo att om man känner sig "påhoppad" eller "utsatt" för det val man gjort är faktiskt den egna känslan, värt att tänka på, det är ju hur du KÄNNER dig när det läser det ena eller andra som gör att du reagerar och då är det ju så fiffigt att dina känslor kan du faktiskt styra rätt bra det är svårare att styra vad andra tycker Så, även om du skulle skriva något i stil med "men guuuud hur kan ni vara så taskiga mot er son" så skulle det inte röra mig i ryggen för jag är säker på att det val vi gjort är rätt för just oss och då kan jag bara se förbi den sortens kommentarer.Så - som lite livspeppning då Eftersom ni gjort ett medvetet val på de grunder som just ni har i ert liv så behöver du inte alls ta åt dig av inlägg som mitt ovan för "det gäller inte dig" utan du kan bara tänka att gud va skönt att vi vet vad vi gör och gå vidare.... *ursäkta om jag är osammanhängande, degar med febrig son samtidigt*
    jag känner mig inte påhoppad, jag menar bara att det inte har med tråden att göra. detta är ju en stödtråd och för mig är det inte stöd att höra det skulle ni tänkt på innan ni skaffade ett syskon...varesig vi känner oss trygga i vårt val eller ej!
  • E L I
    MuminMy skrev 2008-11-27 09:41:02 följande:
    Stödet bestod ju i att göra er uppmärksamma på att han behöver EXTRA mycket men fine.... jag ska hålla tyst. Tjing.
    nä det behöver du inte göra. kanske var jag som inte förstod bara! kom gärna med mer tips!
  • E L I

    När era barn vägrar äta maten, vad gör ni då? låter ni barnet bara gå därifrån och vara utan mat tills nästa mattillfälle, säger ni att de måste t ex äta upp 1 potatis och sitter sedan o väntar tills de ätit upp en potatis, måste de äta upp all mat hur lång tid det än tar eller får de nån annan mat än den ni först satt fram??

  • E L I
    Anke skrev 2008-11-30 20:05:32 följande:
    ok ja jag tycker det är så svårt att veta hur man ska göra...
    man vill ju inte tjata o truga o ha sig, samtidigt så känns det så trist när man kanske stått o lagat mat o haft sig... så äter han inte ett jota men det är väl bara att härda ut antar jag!
Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp