• Syss Inha

    Bibeln är en saga skriven av många (fiktiva?) författare

    ...anser jag.

    Tycker det är rätt fantastiskt att berättelser kan ta sådana otroliga propotioner och läsas av så många som Bibeln gör.

    Undra om det någonsin kommer ske igen, eller kanske målgruppen redan är mättad av de olika versionerna som finns?

    Märkligt att utvecklingen och kunskapen har kommit så långt gällande så mycket annat men i Bibelns värld står allt stilla men trots det så dör den inte ut.

    Vilket koncept, varje egenföretagares dröm, kom på en idé som fungerar som en evighetsmaskin, luta dig tillbaka och njuuuut...

    Jag vill också skriva en Bibel.

  • Svar på tråden Bibeln är en saga skriven av många (fiktiva?) författare
  • Trileia

    Fast det måste ju vara åtminstone en riktig författare för någon har ju skrivit den

  • Syss Inha
    Trileia skrev 2008-10-24 00:45:24 följande:
    Fast det måste ju vara åtminstone en riktig författare för någon har ju skrivit den
    Sant

    Men FANNS alla de där snubbarna tro?
  • Trileia

    Gjorde de säkert, och mycket av det som strå hände säkert också, men jag för min del väljer att tro att Bibeln är skriven som du säger, en saga, utsmyckad för att man ska fastna för den.
    Och skulle jag läsa den från pärm till pärm skulle jag välja att läsa den som en saga, inte som någonting jag tror på.

    Syss Inha skrev 2008-10-24 00:47:25 följande:


    Sant Men FANNS alla de där snubbarna tro?
  • Queen70

    Nåt annat som folk inte känner till och som borde vara relevant särskilt för de som är bokstavstrogna är att bibeln reviderats flera gånger under århundrandena. Kapitel har lagts till och tagits bort, så nånstans ligger det guds ord och skräpar som nån tyckte inte var så viktiga längre etc. lite spännande att tänka på.

  • Taggtroden

    Ja, många av berättelserna i Bibeln är sagor. Skrivna av massvis av olika personer för tusentals år sedan.
    Många av berättelserna tror man är rena metaforer för något annat som personen ville säga.
    En hel del är historia som bekraftats av historiker vara sanning.
    Vad av det som är påhittat och vad som är sant är dock många gånger svårt att veta.
    Då gäller det att vara kritisk och se vad som är värt att ta vara på och ta åt sig av, och vad som man ska ha distans till och se på med andra ögon.
    Men flera böcker är ju skrivna för att underhålla. Höga Visan och Psaltaren tex.

    Håller med dig om att det är facinerande hur så gammla böcker kan hålla genom så många tider
    Men, det är väl för att folk känner att de får ut något av att läsa dem. Annars hade väl inte Bibeln varit världens mest lästa bok (böcker).

  • Taggtroden
    Queen70 skrev 2008-10-24 01:39:13 följande:
    Nåt annat som folk inte känner till och som borde vara relevant särskilt för de som är bokstavstrogna är att bibeln reviderats flera gånger under århundrandena. Kapitel har lagts till och tagits bort, så nånstans ligger det guds ord och skräpar som nån tyckte inte var så viktiga längre etc. lite spännande att tänka på.
    Där måste jag nog reagera lite, vet inte de flesta om att Bibeln översatts flera gånger, och att massvis med religiösa texter valdes bort när Bibeln sattes ihop?
    Jag menar, det var inte många år sedan Bibeln fick 10 extra böcker, som för många hundra år sedan förkastats. Vad tror folk att de kommer ifrån då?
    Eller är det jag som tror för gott om folk?
  • Queen70

    Ja det gör du...Tror faktiskt att gemene man tror att bibeln har sett ut som den gör från tidernas begynnelse. Och det är ju inget man talar högt om i församlingarna i alla fall, för med den vetskapen så blir det ju plötsligt mycket svårare att vara bokstavstrogen. Hur många kristna tror du vet vem Lillith var exempelvis?


    Taggtroden skrev 2008-10-24 01:53:05 följande:
    Där måste jag nog reagera lite, vet inte de flesta om att Bibeln översatts flera gånger, och att massvis med religiösa texter valdes bort när Bibeln sattes ihop? Jag menar, det var inte många år sedan Bibeln fick 10 extra böcker, som för många hundra år sedan förkastats. Vad tror folk att de kommer ifrån då? Eller är det jag som tror för gott om folk?
  • Queen70

    Det är säkert lättare att köpa att fler böcker tillkommit, att man hittat guds ord som tidigare varit bortglömda liksom. Men att man däremot TAGIT BORT en massa borde vara svårare att försvara. Några människor av kött och blod har alltså suttit och censurerat vår herre och bestämt att detta är inte relevant längre. Då blir det ju genast mycket svårare att säga att man är emot kvinnliga präster, homosexuella äktenskap osv enbart på den grunden att: DET STÅR JU I BIBELN FÖR BÖVELEN.

  • Taggtroden

    Det stämmer nog inte riktigt det du säger, på alla ställen. Själv jobbar jag för SvKy och i alla de församlingar jag haft insikt i (vilket är väldigt många) och på de utbildningar för konfirmandledare som jag gått så har vi lärt ut precis det där till konfirmanderna och i Bibel- studiecirklar och på andra Bibelstudium.
    Självklart så är det inte så i alla kyrkor, men på de flesta ställen i SvKy kan jag säga att det är så. Annars har jag sett precis bara de ställen som tillämpar detta.

    Och eftersom SvKy är för kvinnlina präster och homosexuella vigslar så funkar det jättebra att skylla det som står i Bibeln på att böckerna faktiskt är reviderade och utvalda för att passa kyrkans ändamål under 300 - talet. :)
    För så kan man också se det :)

  • Taggtroden

    Bara igår (onsdag) och i förrgår (tisdag) så hade vi lekioner för konfirmanderna i vår församling där vi lärde ut Bibelns historia och hur den översatts och hur det tagits bort delar och hur det lagts till och att det just därför det är så komplext att läsa den.
    Det är dessutom tacksamt att berätta sådant, för de flesta konfirmander lyssnar mer uppmärksamt på detta då det är intressant att höra

Svar på tråden Bibeln är en saga skriven av många (fiktiva?) författare