• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Cissan

    Oja så går mina tankar oxå! Jag skulle haft ett snitt jag med men lät mig övertalas att föda vaginalt. Skit!! Jag blir oxå så less på alla sidor på nätet där det verkar så enkelt allt, mer än 50% går tillbaka av sig självt....kam det vara så att det är så fantastiskt?? Är vi den lilla % som det går illa föe som håller till här? Eller om man måste opereras så är det en sån enkel op, men många här verkar inte bli bra trots op :0


    Minnie7 skrev 2014-05-06 18:43:28 följande:
    Cissan- jag stog knappt ut ska jag säga. Grät i princip hela dagarna, önskade stundtals att jag skulle drabbas av någon allvarlig sjukdom eftersom jag inte tyckte livet var värt att leva med de problem jag hade (skrämmande jag vet), hade smärtor och skav hela tiden och det sociala livet (och ffa motionen) var noll. Men mitt blev ju lite bättre när jag slutade amma och mensen återkom. Och sedan ytterligare bättre efter op. Jag pratade mkt med en väninna, grät och uttryckte min ilska och frustration till henne. Hon höll mig sällskap många kvällar då sambon jobbade och vi tittade på film och jag bara grät. Utan henne vet jag inte hur det hade gått. Jag ältar och återupplever fortfarande förlossningen och har diagnosticerat mig själv med PTSD. Hade kanske behövt hjälp att prata professionellt men samtidigt vet jag inte hur det hade hjälpt mig. Jag bara ångrade så mkt som hände, ältade allt som hänt och ville vrida tillbaka klockan. Vill fortfarande vrida tillbaka klockan och ändra min vaginala förlossning till ett kejsarsnitt. Ångrar att jag inte gick på snittsamtalet utan lät mig övertalas till vaginalförlossning, ångrar att jag inte var mer påläst innan om deras riktlinjer, ångrar att jag inte krävde ett TUL innan igångsättningen, ångrar att jag inte krävde ett snitt innan andra igångssättningsförsöket mm mm. Samtidigt vet jag ju att det är lätt att vara efterklok och jag gjorde helt rätt, just då. Ett par missar från förlossningens sida som jag fortfarande grunnar på om jag ska anmäla. Dels för min egen sinnesfrid och upprättelse och dels för att andra inte ska drabbas. Så- hur står man ut? Ja du... Har du någon du kan prata med, gråta med, och som bara kan vara hos dig de gångerna du inte orkar vara social. Har du en förstående man är det ju kanon. Tyvärr är min av den mer oförstående sorten så det hjälpte föga. Krämen du tänker på är nog Östrogenkräm. Jag provade utan effekt. Man kan använda den främst om man ammar eftersom slemhinnorna är så torra och sköra då.

  • Cissan

    Oj 3 år!! Helt otroligt du stod ut!!! Jag är färdig med barnafödande och ammar inte. Förlossningsjournalen är inte det den man får med sig hem? Eller finns det en annan med? Den jag fick med mig hem är den där det står vad de gjorde under hela föeloppet.


    Gladhannapanna skrev 2014-05-06 18:44:38 följande:
    Ovestrine heter krämen, när man ammar hamnar man i liknande hormontillstånd som klimakteriet och då blir slemhinnorna torra och sköra vilket inte underlättar skavet. Eftersom du fött såpass nyss kommer de inte att göra någon större åtgärd, det tar ca ett år innan alla ligament mm samt hormonnivåer är återställda. Dessutom opererar de inte förrän man fått de barn man vill ha eftersom återfallsrisken vid en graviditet är ca 100%... Mitt tips är att börja hos din bm. Begär även ut din förlossningsjournal och kolla vad det står om rupturer mm. Om du inte får ngt bra svar av bm tycker jag att du ska söka dig vidare. I mitt fall konstaterade bm mitt framfall vid efterkontrollen efter första förlossningen. Jag kunde inte promenera mer än 15 minuter utan att få besvär, hade det så i tre år innan jag opererades första gången...

  • Gladhannapanna
    Cissan skrev 2014-05-06 21:33:52 följande:

    Oj 3 år!! Helt otroligt du stod ut!!! Jag är färdig med barnafödande och ammar inte. Förlossningsjournalen är inte det den man får med sig hem? Eller finns det en annan med? Den jag fick med mig hem är den där det står vad de gjorde under hela föeloppet.



    Det är den som är förlossningsjournalen.
  • Cissan

    Då har jag den redan o där finns inget Som Jag inte redan visste. Ingen ruptur.


    Gladhannapanna skrev 2014-05-06 21:48:31 följande:
    Det är den som är förlossningsjournalen.

  • Minnie7

    Cissan- tror många skulle bli bra igen om förlossningsskadorna syddes ordentligt direkt efteråt. Tråkigt att man ska behöva strida för att a) bli trodd B) få en diagnos c) bli åtgärdad. Jag funderar mkt på om jag hade blivit ordentligt sydd efteråt- hade jag blivit helt återställd då?! Men jag tror faktiskt inte det mest pga att det som slets sönder vid urinröret inte går att laga. Alltså hade de inte kunnat göra något åt det direkt heller.

    Det finns mer journalanteckningar att begära ut men det står säkert samma i dem. Det är löpande journalanteckningar om tex hela din vårdtid på förlossning, BB. Hur CTG kurvan är, när du är och kissar, hur du känner dig mm. Det gav inte mig någonting att läsa. Trodde de skulle beskriva mina bristningar mer utförligt, tex exakt var inne i slidan jag brast men icke. Urdålig dokumentation- eller de kanske inte riktigt visste?!?

  • Cissan

    Ok då ger nog inte mina mer än jag redan vet!! Pratade med gyn imorse men jag var tvungen att först gå på återkontrollen o därefter kan min bm skriva remiss o då är detv8 v väntetid :(( Ahhhh hela sommaren ska man gå o känna som det bor en kaktus i mutan!!!!


    Minnie7 skrev 2014-05-06 22:24:59 följande:
    Cissan- tror många skulle bli bra igen om förlossningsskadorna syddes ordentligt direkt efteråt. Tråkigt att man ska behöva strida för att a) bli trodd B) få en diagnos c) bli åtgärdad. Jag funderar mkt på om jag hade blivit ordentligt sydd efteråt- hade jag blivit helt återställd då?! Men jag tror faktiskt inte det mest pga att det som slets sönder vid urinröret inte går att laga. Alltså hade de inte kunnat göra något åt det direkt heller. Det finns mer journalanteckningar att begära ut men det står säkert samma i dem. Det är löpande journalanteckningar om tex hela din vårdtid på förlossning, BB. Hur CTG kurvan är, när du är och kissar, hur du känner dig mm. Det gav inte mig någonting att läsa. Trodde de skulle beskriva mina bristningar mer utförligt, tex exakt var inne i slidan jag brast men icke. Urdålig dokumentation- eller de kanske inte riktigt visste?!?

  • Hemligkvinna

    cissan
    vet inte vad det är med vården just nu. Min man försökte boka in en vanlig tid till husläkare, men de kunde inte kalla honom först i höst. Hmm vårdgarantin säger inom 7dgr! Det var på hans vc, på en annan nära oss hade de ingen läkare alls just nu och på ytterligare en tredje kunde han få tid kanske i slutet av juni. Den 4e vc vi ringde gav honom tid i slutet av maj.

    Men när det gäller kvinnosjukvården här i uppsala får man förbereda sig på minst 2 månaders väntetid, så det låter rätt vanligt men galet.

    Sonen har väntat på att träffa en kirurg på ögon. Han har väntat sen i höstas. Personalen säger att de som planerar ger utomlänspatienterna förtur så alla andra får vänta. Han kommer att ha behövt vänta ett år när han äntligen får tid.

  • Cissan

    Hemligkvinna det är sorgligt jag vet och efter min förlossning så litar jag inte alls på personalen i landstinget. Men att få en tid i höst låter helt sinnessjukt! Vilken stad bor du i!? Här får man iaf tid på hc samma dag eller v men på sjukhuset verkar det vara annat. Jag tycker bara att det är såå sorgligt att man ska få gå omkring o ha såhär ont....vet inte hur man ska stå ut! Bara hoppas det successivt blir bättre o bättre! Blev lite skrattfull idag när bag pratade med tjejjen i telefonen på Gyn o sa jag inte hade ett hål kvar längre, bara en stor köttklump, då svara hon att man har ju inte ett hål bara så du kanske ser fel! Herregud! Nä men man har väl heller inte en klump som täpper till allt o svider o skaver o känns som en taggig dildo mellan benen. Hon sa oxå att det är på tok för tidigt att säga ngt om mitt framfall såhär tidigt o hon hävdade att klumpen kan dras upp av sig självt! Bara fortsätta hoppas!

  • gusta

    Hej, skriver mest i sfinkterrupturtråden men följer denna också och hoppar in med en fråga. 
    2 förlossningar, klippt första ggn, total sfinkterruptur andra ggn (2 år sedan) Massa undersökningar....

    Idag har jag fått gå igenom remissvaret från bäckenbottencentrum lite noggrannare.
    Ändtarmen verkar hel och läkt men en muskel som heter levator-muskeln längre upp i bäckenbotten är "defekt" på vänster sida. (ingen närmare förklaring av vad det innebär; försvagad eller helt ur funktion??) Detta har medfört att "hela paketet" så att säga, med urinrör och anal lutar åt höger. På slutet av analen blir det som en "twist" i nästan 90 grader som jag förstod det, och det är det som gör att jag har svårt att tömma tarmen helt ibland.  
    Den där levatormuskeln är tydligen ingen man brukar åtgärda enl. kirurgen som undersökte mig på bäckenbottencentrum.

    Eftersom jag haft obehag av att känna mig "öppen" och "itu" i underlivet har min gynekolog erbjudit att dra ihop muskulaturen lite i mellangården för att jag ska känna mig mer hel. Kirurgen jag pratade med idag trodde att en sådan op eventuellt kunde hjälpa mot mina andra obehagskänslor såsom att jag tycker att något släpper eller rör sig inuti när jag försöker springa/hoppa och att jag får tyngdkänsla/skav framåt vid urinområdet vid aktivitet och lyft, samt dessa obehagliga fisar som går framåt och upp i slidan.

    Låter det troligt att en sådan op skulle hjälpa till att kompensera för en defekt levatormuskel?  Han tyckte att jag ändå skulle börja med en sådan mindre operation och hoppas att det hjälper då mina problem ändå är förhållandevis lindriga. 
    Någon som haft/har liknande skada?

  • Minnie7

    Gusta- ingen aning faktiskt. Vilka undersökningar har sett att levatormuskeln är defekt? De brukar ju alltid säga att känslan av att vara itu härleds av mellangården så det kan nog stämma.

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder