Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    j o n n a h skrev 2009-02-25 13:52:23 följande:
    hej abuelita! jag är gravid med bebis nr 2, födde sonen på varberg, och efter att ha läst dina trådar så stod det med i mitt förlossningsbrev att vi ville ha sen avnavling, vilket vi också fick utan problem! läste nånstans i denna tråden (eller om det var nån annanstans...) att någon hade fått höra vilken fin färg deras bebis hade (efter sen avnavling). det fick vi också höra heeela tiden med sonen, och hur lugn och harmonisk han var som nyfödd. vet inte om det beror på den sena avnavlingen, men ändå!men inför kommande förlossning så minns jag inte riktigt hur det är, behöver bebisen vara lägre än moderkakan när den pulserar klart eller kan bebben ligga på magen? hur är det om det skulle bli akut snitt, kan man fortfarande avnavla sent eller klampar de med en gång då? svaren kanske står i tråden, men den börjar bli så lång nu så jag orkar inte läsa tillbaka.. tack på förhand!
    Hej Jonnah!  Vad roligt att höra att du begärde sen avnavling tack vare att du läst mina trådar och att ni fick höra hela tiden att att att sonen hade fin fär och hur lugn och harmonisk han var som nyfödd

    Om det av någon anledning är bråttom med att navla av så bör man hålla barnet lägre än moderkakan i 30 sek och samtidigt mjölka  navelsträngen för att barnet på så sätt ska få i sig så mycket blod som möjligt på kortast möjliga tid.
    Men om det inte är bråttom kan barnet läggas på mammas mage meddetsamma.  Placentatransfusionen tar lite längre tid då, men naturligtvis precis så lång tid som Moder nartur hade tänkt sig.

    Sen avnavling går bra även vid  snitt om mamman inte blir sövd.
    Se  tråden om sen avnavling vid snitt:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33964976.html
     
    Varberg har ju sen avnavling som allmän rutin nu sedan ett par månader. Men jag vet inte om de kanske gör så som det står i nationella riktlinjerna (se länk till Läkartidningen i TS), alltså håller även pigga och fullgångna barn lägre än  moderkakan innan de får komma till mammas famn (medan  medtagna barn navlas av meddetsamma   )
     
    Om jag skulle få barn nu skulle jag skriva i fl-brevet att jag vill ha barnet i famnen medetsamma och att de inte ska störa med någonting som det inte är bråttom med, och inte klampa av navelsträngen förrän moderkakan kommit ut.  Och om barnet är medtaget så skall det innan avnavling  hållas i lägre nivå i 30 sek samtidigt som navelsträngen mjölkas. ( se Babblis förlossningsbrev på sid 47)
  • abuelita
    MissSvea skrev 2009-02-25 14:25:02 följande:
    fan vill föda nu varför hänbder de alrig nått:(
    Oj då MissSvea,har du gått över tiden nu? Förstår att det känns hopplöst.
  • abuelita
    Svar på #1084
    Vilka bra idéer du kommer med Prallis! Inte minst att skriva förlossningsbrev på magen   
    Jag hoppas att alla önskemålen är möjliga att få igenom. Har faktiskt aldrig hört förut att någon blivit snittad utan att ha skynket för . Kan tänka mig att det nog vore bäst att ta upp detta med snittläkaren innan bf, så ni slipper dividera om det  när det väl är dags.
    Det här med att vänta 5 min med att ta ut moderkakan  tror jag också det är bäst att ni pratar om i förväg. Men även om den måste tas ut innan dessa 5 minuter så  kan den hållas högt  om det är blod kvar i den,  och navelsträngen mjölkas.
  • abuelita
    Mirraya skrev 2009-02-26 11:34:52 följande:
    Snubblade in på det här ämnet och tycker det är jätteintresannt! Suckar dock lite åt mig själv.. att jag inte kan göra något "enligt normen" - jag kan inte ens bli gravid och föda barn "som alla andra" utan att hitta något sätt att gå emot strömmen och strida för det som känns rätt. ;) !Inte nog med att jag vill föda hemma, nu ska navelsträngen inte klampas direkt heller =) ! Nu har jag skrivit ut en del papper och ska ta med på nästa föräldrakurs för diskution... Jag undrar lite dock om formuläret "Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord" finns på svenska eller om det finns någon som vågar ge sig på att översätta den? Även om jag förstår den i stora drag så känns det konstigt att ha med ett underskrivet papper på engelska som jag faktiskt inte förstår fullt ut vad det står på...
    Varmt välkommen Mirraya!   Då är vi av samma skrot och korn du och jag. Jag kan nämligen inte heller låta bli att strida för det som känns rätt. Och sån har jag alltid varit.

    Om du ska föda hemma tror jag dock inte du behöver vara orolig för navelsträngen. Men jag gissar att du precis som jag tänker på ”andras ungar” också. .  Och det är ju förstås bra att gardera sig  även om man planerar en hemmafödsel, om den skulle behöva avslutas på sjukhus.

    Så himla glad jag blir att du tänker ta med dig papper till nästa föräldrakurs för diskussion.  Tyvärr finns inte ”Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord” på svenska. Självklart måste man ju förstå den fulla innebörden av  en text man skriver under.   Jag  har bett om hjälp med översättning , både här på FL och på andra håll, men ännu inte fått något napp. Även med översättning av de nationella riktlinjerna. Men nu håller min man och jag  på att översätta den tillsammans, eftersom personerna i  Birth Brain Injury Org har bett mig om en översättning .
    Kanske vi skulle kunna försöka oss på att hjälpas åt med översättningen av   Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord ?  kanske då vore bäst att göra det via mail eller inboxen?  Har du lust att börja? Om du utelämnar det du inte klarat av så ska jag försöka fylla i luckorna.

    Hur snubblade du förresten på det här ämnet? Jag är så nyfiken på hur det här sprids.
  • abuelita
    MissSvea skrev 2009-02-25 17:06:36 följande:
    abuelita skrev 2009-02-25 16:49:07 följande: har bf ida å bara molvärk
    Hur går det? Fortfarande bara molvärk?
  • abuelita
    Alvarin skrev 2009-02-27 09:57:20 följande:
    Det man skruvar in i huden på barnet är en skalpelektrod. Den används för att kolla fosterljuden, istället för en yttre registrering med dosa. Behöver inte vara STAN som används, den klinik jag haft praktik på sätter skalp på i stort sett alla kvinnor under utdrivningsskedet, och de har inte STAN. Den sätts på grund av att det är svårt att få in bra ljud när barnet passerar under symfysen, och det blir även ofta glappkontakt när mamman rör på sig. Yttre registering av CTG kan även felaktigt visa mammans puls istället för barnets puls, vilket kan få ödesdigra konsekvenser i vissa fall.Jag tycker däremot att det ser otäckt ut och vägrade gå med på att barnmorskan skruvade dit en på min son...jag födde för övrigt på samma klinik där jag har praktik.
    Verkligen mycket intressant när barnmorskor är så kritiska till de metoder de utsätter  sina patienter för att de inte vill utsätta sig själva och sina barn för samma sak.

    Och så här skrev du i inlägg nr 676, sid 68:

    ”Majoriteten av cp-skadorna har redan uppstått när kvinnan kommer till förlossningen, så sett ur den synvinkeln vill man som personal ha ett säkert test som visar att det inte var "vårt" fel.
    Det är oerhört viktigt som personal att hålla koll på CTG, och gärna ha en skalpelektrod när man satt värkstimulerande dropp. En yttre registrering kan se bra ut, men i själva verket vara mammans puls...(vem får inte hög puls av att ha ont under en förlossning). Det finns fall där CTG med yttre registrering sett skaplig ut, men när man satt skalp har man fått en "flatline".
    Personligen skulle jag vägra både EDA och syntodropp på grund av risken för komplikationer, men det är när det gäller mig själv. Syntocinondroppen har jag oerhört stor respekt för!”
  • abuelita
    owaki skrev 2009-02-26 22:21:12 följande:
    Nej, jag födde inte på sjukhuset. När jag läste till läkare så gjorde jag praktik på BB, där jag såg tillräcklig med förlossningar för att bestämma mig för att föda hemma..
    Tack Owaki för att du berättade detta!  Det här är verkligen något för ansvariga inom och över förlossningsvården att ta sig en funderare över och rannsaka sig själva.
    Verkligen mycket  intressant att du som läkare blivit så avskräckt för förlossningsvården att du föredrar att föda hemma .

    Du är faktiskt inte den första läkaren  som jag hört är kritiskt  till förlossningsvården, inte minst till tidig avnavling. Det märkliga är bara  att  obstetriker inte tycks vara det, åtminstone inte här i Sverige.
  • abuelita
    Alvarin skrev 2009-02-27 11:00:07 följande:
    Nu hade jag inte ens påbörjat BM-stud när sonen föddes, och BM är jag fortfarande inte, 5 v kvar. Jag ville ha ett så naturligt förlopp som möjligt, ingen fick ta hål på några hinnor osv. Hade inga dåliga fosterljud, ingen dålig registering, inget dropp, ingen EDA osv. (Missade tyvärr avnavlingen, inget som det pratade så mkt om då tyvärr). Japp, det där skrev jag, var det något du funderade över?
    Jag fick för mig att du precis hade fått barn. Men då förstår jag att det var ett annat läge om du inte ens hade påbörjat bm-studierna när sonen föddes.

    Det var väl inte direkt något jag undrade över, utan tycker helt enkelt det är instressant  att du är så kritisk  till flera av de vanligaste rutinerna inom förlossningsvården att du inte vill utsätta dig själv och ditt barn för det.

    Apropå det här med att ta hål på hinnorna så var det var en bonde som berättade att det är vanligt att   moderkakan fastnar när man tar hål på hinnorna på kossorna. Vet du om det är vanligt att det bli så för människor också?
  • abuelita
    Mirraya skrev 2009-02-27 11:22:46 följande:
    abuelita skrev 2009-02-26 12:55:58 följande: Tack =) ! Jag såg formuleringen "sen avnavling" i föräldratråden på Bukefalos, där det förvånansvärt nog inte diskuterats så mycket om just detta. Googlade då på "sen avnavling" och hamnade i denna tråd =) !Jag är inte bra på att översätta... jag förstår innebörden av texten jag läser, men när jag ska försöka översätta kör jag fast redan i överskriften =/ men hursom så kan kan ju helt enkellt försöka utforma ett likvärdigt dokument på Svenska om än inte exakt så som det står i ovan nämnda? Ska knepa å knåpa lite när jag får lite tid över så kanske vi kan få ihop något =) ?!
    Ja men du är ju ett geni!!!  Klart man kan sätta ihop ett likvärdigt dokument på svenska med sina egna ord.  Columbi ägg!!! 
  • abuelita
    Mirraya skrev 2009-02-27 11:18:47 följande:
    Svar på #1095Var på föräldrakurs i onsdags och fick då höra sådär i förbigående att "..sedan klampas och klipps navelsträngen efter max 30 sek och K-vitaminsprutan ges".Frågade då varför man klampade så tidigt samt att jag hört att riktlinjerna ändrats något... Det hade de två BM studenterna inte hört något om, de hade ingen åsikt/tanke om sen alt tidig avnavling, viste bara att det pågick en diskution om något.Har därmed skrivit ut papper att ta med till nästa träff...Konstigt ändå att de utbildas nu och ändå inte hört något om de nya riktlinjerna..?
    Vilket sjukhus är det som klampar efter 30 sekunder? I nationella riktlinjerna står det att barnet ska hållas under placentanivån i 3 sekunder innan det läggs till mamman och  efter 2-3 minuter klampas navelsträngen. Undrar om de här barnmorskorna, som verkar så dåligt informnerade, har missuppfattat det hela?

    HUUR kan de ha missat att det blivit nationella riklinjer för avnavling??? Den 18 oktober var det ett stort reportage i rapport om det och flera av landets stora dagstidningar och radiokanaler tog upp detta. Plus att det står på Barnmorskeförbundets hemsida, i Läkartidningen och Dagens Medicin. Även om de inte själva läst någon av artiklarna eller lyssnat på tv eller radio så borde väl någon annan de känner gjort det och berättat för dem??? 

    Jättebra att du har skrivit ut pappar att ta med dig till nästa träff!!!
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)