Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Då ska vi se om den här länken funkar då.  

    ">


    Det är Judith Mercer, en av de personerna som jag mailväxlar med angående avnavlingsfrågor, som berättar om hur mycket bättre prematura bebbar mår när de inte blir avnavlade medetsamma.

    Det går fortfarande inte att posta vissa inlägg för mig sedan FL byttte skepnad. Hur är det för er andra? 

  • abuelita
    Lyckoprinsessan skrev 2009-03-04 08:44:27 följande:
    Jag begärde att få skalpelektrod vid min första förlossning och kommer nog även att vilja ha det nu vid min andra. Det gav en stor trygghet och jag kunde röra mig fritt hur jag ville. Elektroden har pyttesmå piggar som fästs i huvudet och det syntes inte ens något efteråt på huvudet på min dotter så jag håller med om att korkskruv låter lite väl drastiskt. För mig var vetskapen om att barnet mådde bra hela tiden viktigare än att det fick utstå ett litet stick i huvudet...
    Jag tycket också att det är viktigt att man vet säkert hur barnet mår hela tiden och i dag finns tydligen inget säkrare sätt. Men jag tycker att det borde satsas på att uppfinna ett humanare övervakningssätt .  Om ingen påpekar det så kanske ingen kommar  på tanken att det här kanske inte är så humant.

    Jag frågar igen: Är det bara jag som har problem med att få iväg vissa inlägg nu sedan FL bytte utseende härom dagen?
  • abuelita

    Nu när jag googlade på navelsträngsblod hittade jag en väldigt intressant artikel i Dagens Medicin:
    "Det finns flera problem med dagens metoder för stamcellsterapi där navelsträngablod eller benmärg används, till exempel avstötningsreaktioner eller att cellerna har begränsade möjligheter att regenerera vävnader, framhåller gruppens ledare Xiaolong Meng.
    -Eventuellt har vi funnit en nytt sätt att övervinna  dessa svårigheter genom att använda celler från menstruationsblod, säger Xioaolong Meng till nyhetstjänsten EurekAlert."

    Läs hela artikeln genom att  googla på  mensblod, navelstränsblod och Dagens Medicin. Jag vågar inte lägga in länken för då går det kanske inte att posta inlägget.

    Om det här utvecklas vidare kanske nyfödda i framtiden slipper bli berövade sitt moderkaksblod?

  • abuelita

    Tack Flina för att du påpekade detta Jag är nämligen hemma hos min dotter men har min egen dator med mig (har virusscannat den nyligen), och de har faktiskt haft problem med bredbandet på sista tiden. Nu förstår jag , tack vare ditt svar, att det kanske är det som är problemet. Åker hem i kväll och får då se om det funkar bättre.

  • abuelita

    Jag har även hittat artiklar om stamceller i forstervatten. bl.a i Läkartidningen 2007-03-10  Rubrik: Stamceller funna i fostervatten.

  • abuelita
    illid skrev 2009-03-03 22:55:08 följande:
    K-vitamin ges direkt efter förlossningen till barnet för att hjälpa till med koagulationen i blodet. Detta klarar männiksan själv när man kommit igång med att börja äta men för att förebygga detta innan barnet börjat äta ges en spruta i benet på barnet i samband med födseln. På vissa kliniker ger man det när man väger och mäter barnet och på andra kliniker ger man det direkt efter födseln. Det är omdiskuterat vilket är bäst men vissa studier tyder på att barnet har ett stort adrenalin påslag i samband med födseln och därmed inte känner "sticket" i benet på samma sätt då.
    Owaki berättade nyligen att i Tyskland ger man K-vitamin oralt. Varför kan man inte göra det i Sverige?

    Och vad anser du om teorierna att barn som får behålla sitt moderkaksblod inte behöver  K-vitamin? 
  • abuelita

    Tack för svar Illid. 
    Hoppas bara du intre tror att jag  uppmanar att inte ge  ge K-vitamin, för det har jag aldrig gjort. Jag bara undrade om det kanske gick att ge oralt, vilket du nu svarat på, och så undrar jag om det kan ligga något i teorierna om att barn som fått sin placentatransfusion inte är i behov av extra k-vitamin. I så¨fall finns det ju ännu större anledning att sluta navla av för tidigt.

  • abuelita
    Esa skrev 2009-03-05 11:08:43 följande:
    Ville bara säga att jag födde vår son för två veckor sedan på NÄL och de gjorde sen avnavling!
    Grattis Esa!!    Blev din son sent avnavlad för att du bad om det , eller stämmer uppgifterna om att NÄL nu har infört sen avnavling som allmän rutin?
  • abuelita

    Hej Luciernaga, och tack för ditt mycket positiva inlägg!    Underbart när blivande mammor och pappor är så pålästa och medvetna som du innan förlossningen. 
    Och jätteroligt  att du uppskattar tråden. 

    Att föda på huk tror jag är väldigt bra  . Dels så tror jag det blir färre bristningar då, och tyngdlagen gör det ju lättare för  barnet att komma ut, och när det väl är ute så hamnar det  under moderkakans nivå så att  placentatransfusionen på så sätt skyndas på och det hinner komma en hel del blod till barnet innan navelsträngen klampas (när det är tidig avnavling som gäller).
    Jag har hört några rapporter från tiden innan de införde sen avlnavling som allmän rutin på Danderyd om att barnmorskorna gjorde lite som de själva tyckte ; en del väntade med avklampningen och en del lydde chefens order och klampade av meddetsamma. Så kanske dina barn ändå hade turen att bli sent avnavlade ?

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)