• Sanrah

    Mia-Sanningen om gömda

    Jag hamnade av en slump på Monica Antonsson blogg.Hon ska tydligen ge ut "Mia- sanningen om gömda" den 1 december. Det först nu jag har sett detta, känner mig helt förvirrad. Vad ska man tro?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-11-03 21:28
    Liza Marklunds - Gömda

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-11-08 08:47
    Länk till bloggen:

    monicaantonsson.blogspot.com/

  • Svar på tråden Mia-Sanningen om gömda
  • Barkbam
    Pelink skrev 2008-11-04 11:48:38 följande:
    Varför vill så få ta i att en kvinna kan ljuga? Om hon berättar något hemskt, så måste det automatiskt vara sant.
    Ja, det är underligt. Det finns faktiskt kvinnor som är mördare också. Inte för att det vanligt, men kvinnor är inte alltid änglar, snarare tvärtom.
  • Björnmossa

    Jag läste Gömda för några år sen och har inte läst nån av de andra.

    För det första fattar jag inte intresset för de andra, är det inte ett uppenbart sätt att mjölka mer pengar ur konceptet? Varför är det intressant hur det går för "Emma, Mias dotter" bara för att en bok om kvinnomisshandel har modern i centrum?

    För det andra fattar jag inte varför det spelar roll om det är sant eller inte. Jag tar för givet att mycket ändras när man skriver en sån bok, för poängen är inte att skriva en biografi över "Mia" utan att belysa en viss typ av problematik som finns i samhället. Då lämnar man ute sånt som inte är relevant för budskapet, man ändrar detaljer för att anonymisera och man förenklar vissa händelseförlopp så att boken ska bli lättare att läsa. Det viktiga är inte om det finns en kvinna som varit med om exakt de sakerna, det viktiga är att det finns många kvinnor som varit med om ungefär de sakerna.

  • wynn

    Tror inte heller att ALLT i böckerna är sant, tror inte att det är meningen heller. Som sagt, man förvanskar, ändrar detaljer... Om Mia och Anders har svenskt ursprung från början eller inte samt vad Mia hade för betyg i skolan tycker jag för övrigt är mindre relevant - det gör väl inte familjens öde mindre hemskt?

    Poängen är att många kvinnor (tusentals per år!) råkar ut för det Mia gör, lever under hot, tvingas leva gömda mm. Enda skillnaden är att det sällan går så långt att de måste lämna landet och söka asyl i ett annat land. Där är Mias berättelse "extrem". Men en del kvinnor blir ju istället mördade av sina ex!

    Jag har som sagt inga större problem med att tro på det mesta som står i Gömda - sånt händer tyvärr. Det är de senare böckerna - Azyl och framför allt Mias Hemlighet - som jag ifrågasätter lite och förstår att folk undrar över. Man ska inte tro på allt man läser, men att Gömda skulle vara sann tvivlar jag inte en sekund på. Då det finns många liknande fall som ÄR sanna!

  • Ylva Helmersson

    Det hemska är väl snarare att alla som ljuger om såna händelser sabbar för andra som behöver hjälpen. Genom att en framträder som lögnare så kastar de automatiskt tvivel över andra utsatta.


    Pelink skrev 2008-11-04 11:48:38 följande:
    Varför vill så få ta i att en kvinna kan ljuga? Om hon berättar något hemskt, så måste det automatiskt vara sant.
  • wynn

    Grejen är att även om Gömda nu också vore lögn, skulle man kunna kopiera åtminstone hälften av det som står i boken och få det att passa in på vilken misshandlad, hotad och förföljd kvinna som helst. Det är ingen unik historia i sig. Även om vi gärna vill tro det...

    Men visst vore det hemskt i sig om Gömda är lögn eller i alla fall kraftigt överdriven, och om en oskyldig man (Osama) har pekats ut.

  • Björnmossa
    wynn skrev 2008-11-04 13:59:05 följande:
    Men visst vore det hemskt i sig om Gömda är lögn eller i alla fall kraftigt överdriven, och om en oskyldig man (Osama) har pekats ut.
    Nu har jag inte läst hela bloggen eller hela tråden, men har han verkligen pekats ut? Hans namn är ändrat i boken, man vet inte hur gammal han är, jag skulle då inte ha känt igen honom på stan bara pga Gömda.

    Om det stämmer att en massa i Gömda inte är sant skulle jag säkert inte ens fatta att det var han om jag så var bekant med honom.

    Men nu när jag sett bild och läst hans riktiga namn vet jag förstås vem det är. NU är han utpekad.
  • wynn

    I slutet av "Gömda" (eller i efterordet) lät det dock som om det mesta hade löst sig. Familjen mådde bra i sin nya världsdel, höll på att lära sig det nya språket mm.

    Sedan, i kommande böcker, spårar det plötsligt ur igen???

  • Pelink

    Jag håller med om att det inte behöver vara sant, men varför ställer hon då upp i kvällstidningar och ger intervjuer med koppling till böckerna? Det tycker jag att är fel, för det vore som att publicera en intervju i Aftonbladet med Annika Bengtzon. Verkligheten krockar och blandas med en bok.

  • wynn

    Sedan en annan sak...

    Framgår det i boken/böckerna VARFÖR han hela tiden jagar familjen och vill döda både Mia och sin dotter? Simpel svartsjuka? Eller är han sinnessjuk? Det verkar ju smått rubbat att jaga familjen från världsdel till världsdel i 18 år, bara för att jäklas, framgår det om han har något djupare motiv? Var får han pengar och resurser ifrån att fortsätta förfölja dem? I Gömda framställs han väl som en krigsskadad, missanpassad fattiglapp... Och att hans brott mot Mia och hennes familj bottnar i både kulturkrockar och sociala problem... Och sådana män brukar ju ändå ge upp efter ett tag, eller helt enkelt tillslut sakna resurser/möjligheter att fortsätta sin terror. Särskilt om de har träffat en ny partner att plåga...

    Så vida han inte är Usama Bin Ladin själv, eller någon rik Oljeshejk eller dylikt, har jag svårt att förstå hur han kan lyckas med allt han lyckas med - sitt "kompisgäng" till trots.

Svar på tråden Mia-Sanningen om gömda