Inlägg från: Babblis |Visa alla inlägg
  • Babblis

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Hej svejs, jag är fortfarande här även om jag har varit väldigt tyst på sistone.

    Nu kunde jag inte hitta de sista inlägget i förra tråden (läste det nog förra helgen) där någon frågade om KSS Skövde och deras rutiner. Abuelita referarade till ett av mina gamla inlägg där. Lite missvisande dock för beskedet jag hade fått var inte att det inte skulle vara infört sn avnavling förrän i februari utan det läkaren sa var att till dess jag skulle föda så skulle det vara klart...vilket råkade vara i februari i mitt fall. =)

    I alla fall, det var tydligen någon som hört att nån barnmorska skulle ha fått dem att skynda på allt och att det redan skulle vara 100% genomfört i Skövde nu.

    Jag var inne på antenatalen i torsdags och kollade då om detta stämmer. Det stämmer inte. Sen avnavling är inte genomfört fullt ut än, de håller fortfarande på och lär upp. DOCK beräknas att det skall vara klart till årsskiftet! Fram till dess är det bara att säga till så får man sen avnavling, inga problem! =)

  • Babblis
    Svar på #10
    Haha jo det kunde ju bli ett riktigt snyggt konstverk rent av, men jag är inte alls orolig att de ska gå emot min önskan, så jag har slappnat av gällande kladdandet på ben och mage numera och har inte packat ned tuschpenna i BB-väskan, bara mitt förlossningsbrev. =)
  • Babblis

    Jo men just den biten verkar ha blandats ihop med hanterandet av sen avnavling för barn som mår dåligt där det inte går att få återupplivning med intakt navelsträng, där barnet istället då behöver få så mycket av moderkaksblodet till sig på så kort tid som möjligt och då skall ju även navelsträngen egentligen mjölkas dessutom.

    För ett barn som mår bra när det fötts så behövs ju inte detta utan barnet kan få ligga på mammas mage i lugn och ro medans naturen sköter om att barnet får sitt moderkaksblod överfört i rätt takt.

    Kanske mest lät som jag svamlade nu, Abuelita kan förklara det där bättre och jag vet att just den biten har hon kommenterat många många gånger. =)

  • Babblis

    Jo jag förstod att det var det du hade läst det var därför jag försökte förklara att det är lite tokigt skrivet.

    Bättre Abuelita förklarar det kanske, jag vet att hon har kommenterat just den där biten i nya riktlinjerna som hon länkat till. Hon har kommenterat det i tidigare trådar och har för mig att hon skrev nåt om det i nån läkartidning eller vad det nu var också, men jag kan inte referera till dessa länkar då jag är för kass på att hitta runt, men Abuelita är kvinna med koll så hon lär väl plocka fram vad hon har i rockärmen när hon läst detta. =)

  • Babblis
    Svar på #107
    Japp precis. Det är vad Abuelita sagt tidigare när hon kommenterat artikeln. Hon förklarar bättre sen, jag är inte lika insatt som hon...ville bara ge dig chansen att få ett snabbt svar då hon inte var påloggad.
  • Babblis

    Mytol skrev att polaren sagt att "rutinerna var iaf så när hon gick på mammaledighet i mars."

    Det innebär ju att det kanske inte är så illa nu, det vet vi ju inte...det är ju snart mars igen... ;)

  • Babblis

    Så himla tråkigt med sånt bemötande du fick lejone! =(

    Jag var hos min BM i måndags och vi pratade förlossning och hon skrev då in att det är viktigt för patienten med sen avnavling och att jag har skrivit det i mitt flbrev vilket de bör läsa (nu ska det ju antagligen inte vara nåt problem i Skövde där jag ska föda).

    Hon läste igenom mitt förlossningsbrev där jag spaltat upp sen avnavling i 4 olika scenarion...vag välmående barn, vag dåligt barn, snitt välmående barn och snitt dåligt barn.
    Det enda hon sa var att hon förstod precis hur jag menade och förstod mina argument gällande att det är som viktigast när barnet inte mår bra, men hon sa att hon själv kände det som att det skulle kännas svårt när man står där med ett barn som inte mår bra, att då inte springa till återupplivningsrummet genast. Det var bara hennes känsla men hon jobbar ju inte på förlossningen som hon sa och hon vet inte exakt hur de ser på det på fl.

    Då jag nu ändå springer och morsar på dem på antenatalen var 4:e vecka pga att min förra graviditet inte gick så bra, så skulle hon prata med dem så att jag med dem får gå igenom detta med dem (alla mina 4 scenarion) så att de och jag är överens. Detta enbart för att min BM själv inte ville råka säga något som hon inte kan stå för 100% utan då ordnar hon så att jag får reda på exakt av de som jobbar med det.

    Vet inte hur det brukar vara men antemottagningen i Skövde ligger vägg i vägg med fl och det har hänt flera gånger att jag fått vänta på mitt ul pga att läkaren som har hand om mig varit innne och fått hjälpa till på fl pga akuta grejjer...så det är ju samma personal mer eller mindre.

    Detta är jag jättenöjd med, kräver inte att alla ska veta allt men att de åtminstone skall vara bereda på att ta reda på det. =)

  • Babblis
    Svar på #193
    Nu ska jag inte till antemottagningen och prata med dem förrän den 14:e men jag lovar att rapportera vad de sa så fort jag varit där! Du verkar ju vara beräknad nån vecka före mig men vi får väl hoppas att ingen av oss behövt åka in innan dess...hehe.

    Personligen så tycker jag bara din BM verkade helt *prrrt*, det var säkert bara hon som var konstig. Min erfarenhet av alla jag träffat i Skövde är att det inte finns en enda som ens rynkat på näsan åt sen avnavling eller någon fråga jag haft om någonting. Tvärt emot så har jag kännt mig som en princessa när det gäller hur jag har blivit behandlad där. Alla är extremt noggranna, vänliga, lugna, förtroendeingivande och förstående, vilket har gjort att jag trots tidigare trauma bara känner trygghet och ett stort lugn när det gäller att föda där.

    Hoppas att detta kan ge dig lite hopp om att du troligen inte kommer få samma bemötande på KSS som du fick av den där otäcka BM:en!! =)
  • Babblis

    Jag kom just att tänka på en sak gällande återupplivning med intakt navelsträng.

    Jag vet att tidigare (iaf i tidigare trådar) så har bla ett av argumenten för att inte göra återupplivning med intakt navelsträng varit att det skulle kunna vara traumatiskt för föräldrarna att behöva se på under återupplivningen.

    Nu kom jag att tänka på att min BM informerade mig senast jag var där att OM det skulle vara så att barnet inte mår bra och de måste springa iväg för att återuppliva...då gör de tydligen alltid så i Skövde iaf att pappan eller vem man nu har med sig får följa med. Rättare sagt de VILL att han SKA följa med, pga att de vill att en av föräldrarna skall finnas med och se vad som händer! Det tycker ju jag är bra även om återupplivning i samma rum hade varit ännu bättre.

    Men i vilket fall så faller ju andra ställens argument om trauma...intressant!

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)