• MikPel

    får soc ta mina pengar ??? SNABBA SVAR!!!!!!!!!

    Ideella skadestånd
    Skadeståndsrätten skiljer mellan ekonomiskt och ideellt skadestånd. Det ekonomiska skadeståndet ska kompensera ekonomiska förluster medan det ideella skadeståndet är avsett att vara en ersättning för fysiskt och psykiskt lidande vid personskador och kränkningar av den personliga integriteten. Den fråga som socialtjänsten ställs inför är om det är rimligt att kräva att en person som fått ideellt skadestånd ska använda detta till sin försörjning. (prop. 2000/01:80, s. 94)


    Socialbidraget ska vara det yttersta skyddsnätet för att garantera enskildas försörjning. De flesta människor försöker att lösa sina ekonomiska problem med egen kraft. Först när inga andra möjligheter återstår kan socialbidrag komma ifråga. För att bibehålla principen om socialbidraget som det yttersta skyddsnätet ska därför det ideella skadeståndet medräknas som tillgång vid socialbidragsprövningen. Ömmande skäl utgör inte i sig något sakligt skäl för särbehandling. (prop. 2000/01:80, s. 94–95)


    En individuell bedömning ska dock göras i varje enskilt fall. En person kan t.ex. ha fått ett ideellt skadestånd på grund av att han eller hon utsatts för ett brott och därför ha behov av långvariga och kostsamma behandlingar. Detta bör då rimligtvis beaktas vid biståndsbedömningen. (prop. 2000/01:80, s. 95)

    Så om du kan visa att du tänker använda pengarna till tex psykologbehandling ja då kan du få behålla pengarna

  • MikPel

    Varför inte skippa skadeståndet om brottsoffert har försörjningsstöd?

  • MikPel
    Anonym (socbidrag) skrev 2009-02-25 15:47:53 följande:
    Svar på #44 vad ska man säga??? Då vill man ju leva på bidrag o inte klara sig själv. Hoppas man skärper reglerna för jag vill inte gå betala någons bidrag som har en halv miljon.. Dom som inte pengar har betalar jag gärna till men men..
    Låt oss säga att jag våldtar en tjej som som går på soc,  ska då det skadestånd jag blir dömd att betala pynta på socialens budget eller ska det gå till den våldtagna tjejen så att hon kan betala någon psykolog eller annat som kan hjälpa henne at få ett bättre liv
  • MikPel
    Anonym (?) skrev 2009-02-25 14:34:36 följande:
    Ts jag blir nyfiken på en annan vinkel här, vet du om personen som skall betala skadeståndet har pengar överhuvudtaget? Det är ju en del skadestånd som personer aldrig får för att den straffade inte har inkomst.
    Men då går brottsofferfonden in och betalar
  • MikPel

    Hallontårta skrev 2009-03-01 11:20:49 följande:


    Eh..fasen så rubbat. Varför ska man få socialbidrag om man har pengar själv?!
    2 tjejer blir brutalt våldtagna.

    Ena tjejen har studiemedel den andra har socialbidrag.

    Enligt dig så skulle tjejen med socialbidrag inte få behålla skadeståndet.

    Tycker du själv det låter rimligt?
  • MikPel
    Svar på #99
    Du anser alltså att det inte ska kosta lika mycket att våldta en tjej som har socialbidrag?
  • MikPel

    Hallontårta skrev 2009-03-01 18:29:38 följande:


    Kostnaden för gärningsmannen blir ju densamma, eller hur?
    Ja i ena fallet pyntar han på socialförvaltningens budget i andra fallet ger han pengarna till den våldtagna tjejen.
  • MikPel

    Hallontårta skrev 2009-03-01 18:39:42 följande:


    Hon får väl pengarna men inget socialbidrag?Du behöver inte sitta och hetsa upp dig och kalla mig dum i huvudet, det är lite onödigt tycker jag. Skärp dig.
    Ok då struntar man i skadestånd om offert har socialbidrag.

    Det skulle spara en del pengar.

    Men empati är tydligen inte din starkaste sida inte sant?
  • MikPel

    Anonym skrev 2009-03-01 18:34:04 följande:


    Om man säger såhär då?En person har i hela sitt liv haft astma, försäkringsbolaget betalar ut ca 70.000 för medicinsk invaliditet...Ska personen fortfarande leva på socialbidrag tros pengarna på kontot?
    Håll dig till ämnet, du pratar om livränta och försäkring.

    Frågan i denna diskution handlar om SKADESTÅND.
  • MikPel

    Hallontårta skrev 2009-03-01 19:05:24 följande:


    Jag kan älta detta hur länge som helst känns det som. Det är fortfarande pengar som du HAR. HAR man pengar ska man inte få skadestånd.
    Låt säga så här istället då...Du får ett skadestånd på 100.000:- (för summan borde väl inte spela någon roll i era argument?) och blir arbetslös i samma veva. Är det då OK att söka socialbidrag?
    Skadestånd moträknas inte i a-kassan så jag kan inte se problemet.
  • MikPel
    Myrtille skrev 2009-03-04 15:29:03 följande:
    Jag har förstått att det är en omodern inställning att socialbidrag skall gå till sådana som inte lyckas försörja sig på annat sätt. Vad jag inte riktigt är på det klara med är hur vi skall sålla ut den här eliten som skall ha rätt till extra tillskott i kassan oavsett övriga tillgångar. Att ha betalat skatt har aldrig varit ett kriterium för att vara berättigad till socialbidrag.
    Andra inkomster påverkas ju inte av ett skadestånd.

    Men det största problemet är att det är upptill den enskilda socialsekr att tolka SOL när det handlar om detta och detta kan leda till godtycke (är du omtyckt så får du behålla slantarna)
Svar på tråden får soc ta mina pengar ??? SNABBA SVAR!!!!!!!!!