• HelenaMaria

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej!


    Jag hoppas att någon här kan hjälpa mig.


    Drabbades av ett framfall av bakre slidväggen vid min förlossning för drygt tre år sedan. Jag har måttliga besvär av detta och ni som också drabbats vet ju vilka besvär man kan ha.   Jag har aldrig varit hos läkare och fått en bedömning men ska nu till läkare på Mvc den 3/12. Till saken hör att jag är gravid igen och jag vill för allt i världen inte att framfallet ska förvärras vid en framtida förlossning. Med andra ord så undrar jag om ni vet hur stora chanser jag har att få beviljat ett snitt med tanke på förlossningsskadan? Som skadan är nu så går det ju för det mesta bra men jag orka inte med att den skulle bli värre samtidigt som man ska ta hand om ett spädbarn. Blää.. Jag vill dessutom undvika operation om det är möjligt och en vaginal förlossning skulle definitivt medföra en stor risk för att jag skulle behöva opereras.

    Är de något speciellt jag ska tänka på när jag träffar läkaren? Att jag inte vill förvärra skadan ska jag givetvis framföra och även att jag mår psykiskt dåligt av att ligga och krysta när jag vet att det med all säkerhet redan är en muskel som har lossnat någonstans "där nere"... så då känns det inte så bra att krysta med all kraft direkt.


     

  • HelenaMaria
    Gladhannapanna skrev 2010-11-22 13:03:20 följande:
    Jag fick ju mitt framfall efter min första förlossning och det blev värre efter andra graviditeten. Min gynekolog förklarade att det inte bara har med förlossningen att göra utan lika mkt pga graviditeten som tynger ner bäckenbotten.

    Det var inget problem att krysta andra gången trots att jag hade en muskel som hade släppt. Den går ju bara att åtgärda genom en operation men om du inte har så stora besvär så behöver du ju inte opereras trots att muskeln släppt.

    Har tyvärr inget råd att ge dig!

    Nu har det gått drygt sex veckor sedan jag opererades och jag känner mig riktigt bra, men har ju fortfarande restriktioner förstås. Känner ingen tyngdkänsla, ingen smärta osv. Har inte tittat med spegel på länge så jag vet inte hur det ser ut, men det känns ok. Stygnen ska sitta ett tag till så det känns fortfarande lite knöligt och stumt.
    Tack för svaret! Får jag fråga hur dina besvär var eftersom du opererades? Jag vet ju inte hur allvarlig min skada är egentligen men det får jag väl snart reda på efter jag varit hos läkaren. Jag kan ju leva så här men jag har inget att jämföra med.
  • HelenaMaria
    Gladhannapanna skrev 2010-11-22 13:28:16 följande:
    Klart att du får fråga!

    Jag hade prob,em med att bajsa, fick "styra" via slidan, inte alls kul!!! Hade rejäla tyngdkänslor, främst om jag hade burit mkt, gått längre sträckor etc. Kunde inte promenera mer än max 30 minuter innan jag fick problem. Att springa, träna, hoppa fanns inte på kartan!

    Jag hade både främre och bakre farmfall, det främre opererades i våras. Planen var att göra båda samtidigt, men det uppstod komplikationer som gjorde att de bara gjorde främre första gången och bakre i oktober.

    I januari när det gått tre månader får jag börja röra mig som vanligt, ska bli underbart att inte ha någonting som hindrar mig i vardagen för första gången på  mer än 4 år!!!
    Ok, jag har samma besvär som du med att det blir knepigt när man ska på toaletten samt att hela baken typ buktar ut när jag krystar. *otäckt*  Dock har jag ingen tyngdkänsla. Jag kan tänka mig att graviditeten i sig kommer att förvärra skadan till viss del men det jag funderar över är om jag kanske kan slippa en operation om jag slipper föda vaginalt. Besvär har jag ju redan men jag kan leva med dem än så länge.

    Skönt att din op gick bra och att du är på bättringsvägen!
  • HelenaMaria
    So nice skrev 2010-11-22 20:15:43 följande:
    Helena Maria;

    ledsen att höra att även du har råkat ut för detta. första gången jag op mitt bakre framfall( har endast op detta) så fick jag veta att det är endast äldre kvinnor som har gått in i klimateriet som drabbas av detta, denna gången
    berättade min gynläkare att hon ser lika många kvinnor i 35+ åldern som drabbas.  

    Jag skulle avråda dig att föda vaginalt, om du redan nu har besvär blir det knappast bättre av en förlossning. det råder delade meningar vad som gäller om förlossningen i sig påverkar framfallen jag har hört båda delar. Det man sa i samband med min sista förlossning (barn nr 4) var att allt gick så vansinnigt fort så kroppen (vävnaden har inte en chans att återhämta sig, för hur det än är så visst påverkar graviditeten själv framfallet, men det är ju inte förrän barnet ska ut ur slidan som man riktigt tänjer ut slidväggarna.. så jag rekommenderar att du står på dig vad det gäller ett kejsarsnitt, speciellt när du vill undvika en operation, det kan ju inte bli värre av KS, i vilket fall som helst eller hur?

    Jag känner mig också bättre och bättre ingen tyngd känsla trots långa promenader och jag kan göra 2:an utan att hålla emot så det känns skönt..

    men jag väntar med sex, och jag tar det lugnt..tränar yoga!

    Jag tror att mitt problem förra gången var att jag helt enkelt började löpträna för tidigt och tog inte hand om mig själv tillräckligt väl.

    kram till er alla

     
    Tack för svaret!

    Idag var jag på läkarbesök som jag blev erbjuden på inskrivningen. Jag berättade om mitt förmodade framfall av den bakre slidväggen och att jag önskar/vill ha ett snitt nästa gång. Läkaren (ganska ung) undersökte mig men kunde inte se några tecken på framfall. Jag sa att det känns som att en muskel lossnat eftersom min ringmuskel inte är naturligt spänd längre och då hela rumpan putar ut när jag bajsar. Hon kunde inte säga vad det var men kunde i alla fall inte märka av något framfall (!). Hon bad mig krysta under undersökningen men då min förmåga att krysta blivit sämre efter förlossningen så gav det väl inte så god effekt.

    Kan det vara så att det inte finns något framfall utan att det "bara" är en muskel som lossnat som ger dessa symptom med svårt att få ut bajset, slapp ringmuskel etc? Jag hänvisades till att kontakta Amanda-mottagningen och det är läkaren där som fattar beslut om snitt..

    Jag ångrar nu att jag inte utredde besvären innan jag blev gravid igen eftersom de inte gör dessa utredningar under pågående graviditet.

    Någon som fött med en muskel som lossnat och som i sin tur påverkat ringmuskeln? Kan det blir värre och kan ringmuskeln bli helt slapp efter, d.v.s. att man inte kan spänna den alls? Jag vill helst inte ha problem med att bajsa på mig efter nästa förlossning.. Skulle jag dessutom få ytterligare en skada, t.ex. sfinkterruptur så skulle ju allt bli tusen ggr värre! Ingen kan garantera mig att det går bra och jag vill inte ha en massa problem efter nästa förlossning och dessutom kanske behöva operera mig!

    Hur gör jag för att stå på mig inför ett snitt? Om inte heller överläkaren hittar ett framfall så finns det ju ingen skada att dokumentera, förutom det diffusa med ändtarmsmuskeln som faktiskt påverkar en hel del men som de säkert struntar i eftersom det inte kan utredas just nu.

    Hjälp!
  • HelenaMaria

    Hoppar in med en fråga!

    Har tidigare trott att jag har ett bakre framfall men efter besök hos läkare för några månader sedan kunde hon inte se något sådant. Dock har jag nu "råkat" läsa journalanteckningen från detta läkarbesök (var hos BM idag) där det stor att "mellanväggen mellan slida och rectum är något tunn".

    Någon som har erfarenhet av detta och kan det ge kompliaktioner vid/efter en vaginal förlossning. Jag är gravid i vecka 25 och funderar fram och tillbaka på om jag ska kämpa för ett snitt. Detta var också anledningen till att jag träffade läkare sist men sedan visste jag inte om jag var beredd att fortsätta kämpa men efter att ha läst journalanteckningen hos BM idag så blir jag lite rädd. Vill ju inte att slidväggen ska spricka eller nåt...

  • HelenaMaria
    Gladhannapanna skrev 2011-03-01 17:55:32 följande:
    Jag tror att min slidvägg också var tunn, men märkte inget vid mina förlossningar.
    Ok, tack för svaret! Jag är väl mest rädd att slidväggen ska bli ännu mer uttöjd än vad den är och att mina problem förvärras p.g.a. det. För det är just uttöjd som jag tror att den blivit. Sonen stod med huvudet på exakt samma ställe i en timme så det frestade väl på..
  • HelenaMaria
    nian74 skrev 2011-03-01 17:59:04 följande:
    Jag tror absolut inte att det är någon fara med en vaginal förlossning. Min slidvägg var också tunn och jag födde vaginalt. Om det var något problem med det så skulle ju läkaren eller BM sagt något om det.
    Jo, fast jag har ju redan problem som jag tror beror på att väggen är uttöjd och det lär inte bli bättre med ännu en vaginal förlossning.

    Det jag tycker är dumt är att läkaren inte sa något om detta till mig men att hon trots det skrev det i journalen. Hon ville kanske inte att jag skulle fortsätta be om ett snitt men detta har verkligen gjort att jag blivit mer orolig. Läkare och BM tycker ju att allt är normalt efter en förlossning så det är ju knappast förvånande att de inte säger något.  Även om de tror att tillståndet förvärras av en vaginal förlossning så skulle de inte säga det.
  • HelenaMaria
    Gladhannapanna skrev 2011-03-01 18:26:11 följande:
    Jag undersöktes av en förlossningsläkare innan min andra förlossning, hon sa att det inte skulle påverkas så mycket av en vaginalt förlossning men lovade snitt om jag ville, jag valde att föda vaginalt.
    Ok, var det p.g.a. du hade besvär som du undersöktes eller och vet du hur tjock mellanväggen var? Jag funderar på att vända mig till Amandamottagningen och fortsätta snittprocessen och då kommer jag förmodligen att bli undersökt av förlossningens överläkare. Kan de verkligen neka snitt om de misstänker att tillståndet kommer att förvärras?
  • HelenaMaria

    Tror jag tidigare skrivit i denna tråd för ung. ett år sedan när jag var i början av graviditeten av mitt andra barn.
    Efter graviditet/förlossning med mitt första barn fick jag problem med att det var svårt att gå på toaletten (nr 2) och jag fick hålla emot etc. Jag uppsökte då läkare i början av andra graviditeten då jag tänkte att detta måste vara framfall av bakre slidväggen och ville ha kejsarsnitt eftersom det säkert skulle bli värre efter en andra förlossning. Läkaren kunde inte se något framfall och jag kunde sedan läsa i journalen att väggen mellan slida och rektum var något tunn. Detta var såklart inte något hon sa till mig eftersom jag då förmodligen hade propagerat hårdare för ks.


    Nu efter andra förlossningen (som gick jättebra i sig!) så har jag kvar samma problem fast lite värre. Av min mellangård finns knappast något kvar trots att jag aldrig spruckit där. Tror själv att någon muskel lossnat i mellangården under första förlossningen och att det kan bidra till att det blivit knasigt. Nu med en så tunn mellangård som jag har kan det ju knappast finnas några muskelfästen alls.


    Så till saken: jag vill gärna ha hjälp med detta men är rädd för obehagliga undersökningar. Måste man göra den där krystundersökningen? Någon som sluppit?  Vad tror ni, kan det vara framfall eller är det en tunn mellangård i kombination med att väggen mellan också är tunn?

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder