• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Maxbox
    mammin skrev 2011-03-07 13:50:13 följande:
    Hittade just den här tråden och fastnade vid datorn. Pratade med läkaren tidigare idag inför kommande operation och man vill ju gärna veta hur andra upplevt det. Jag har rejäla problem sedan min första förlossning för snart sju år sedan, då var jag 33 år. Då fick jag en total sfinkterruptur, tror att det brdömdes som grad III. Det tog tre måndaer innan jag kunde sitta utan smärta igen.

    För nio månader sedan födde jag mitt andra barn. Vaginalt efter många om och med. Precis som andra skrivit här är graviditeten i sig ett stort problem så en vaginal förlossning skulle varken göra från eller till.

    Jag har mitt i allt elände haft tur eftersom jag fått hjälp av läkaren som sydde mig för sju år sedan under hela tiden. Det var också hon som upptäckte framfall, främre slidväggen är värst, men både livmodern och bakre väggen är påverkad. mellangården finns inte. Musklerna har släppt. Jag fick också träffa sjukhusets främsta specialist under andra graviditeten för att bedöma hur en vaginal förlossning skulle påverka. Och det är nu henne jag pratar med inför op. Hoppas att det blir hon som gör den!

    Början av september har vi sagt. Vill inte vara låst av restriktioner hela sommaren och det ska ha gått ett år plus att jag ska ha slutat amma helt med marginal.

    Det jag vill säga till er som har prolem och av någon anledning inte kan opereras för närvarande är att fråga om ni kan vara hjälpta av en prolapsring. När jag har en sådan känns mina höfter en dem smalare och jag kan gå i trappor och slipper merparten av urinläckaget. Det måste inte vara livmodern som är problemet för att det ska vara lönt, på mig är det cystocelet som hjälps upp mest. Men i Sverige använder man inst så ofta ring på yngre kvinnor. Litre bökigt att hitta rätt storlek och lätt att få svampinfektion, men den försvann med långtidsbeh av diflucan.

    Jag har varit väldigt handikappad eftersom det känts som att allt ska trilla ut och jag läckt urin och utan ringen hade jag inte stått ut.

    Men läkare är väldigt olika. en del (ofta manliga...) är väldigt respktlösa i det här sammanhanget. Jag har gått gråtande från KK...
    Vad säger spec.läkaren? Hur "¨återställd" bedömer hon/han att du kan bli av operation? Och vad är det exakt som ska opereras. Allt på en gång? Vad menas med slutat ammat med marginal?

    På vilket sätt har läkarna varit respektlösa?
  • mammin
    Maxbox skrev 2011-03-07 14:11:32 följande:
    Vad säger spec.läkaren? Hur "¨återställd" bedömer hon/han att du kan bli av operation? Och vad är det exakt som ska opereras. Allt på en gång? Vad menas med slutat ammat med marginal?

    På vilket sätt har läkarna varit respektlösa?
    Jag har inte riktigt fått besked om hur bra det kan bli, men det låter som hon tror på rejäl förbättring. Inte heller vet jag ännu exakt vad som ska opereras eller hur. Det var det vi talade om idag.

    Hon vill se mig igen efter att jag varit utan ring i en månad för att bedöma på nytt, ska göras i maj/juni . Det är ofta så att när vävnaderna har stöd av prolapsring återhämtar de sig "tillfälligt" och det ser bättre ut än det ska. Alltså behöver jag låta det hela förfalla lite igen för att hon ska kunna bedöma omfattning av operationen.

    Slutat amma med marginal betyder minst tre månader, jag riktar nog in mig på någon månad till för säkerhets skull. Ju mer i normalläge hormonerna är desto bättre.

    Exempel på respektlös läkare är en som inte orkar titta i journalen 1,5 m bort vad det ska vara för storlek på prolapsring. Han hade så bra ögonmått, "det ser man ju vilken storlek det är".  Så han tog en för stor ring och "smällde in" den vilket gjorde vansinnigt ont. Jag fick skav och fick ta bort den igen. Han glömde desstom bort att journalföra besöket.
  • Gladhannapanna

    Vilket sjukhus är det du har kontakt med och vilken läkare? Jag opererades drygt elva
    månader efter min andra förlossning och en och en halv månad efter avslutad amning, hade fått tillbaka mensen några veckor innan op. Min superläkare vid andra op heter Eva Dahlgren, hon har skrivit en del artiklar i ämnet.

  • lycktan

    Hej!
    Jag tror jag har livmodersframfall
    Lite mindre än 6 veckor sedan förlossningen, kan det fortfarande återgå lite eller är det bara att köpa läget?
    Tror det är tappen jag ser när jag kika
    Har ringt min bm idag så hon återkommer förhoppningsvis till mig imorgon.

    Mår urdåligt av det här!

  • nian74

    Nu är det ju inte så länge sedan du födde så det kan säkert bli bättre.
    Har du besvär av det?
    Om det nu är framfall så finns det hjälp att få, så ingen panik.

    Lycka till. 

  • Gladhannapanna

    Hur gick det lördagsgodis?


     


    Lycktan: Det går nog tillbaka en del, men frågan är om det är tillräckligt mycket. Som nian redan skrivit så finns det hjälp att få!!!

  • lycktan

    Nian74 och pyttis: egentligen besväras jag inte så mycket av det ännu men känns otroligt jobbigt ändå.
    Jag ser tappen kan man ens bli gravid igen när tappen är så långt ner??
    Har många frågor som snurrar runt i huvudet.
    Har fått läkartid på mvc på onsdag!

  • mammin
    Gladhannapanna skrev 2011-03-07 17:49:42 följande:
    Vilket sjukhus är det du har kontakt med och vilken läkare? Jag opererades drygt elva
    månader efter min andra förlossning och en och en halv månad efter avslutad amning, hade fått tillbaka mensen några veckor innan op. Min superläkare vid andra op heter Eva Dahlgren, hon har skrivit en del artiklar i ämnet.
    Jag har kontakt med Skånes universitetssjukhus Lund, Pia Telemann. Tack för tipset om din läkare och artiklar, jag ska söka lite när jag har tid. Är alltid intresserad av att läsa på lite för egen del.

    Jag vet att det är lite olika uppfattningar om tid efter avslutad amning osv. De säger "det ska helst ha gått" ett år efter förlossning och tre mån efter avslutad amning, så det är inget absolut krav. Efter förra grav var jag uppsatt för op efter ett år minus några dagar. Den gången beslutade jag mig ändå för att avvakta. Eftersom jag redan stått ut så länge och jag dessutom inte vill ha några restriktioner i sommar så resonerar jag som att det är lika bra att ha god marginal.

    Efter min förra graviditet väntade jag tre månader efter avslutad amning innan jag kollade synen. Behövde nya glasögon. Inte så långt senare var synen tillbaka på exakt samma som innan grav. Tar det som att det fortfarande var påverkan av amningen och det gör också att jag gärna vill ha lite extra marginal nu.
  • Maxbox

    Har nu varit på efterkontroll och fått remiss till urolog. Hoppas hon kan ingjuta lite hopp..

  • lycktan

    Hej! Känner mig liite dum och glad för att jag inte läst till gynläkare :-/
    Det jag trodde var tappen var efter fl förslappad urinrörs mynning :-/ läkaren hittade inget framfall av någon sort och tack vare min oro och kniipande så var det, knipet, också bra för att vara så nyförlöst
    Tackar er i tråden för stöd!

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder