Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

     I  tråden  Går det att spara stamceller från navelsträngsblod i Sverige? var en stamcellsforskare från  nationella blodbanken för stamceller på Sahlgrenska nyligen aktiv
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m40849404-5.html

    I inlägg 46 i den tråden svarar jag så här på ett av hans inlägg: 
     ”Faktum är att jag verkligen önskar att alla barn som är i behov av stamcellstransplantation kunde få det. Men för den skull  kan vi inte ta oss rätten att beröva  nya  barn på deras stamceller. jag förstår inte att det över huvud taget kan vara tillåtet att beröva nyfödda på nära hälften av sitt  blod .  I synnerhet när det handlar om att  avnavlingsrutinerna har anpassats efter behovet av insamling och bankning av navelsträngsblod.   Man måste ju för 17 vara myndig för att donera blod!!!  Hur förklarar du det här?”

    Han bemöter aldrig mitt påstående att  avnavlingsrutinerna har anpassats efter insamlingen av navelsträngsblod, och han  undviker att förklara hur det kan vara tillåtet att donera nyföddas blod.
    Och strax därefter försvinner han helt från FL. Försvann gjorde även  svt´s reportage från nationella  blodbanken, som jag länkade till i inlägg  51 i den tråden. Han var samtidigt även aktiv i tråden Navelsträngsblod? www.familjeliv.se/Forum-3-22/m40011809.html

    Vad säger ni Göteborgare?  Ska de verkligen få gå bakom ryggen på föräldrar så här och anpassa avnavlingsrutinerna efter behovet att samla in stamceller från navelsträngsblod och  skylla på att det är för pH-provets skull de måste navla av före första andetaget?

    Ingen som har lust att be Göterborgstidningarna , Västnytt eller Uppdrag Granskning  att undersöka hur det egentligen ligger till med det här? 

  • abuelita
    Prallis skrev 2009-02-23 10:59:14 följande:
    Mina föräldrar har hästar! När de fölar är det livsviktigt att fölet får tillbaka sitt blod som under förlossningen klämts ut genom navelsträngen i moderkakan. Det får mig att fundera på om det är något liknande som händer med människor. Är det så att en del av fostrets blod under förlossningen kläms över till moderkakan? I så fall, kan det inte vara så att snittade barn inte förlorat lika mycket av sitt blod även om de blivit tidigt avnavalde eftersom de inte utsatts för samma klämmning? Finns det forskning på det här?
    Verkligen mycket vaket där av dig Prallis! Tänk om förlossnings- och neonatalpersonal kunde vara lika vakna . Hästuppfödare är det tydligen i alla fall. Så här står det på avdelningen om avel på  Flyinges hemsida:

    ”De flesta ston föder i liggande ställning vilket innebär att fölet har en intakt navelsträngsförbindelse med stoet under cirka 7-10 minuter efter förlossningen. Denna passage är viktig då fölet på detta sätt kan ta emot cirka 2 liter blod vilket kan vara direkt livräddande om fölet insjuknar eller av någon orsak får ett nedsatt allmäntillstånd. Strängen går av på ett av naturen försvagat ställe. ”Jag har skrivit om det här tidigare, men det är faktiskt hög tid att ta upp det igen, så det var bra att du påminde..
     
    Mycket riktigt så pressas en del av barnets blod över till moderkakan vid vaginalfödsel för att sedan pulserar över till barnet igen (om navelsträngen inte klampas). Och därför har alltså snittbarn lite mer blod kvar när de föds.

    Anne Frye, en av de barnmorskor  jag mailväxlar med  angående avnavlingsfrågor, har med hjälp av Judith Mercer, en av obstetrikerna på samma maillista, skrivit så här om lungfunktionen hos nyfödda, där de förklarar just  hur blodet pressas tillbaks till moderkakan. 

     “At birth as the baby is going through the pelvis some blood (about 66ml) backs up into the placenta (Peter Dunn 1966). It is believed that this helps by causing the placenta to be fully engorged as the baby emerges which in turn helps it stay attached to the uterine wall as the uterus changes shape from the loss of its contents as the baby exits the uterus.
    As the baby leaves the pelvis and the pressure is released on the vessels of the cord, a bolus of warm, ph balanced, highly oxygenated blood is forced through the fetal circulatory pathways into the baby’s lungs. The constricted capillary beds surrounding the alveoli dilate and expand, pulling them open and keeping them erect. This reduces the effort the baby needs to exert in order to breathe and expand the alveoli on her own. Also this dilation in the extracellular matrix of the capillaries supports continued alveolar erection. As the capillaries dilate the osmotic pressure within the alveoli and capillaries adjusts as fluids shift from inside the alveoli to the capillary beds. Judith Mercer CNM believes that this alveolar expansion often begins before the baby is born—thus the baby we sometimes see whose head is pink and making vocal sounds before the body is born.
    · It takes about 45ml to fully dilate the capillary beds of the lungs. "

     
  • abuelita
    Svar på #1034
    Hej Lyckoprinsessan. Ja det är säkert så som du beskriver på många sjukhus och med många barnmorskor. Men tyvärr långt i från alla.
  • abuelita
    Svar på #1038

    Miss Charlotte. Jag förstår att du inte ville pressa henne för mycket när det var första gången ni träffades.


    Verkligen glädjande att höra fler och fler Göteborgsmammor nu kommer med önskemål om sen avnavling


    Läste du inlägg 1032 och 1033? Det som står där rör främst er Göteborgare. 
    Hur klänner du som blivande mamma inför det här?

  • abuelita
    Svar på #1040
    Miss Charlott, det handlar om 2 olika saker här.
    Dels  att donera allt blod som finns kvar i moderkakan (nära hälften av barnets totala blodvolym)   till Nationella blodbanken för stamceller på Sahlgrenska, och det är bara de som föder på Östra som har möjlighet att donera. För detta krävs det avnavling före första andetaget. Dels så pratar vi om att ta ett litet blodprov från navelsträngen  för att fastställa pH-värdet i födelseögonblicklet. På de flesta andra sjukhus tar  man det här provet med kanyl från pulserande navelsträng, men  i Göteborg tas  det här provet från avklippt navelsträng.

    PH-provet tas för att förlossningspersonalen ska ha ryggen fri om barnet skadas eller dör. Kan de bevisa att barnet mådde bra i födelseögonblicket så har de inte gjort något fel. Att barnet sen mår sämre för att det förlorat nära hälften av sitt blod ochj syreförsörjningen från navlesträngen hör tydligen inte hit.
     
  • abuelita
    MrsCharlotte skrev 2009-02-23 13:14:29 följande:
    Ja då är det ju verkligen en fråga om information från personalens sida, att vi föräldrar måste bli informerade om detta så att vi har möjlighet att välja. Men ingen jag pratat med har en aning om vad sen avnavling är och varför det är viktigt.... så det är ju i första hand där det brister - hos mvc, där vi bör fått informationen i god tid för att kunna fatta ett beslut. Sen att Östra sparar blodet utan att föräldrarna får veta det är ju katastrof!
    Nej de sparar inte blodet utan att föräldrarna får veta det. Man måste skriva på papper när man donerar sitt barns blod.  Men man får ingen som helst information om vad det här innebär för  för rikser för både mamman och barnet. Istället står det i informationen att det är helt ofarligt och att det här blodet annars slängs. Vilket är sant eftersom de har avnavling före första andetaget som allmän rutin, alltså oavsett om man donerar eller ej.

    Håller verkligen med dig om att mvc borde informera om det här, men eftersom de inte gör det så gör jag det istället. jag har kämpat med den här frågan nästan dag
     och natt i snart 2 år nu, som privatperson och eldsjäl, efersom jag sitter inne med viktig kunskap på det här området och dessutom bryr mig om hur det går för "andras ungar".. 
    Jag hoppas du kan  locka andra Göteborgare  till den här tråden så att de får veta vad förlossningsvården håller på med bakom ryggen på dem.
  • abuelita
    Svar på #1043
    illid,  det är flera bm som påstått  på sistone att pH-provet är för till för att de själva ska ha ryggen fri. Tyvärr har jag glömt att spara de inläggen, men i artikeln  SÄS går emot experternas rön om avnavling, i Borås Tidning 7/1, står det så här:

    ”Tidig avnavling är vårt sätt att säkerställa hur vi har skött förlossningen. Det är en kvalitetskontroll som vi inte vill vara utan, säger Lena Granström. ”
    Men ingenting om varför barnmorskorna i Västra Götaland  inte tar provet från pulserande navlesträng som de gör i övriga landet
  • abuelita
    MrsCharlotte skrev 2009-02-23 13:37:29 följande:
    Ja jag har pratat lite med några tjejer från Göteborg i en annan tråd om detta, och de hade inte nån aning om vad detta är, och många är inte ens intresserade eftersom de tycker att det är för mkt att sätta sig in i. Och det är ju verkligen en fälla, om man inte får information om sånt här viktigt, så tar man inte reda på det själv heller, för man vet inte om att det existerar...
    Ja, suck, jag vet hur svårt det kan vara att få folk intresserade av det här. Och det är ju, precis som du säger, verkligen en fälla.
    Bra att du försöker i alla fall.
  • abuelita
    illid skrev 2009-02-23 13:43:12 följande:
    Självklart är det viktigt att ta provet som en säkerhet för barnmorskor och läkare det har jag aldrig sagt emot. MEN det finns flera anledningar att göra det. Det handlar inte bara om att vi ska ha ryggen fri. Om vi bortser från om man navlar av tidigt eller sent och bara ser till provet. Tycker inte även du då att det är ett viktigt prov att ta? Om du arbetat på neo så måste du ju veta vikten av detta prov. Man tar ju tom om det ibland direkt från barnet för att se hur det syresätter sig efter förlossnignen.Personligen tycker jag också att frågan om sen avnavling bör tas upp på MVC. Så att föräldrar kan få beskrivet för och nackdelar och få förklarat för sig varför förlossningsvården tänker som vi gör i lugn och ro. Att detta ska tas upp på förlossningen när så mycket annat pågår är inte optimalt. Kvinnan har ont och jobbigt och förlossningen kan ju gå väldigt fort.
    Jag säger inte  att jag är emot pH-provet, utan jag är emot att man tar det från avklippt navelsträng och därmed beröva barnet nära hälften av dess blod och syreförsörjningen från navlesträngen. 

    Uppfattat?  Det börjar faktiskt kännas  väldigt tjatigt att  förklara det här gång på gång på gång, utan att det  går in. 
  • abuelita
    Svar på #1050
    Ja det verkar ju faktiskt lönlöst eftersom jag fortfarande inte har förstått varför Göteborgssjukhusen inte kan ta pH från pulserande navlsträng när andra sjukhus kan det..
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)