• Anonym (orolig)

    plötslig spädbarns död....

    kanske en liten okänslig fråga men jag är så himla nojig över detta.
    En kompis till mig sa att man kan "se" på ett barn om det är "på väg att dö i psd".
    Får man vara okänslig och fråga:
    ni som haft oturen att förlora erat barn i psd, såg ni nått annorlunda med barnet nu i efterhand när ni tänker tillbaka på situationen?
    blev lite luddigt men jag hoppas att ni förstår min fråga.
    jag menar absolut inte att trampa nån på tårna eller arr såra någon,
    jag har en bebbe på 2 månader och är jätte nojjig sen min kompis sa detta.
    Då min bebbe sover väldigt mycket.
    Är det normalt?

  • Svar på tråden plötslig spädbarns död....
  • Anonym

    Vi har respisense, en litet larm som man kan fästa på blöjan eller byxkanten. Då kan man sova tillsammans med bebisen, det kan man inte göra med "platt-larmen", som då riskerar att mäta föräldrarnas andning.


    JenAnd skrev 2008-11-14 22:24:23 följande:
    Svar på #25Tack för tipsen! Låter ju kanonbra med en sån platta som täcker hela sängen. Men hur gör du då när han ligger o sover på andra ställen tex vagnen eller soffan eller nåt annat ställe.. tar du med plattan då? Tack iaf för tipsen som sagt. :)
  • Nonninonna
    Svar på #30
    Anonym skrev 2008-12-13 23:27:21 följande:
    Det heter väl plötslig spädbarns död,just för att den är plötslig och oväntad
    Jo precis, men som jag fick förklarat för mig när min dotter dog i psbd, så finns det tydligen 2 former av den. Ena där hjärtat slutar slå, då finns fortfarande chansen att man kan få liv i barnet igen, sen det som hände min dotter, att andningsorganen slår ut/slutar fungera då finns det ingen som helst chans att få liv i det stackars barnet. Så fick jag det förklarat för mig iaf. Så för mig hade inte nån andningsmatta eller dylikt hjälpt, inte ens om jag hade suttit och vakat över henne som en hök så hade jag kunnat gjort något. Det var helt enkelt meningen, jag tror att allt har en mening,frågan är bara om du någonsin kommer få svaret på varför just hon, men jag tror hon behövdes på ett annat ställe helt enkelt. Som Shirley Clamp sjunger "JAG FICK LÅNA EN ÄNGEL"
  • Goya

    Det står på spädbarnsfonden att något som de ofta hittar som gemensam nämnare hos barn som drabbats av psd är att de har hamnat under sängkläderna. Fått ansiktet övertäckt på nåt sätt.

  • Farfalla

    Vi hade ett andningslarm till Rasmus (han gick inte bort pga psd!)
    .. men vi hade ett sk babysense, sveriges mest sålda!
    Har aldrig falsklarmat under hans 7månader!
    En otrolig lättnad att ha så man kan sova lite lugnare iaf..
    Här är en länk: www.babysense.se/
    Bättre att vara på den säkra sidan än att inte ha något alls!

  • jess00

    Har ett annat andingslarm, ett som som man fäster i blöjan som en personsökare. Kan verkligen rekomenderar det, falsklarmar inte och man kan alltid ha med det.

  • Anonym
    Nonninonna skrev 2008-12-14 12:11:31 följande:
    Svar på #30Anonym skrev 2008-12-13 23:27:21 följande: Jo precis, men som jag fick förklarat för mig när min dotter dog i psbd, så finns det tydligen 2 former av den. Ena där hjärtat slutar slå, då finns fortfarande chansen att man kan få liv i barnet igen, sen det som hände min dotter, att andningsorganen slår ut/slutar fungera då finns det ingen som helst chans att få liv i det stackars barnet. Så fick jag det förklarat för mig iaf. Så för mig hade inte nån andningsmatta eller dylikt hjälpt, inte ens om jag hade suttit och vakat över henne som en hök så hade jag kunnat gjort något. Det var helt enkelt meningen, jag tror att allt har en mening,frågan är bara om du någonsin kommer få svaret på varför just hon, men jag tror hon behövdes på ett annat ställe helt enkelt. Som Shirley Clamp sjunger "JAG FICK LÅNA EN ÄNGEL"
    inte för att vara så.. men om man kan få liv i barnet igen är det ju inte psd.psd är ju precis vad namnet säger.  jag har fått förklarat förmig att inget andingslarm i hela världen hjälper om barnet drabbas av psd, för de går inte att återuppliva

    beklagar er sorg!
  • Nonninonna
    Svar på #37
    Anonym skrev 2008-12-14 19:37:36 följande:
    inte för att vara så.. men om man kan få liv i barnet igen är det ju inte psd.psd är ju precis vad namnet säger.  jag har fått förklarat förmig att inget andingslarm i hela världen hjälper om barnet drabbas av psd, för de går inte att återupplivabeklagar er sorg!
    Nej jag tror också på den teorin som du fått förklarat för dig, vet dock inte varför de sa så till mig. Jag vet iaf att jag hade inte kunnat göra något för att rädda henne. Tack för omtanken!

    GOYA: Jo men då är det ju inte plötsligspädbarnsdöd i mina ögon, då är det ju kvävning och det är för mig en helt annan sak. Detta är en sak man säkert skulle kunna diskutera i oändlighet för alla har olika synsätt o teorier. INGEN vet ju fortfarande säkert varför barn dör i psbd..
  • Anonym (mor)

    Vi har också babysense andingslarm som fungerat alldeles perfekt. Har aldrig fellarmat och idag är killen 1 år och en månad. Vi har varit oroliga för psd och larmet har verkligen hjälpt oss att sova gott. Behöver inte upp titt som tätt och kolla att allt är okej.

    Mitt råd är att söka saklig fakta från de som kan och strunta i amatörers "skrönor" och goda råd, samt skaffa andningslarm för att stilla oron.

  • Utlandssvensk

    Jag bor utomlands och här kan man göra 'sovtest' för att kolla hur stora risker det är att ens barn skulle râka ut för plötlig spädbarnsdöd. Dessa tester mäter i princip allt som händer under sömnen och om det finns en risk sâ fâr man lâna professionellt andningslarm. I annat fall sâ kan man koppla av....

    Vi gjorde det pâ inrâdan av vâr barnläkare, som sade att risken är högre i de fall dâ;
    -barnet snarkar,
    - barnet svettas mycket under natten (även om det inte är för varmt)
    - barnet blir väldigt blekt när det sover

    I vârt fall sâ var det bara snarkningen som stämde in, men vi gjorde testet ändâ eftersom vi redan haft oturen att förlora tvâ barn (fast inte i plötslig spädbarnsdöd).

    Kanske du kan kolla med ditt lasarett om det gâr att fâ göra sânt test där du bor om du är riktigt orolig? Och ett andningslarm kanske kan ge dig lite lugn...

Svar på tråden plötslig spädbarns död....