Inlägg från: Anonym (porslin) |Visa alla inlägg
  • Anonym (porslin)

    Mina tänder går sönder... Hjälp!

    Hej!

    Jag är lika gammal som du, TS, och har enormt dåliga tänder. Min mor hade ännu sämre tänder, så hon lärde mig noga hur man skall sköta dem - och tro mig, jag är övernitisk när det kommer till att sköta tänderna, men det har inte hjälpt... Redan i 20-års ålder var jag tvungen att byta alla fronter till porslin - min egna emalj var så skadad av karies att det inte gick att laga. Det kostade över 60000:-, något som jag var tvungen att ta lån på.

    Sedan dess har det fungerat sisådär - har tappat flera rotfyllda tänder och har massor av gamla döda rotrester kvar i munnen. Ler inte så att tänderna syns och försöker komma ihåg att inte visa för mycket tänder när jag är bland folk.

    Senast jag var hos tandläkaren kostade det 14000:- och då gjorde de en ny brygga. Hade sparat pengar ett par år för att få ihop till den kostnaden. Då var jag - precis som du - oerhört generad för att visa upp min dåliga mun för tandläkare ... jag började till och med gråta på hans mottagning (stackars tandläkare!!). Men när jag väl öppnat munnen så var det värsta liksom över - han var finkänslig och sade inga dumma kommentarer utan fixade bara det som måste fixas.

    Sammanfattningsvis kan jag svära på att det inte enbart är kost eller tandhygien det hela kommer an på - utan även genetiska faktorer.... i alla fall i mitt fall...

    Kan inte ge dig några kloka råd - ville bara att du skulle veta att det faktiskt finns fler i din ålder som har riktigt dåliga tänder...! Kram!

Svar på tråden Mina tänder går sönder... Hjälp!