Inlägg från: Taggtroden |Visa alla inlägg
  • Taggtroden

    Bibeln är en saga skriven av många (fiktiva?) författare

    Ja, många av berättelserna i Bibeln är sagor. Skrivna av massvis av olika personer för tusentals år sedan.
    Många av berättelserna tror man är rena metaforer för något annat som personen ville säga.
    En hel del är historia som bekraftats av historiker vara sanning.
    Vad av det som är påhittat och vad som är sant är dock många gånger svårt att veta.
    Då gäller det att vara kritisk och se vad som är värt att ta vara på och ta åt sig av, och vad som man ska ha distans till och se på med andra ögon.
    Men flera böcker är ju skrivna för att underhålla. Höga Visan och Psaltaren tex.

    Håller med dig om att det är facinerande hur så gammla böcker kan hålla genom så många tider
    Men, det är väl för att folk känner att de får ut något av att läsa dem. Annars hade väl inte Bibeln varit världens mest lästa bok (böcker).

  • Taggtroden
    Queen70 skrev 2008-10-24 01:39:13 följande:
    Nåt annat som folk inte känner till och som borde vara relevant särskilt för de som är bokstavstrogna är att bibeln reviderats flera gånger under århundrandena. Kapitel har lagts till och tagits bort, så nånstans ligger det guds ord och skräpar som nån tyckte inte var så viktiga längre etc. lite spännande att tänka på.
    Där måste jag nog reagera lite, vet inte de flesta om att Bibeln översatts flera gånger, och att massvis med religiösa texter valdes bort när Bibeln sattes ihop?
    Jag menar, det var inte många år sedan Bibeln fick 10 extra böcker, som för många hundra år sedan förkastats. Vad tror folk att de kommer ifrån då?
    Eller är det jag som tror för gott om folk?
  • Taggtroden

    Det stämmer nog inte riktigt det du säger, på alla ställen. Själv jobbar jag för SvKy och i alla de församlingar jag haft insikt i (vilket är väldigt många) och på de utbildningar för konfirmandledare som jag gått så har vi lärt ut precis det där till konfirmanderna och i Bibel- studiecirklar och på andra Bibelstudium.
    Självklart så är det inte så i alla kyrkor, men på de flesta ställen i SvKy kan jag säga att det är så. Annars har jag sett precis bara de ställen som tillämpar detta.

    Och eftersom SvKy är för kvinnlina präster och homosexuella vigslar så funkar det jättebra att skylla det som står i Bibeln på att böckerna faktiskt är reviderade och utvalda för att passa kyrkans ändamål under 300 - talet. :)
    För så kan man också se det :)

  • Taggtroden

    Bara igår (onsdag) och i förrgår (tisdag) så hade vi lekioner för konfirmanderna i vår församling där vi lärde ut Bibelns historia och hur den översatts och hur det tagits bort delar och hur det lagts till och att det just därför det är så komplext att läsa den.
    Det är dessutom tacksamt att berätta sådant, för de flesta konfirmander lyssnar mer uppmärksamt på detta då det är intressant att höra

  • Taggtroden
    Queen70 skrev 2008-10-24 02:16:36 följande:
    Jag tänkte nog mest på mer fundamentalistiska rörelser som typ livets ord Jehovas vittnen och andra frireligiösa grupper. Tror inte det ligger i deras intresse (generellt) att informera om bibelns verkliga historia faktiskt.Och de som är mest aktiva inom kyrkor inbillar jag mig är inom just frikyrkorna...svenska kyrkan lockar väl inte så förfärligt mycket nya människor nuförtiden? Det är mina egna spekuationer och inget jag har några siffror på :)
    Jo, då kan jag nog hålla med dig.
    Dock tror jag att de flesta väldigt aktiva människorna idag i frireligiösa rörelser VET hur det ligger till, har svårt att tänka mig man kan vara så intresserad och aktiv och ha missat en så viktig del, men att de helt enkelt blundar för det.
    Och det är väldigt tråkigt.
    Allt blir ju så mycket intressantare om man vet hur det ligger till och får spekulera i vad Gud egentligen menade och vad som kan vara sant och inte
  • Taggtroden
    Queen70 skrev 2008-10-24 02:24:59 följande:
    Du tror mer på människors förmåga att tänka själva än vad en cynisk gammal hagga som jag gör helt enkelt :)
    Haha, ja så kan man också se det
    Men jag tror på att människor är intelligenta, men jag måste erkänna att jag rätt ofta får bekräftat för mig att så inte är fallet för många också ;)
  • Taggtroden

    Hs egen skrev 2008-10-25 12:08:46 följande:


    Taggtroden och Queen 70.Tror ni att vi går och tror på något som vi låter våra liv bli helt förändrade av, men som vi inte tar reda på om det är sanning? Er diskussion här några inlägg bak, antyder att vi skulle vara fullkomligt dumma och tro på något som är klippt och skuret till det det är idag?Jag kan informera om att Varje gång bibeln översätts till ett nytt språk görs den det utifrån grundtexter, alltså från de allra äldsta texterna. Att man har översatt många ggr beror på att svenskan och de flesta språk har utvecklats. Annars skulle vi få läsa bibeln på det språk man talade i sverige när kristendomen kom hit, typ 1000-tal. Hur i hela friden skulle vi fatta vad där stod då?De 10 texter ni talar om antar jag är apokryferna. Det var en man vid namn Hieronymos, på 300-talet som skulle göra en översättning hela bibeln till latin. Han var övertygad om att bara de hebreiska texterna skulle vara med i bibeln. Så han uteslöt dem då.. Ändå var texterna med på latin i den katolska kyrkans Vulgata. på 1500talet började man tro på de Hieronymos hade trott och tog bort dem. Men senare har man insett värdet i även de texterna. Nu innehåller vissa biblar apokryferna och andra inte. Upp till den som ska läsa att välja om man vill ha dem med.
    Jag skulle aldrig kalla någon för dum i huvudet.
    Och skulle jag kalla någon för dum i huvudet som tror på Bibeln, så skulle jag kalla mig själv dum i huvudet, eftersom jag faktiskt är kristen och tror

    Dock ska jag lämna disskusionen nu, sådana här har lätt att spåra ur här på FL och jag har annat att lägga min engeri på.
    Ska jobba inom på två gudstjänster nämligen!
    Godnatt!
Svar på tråden Bibeln är en saga skriven av många (fiktiva?) författare