• Magrat

    No´poo (hårvård utan schampo) och naturlig hudvård.

    Favoritar.
    Även om jag inte skriver så mycket här längre, försöker jag titta in och läsa då och då.

  • Magrat

    Rosesarered skrev 2008-10-29 13:52:34 följande:


    Jag provade balsam metoden ett bra tag, men då jag har megalångt hår kändes det aldrig riktigt fräscht. Nu har jag gått tillbaka till mitt gamla schampo + balsam. Men håret blir svinto!! Är helt förkrossad, är det förstört!?
    Kan det vara så att du förut hade en överproduktion av sebum för att schampoot torkade ut håret väldigt mycket?
    Om du kört balsam-metoden borde produktionen ha lugnat ned sig och nu när du tvättar bort allt skyddande sebum får du jättetorrt och sprött hår. Så småningom borde du få en överaktiv produktion igen, men ta det lite lugnt. Om du absolut ska börja med schampoo borde du göra det gradvis. Ta bara lite och inte så ofta.
    Olja och inpackningar. Mycket balsam.
    Eller släng schampoot igen och leta efter ett mildare schampoo eller använd bikarbonat och gör en grundligare rengöring någon gång ibland men fortsätt i övrigt att använda balsam som huvudsaklig rengöring.
  • Magrat

    Rosesarered skrev 2008-10-29 14:47:17 följande:


    Magrat> Innan jag började med balsam metoden tvättade jag håret ca var 4:de dag. Menar du att jag ska dra ut på det ännu längre nu? En av anledningarna till att jag började med schampo var för att det kliade en hel del i hårbotten, kände mig aldrig riktigt ren. Kan blev så för att jag inte var tillräckligt noga i hårbotten men jag orkade inte stå i duschen så länge. Jag har hår ner till midjan, allt balsamerande tog minst 25 min.Jag kan tänka mig att prova ett mildare schampo till hårbotten och endast köra balsam i längderna. Vilket märke rekommenderas?
    Tja, 4 dagar tycker jag låter rätt lagom, själv tvättar jag 2 ggr/vecka så det är nästan likadant. Har också hår till midjan men jag kör minst varannan tvätt med bara vatten och varannan med hemmagjort balsam och det funkar bra. Ganska slarvig med masserandet också.
    Frågan är om du har torr hårbotten eftersom det kliar?
    Har du provat oljeinpackning? Eller att skölja med ÄCV eller citronblandning som avslutning?
    Men om du vant håret vid att inte producera så mycket sebum och sedan tvättar bort det kanske du ska prova att tvätta ännu mer sällan ett par veckor. Eller varför inte varannan tvätt med bara balsam, varannan med schampoo?
    Eller i alla fall ta så lite schampoo som möjligt - späd ut en liten klick i en flaska med vatten, skaka om så det blir skummigt och fördela i håret?

    Den här har jag för nödfall till mig och dottern:
    www.bodystore.com/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi&artnr=A4754&artgrp=1112&Avd=3&visa=1-36&Sort=Beskr&Visn=Std2&limit=336
    Weledas babywash, innehåller endast sockertensid som rengöring.
    Alternativet tycker jag är BiLein som har förträffliga produkter med minimalt antal ingredienser, men så kostar de ungefär fyra gånger så mycket också...
  • Magrat

    Rosesarered skrev 2008-10-29 15:58:41 följande:


    Magrat skrev 2008-10-29 15:45:25 följande:
    Torr hårbotten kan stämma med tanke på att jag generellt ofta är torr överallt.ÄCV, citronblandning, vad är det?
    Bra att använda som sista sköljvatten.
    Ta lite äppelcidervinäger (eller citron) och riktigt kallt vatten (jag kör riktigt svag blandning, kanske en del på 20 när jag använder). Häll över håret, se till att det kommer i hårbotten. Det sura i ÄCV eller citronen återställer pH-balansen i hårbotten och kan hjälpa till vid kliande. I övrigt så bidrar det tillsammans med det kalla vattnet att "sluta till" fjällen på hårstrået, en slags balsameffekt alltså.
    Jag brukar blanda i ett halvlitersmått, stå framåtböjd och doppa längderna på håret, låta det rinna tillbaka i måttet och sedan hälla det över hårbotten.
  • Magrat

    Trocadero skrev 2008-10-29 16:11:11 följande:


    Någon som använt rasullera till håret?
    Jag har testat, men gillar inte resultatet. Jag får torrt och konstigt hår de tre gånger jag provat.
    Så nu används min stora förpackning till grundlig ansiktstvätt en till två gånger i veckan. (Jag gör en tjock smet och gör nästan som en ansiktsmask som får sitta två minuter, sen smörjer jag lite och huden är jättelen nästa morgon.) Den lär räcka misnt ett år.
  • Magrat

    Jag använder inte min svinborste så väldigt ofta längre, kammar försiktigt istället, men även under perioden när jag använde den ofta tvättade jag den sällan.
    Nu har jag visserligen långt hår, men efter ett par användningar hade det alltid fastnat en del hårstrån i borsten, och dessa kammade jag ur med en fintandad kam. Då upplevde jag att det inte fanns något damm kvar.
    När jag gjorde en grovrengöring använde jag en droppe flytande tvål (alternativt kan man använda schampoo eller till och med diskmedel), gnuggade och sedan sköljde ordentligt. Var noga med att torka av den ordentligt efteråt så inte träet hålls fuktigt, då kan det svälla eller spricka.
    Jag vill minnas att jag läste någonstans att man kunde trä en bit glest tyg över själva borsten, trycka stråna igenom tyget så det ligger i botten, mot själva träet. Efter ett par användningar var det bara att dra bort den och all smuts drogs bort med den.

  • Magrat

    imsel skrev 2008-10-30 11:17:51 följande:


    Fast själva stråna blir ju fettiga.. om man borstar med fett hår. Och jag borstar inte med den när håret är nytvättat.Så jag måste iaf tvätta den med nåt, burkar ha urtekrams schampoo.
    Tja, jag upplevde som sagt att damm (och fett) till största delen försvann med hårstråna när jag kammade ut dem.
    Jag säger inte att man INTE ska tvätta borsten, men att man kanske inte behöver blöta den i onödan.
  • Magrat

    Lady Dahmer skrev 2008-10-31 09:39:21 följande:


    det är ett ok pris tror jag. Jag beställde nyss en jätteflaska som inklusive frakt kostar 40 dollar (305 sek) --- enda grejen jag kan tänka mig skulle kunna göra ditt dyrare är om du får betala tull. Är det nån som vet hur det funkar??
    Generellt är det så att varor som kommer från USA som har ett värde under 200 sek brukar passera utan problem.
    Överstiger värdet finns det risk (olika stor risk beroende på hur paketet ser ut, böcker åker sällan dit, DVD:er åker mer ofta dit t.ex.) att tullen tar det.
    Om så sker får man hämta ut paketet mot en avgift, dels lägger de på skatt (ingen stor summa), dels lägger de på moms (25 % på de flesta saker), och dessutom råkar man troligen på en hanteringsavgift desssutom!
    Jag köpte hårpinnar för runt 220 kr i somras (hade räknat fel) och betalade i slutändan nästan 400 kr för dem!
  • Magrat

    imsel skrev 2008-10-30 22:55:41 följande:


    Ingen som hade tips till väldigt torra läppar?Nu har jag satt a-creme några gånger per dag, det funkar bäst, sen när det torkat försöker jag sätta bamses cerat, men den fasnar knappt..Får nog köpa nåt imorron, men frågan är ju vad?
    Mitt bästa läppcerat är ett av de experiment jag gjorde.
    Smälte bivax, rörde i lite olja (minns inte exakt vad, men jojobaolja och rapsolja har jag för mig), och en sked honung. Dessutom några droppar eterisk olja (mandarin, luktar gott ihop med honungen). Underbart! Jag är bara irriterad på mig själv att jag inte sparade exakta måtten. Nåja, det får bli ett nytt experiment när detta tar slut.
    Annars har jag ett mycket bra köpestift som heter Lip Rescue (with Shea Butter). Märket är Desert essence, har köpt det i någon hälsokostaffär.
    Annars tror jag att det bästa är att smörja lite och ofta med en ren fast olja.
    Om du har sheasmör eller kokosolja eller något sådant, ta en klick i en burk och ha med och dutta på läpparna då och då. Är det för hårt för att hantera så smält lite i vattenbad och droppa i en aning flytande olja och rör om tills det stelnar.
Svar på tråden No´poo (hårvård utan schampo) och naturlig hudvård.