• hot fuss

    Får soc neka en mat-pengar?

    måste svara samma sak. din räkningar är inte deras bekymmer.

    dessutom går du på csn. vilket i sig inte gör att man är berättigad bidrag från soc. du sk vara arbetssökande för att få hjälp av dem.

    de har gjort helt rätt i att neka dig.


  • hot fuss
    Anonym skrev 2009-03-02 12:24:56 följande:
    Men jag har ju INTE fått något utav socialen, tror du har missuppfattat mig! Jag har själv betalat hyran och elen och alla räkningar. Det är bara matpengar jag saknar och det är bara matpengar jag har sökt! De har nekat mig matpengar som var det enda jag har sökt! Som sagt telefon har jag inte så dyrare telefonräkningar har jag inte fått. Det är elen och hyran som är dyrare. Tycker du då att jg helt enkelt ska gå utan mat!? Jisses, vad tänker du med!?
    är det mig du syftar på?

    jag har inte sagt att du fått ngt fr soc. men du är heller inte berättigad till soc. inte ens till mat eftersom du går på csn.

    jag tycker inte du ska gå utan mat. men ett tips är att skaffa ett extrajobb eftersom du uppenbarligen lever på marginalerna.

    jag o min pluggar med csn o har 3 barn. så lite pengar får man inte från csn. o i januari när man får mer så ska man lägga undan till resten av året när man får mindre. enl soc går man 3 mån bakåt i tiden o kollar inkomster, o har du haft mer 3 mån bakåt som du bränt så är det ditt bekymmer o inte deras tyvärr.

    spara spara o jobba extra är mitt råd. fram tills dess får du låna pengar  eller ngt.
  • hot fuss
    Anonym skrev 2009-03-02 12:33:19 följande:
    Jag har redan lånat pengar av andra människor tidigare så jag kan inte låna mer! Jag kan inte hjälpa att min hyra blir dyrare och att elen var dyr nu, jag fick betala ett halvår i förväg på elen! Som jag skrev tidigare så har jag rätt till matpengar om jag inte har någon mat eller pengar till mat för det står i deras lag ! "Om man inte kan tillgodose det själv eller nå något annat sätt så har man rätt till bidrag" Samt att studerande får bidrag av socialen i akuta nödfall. Att inte kunna äta på en månad anser jag är ett akut nödfall eftersom annars så dör jag, för man kan inte överleva utan mat! Jag har inte ens smulor att äta, som jag sagt så är min mat slut fr.o.m. idag. Det finns inget kvar att äta efter idag. Jag har t.o.m. snålat och bara ätit middag en gång om dagen så maten skulle räcka innan. Ingen frukost eller lunch. Hur anser du att socialen har rätt att neka mig pengar till mat då?
    och 3 månader tillbaka så har du bara haft pengar till hyran elen o mat?
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 19:51:49 följande:
    Sassyy - det var en åsikt som jag står för: om någon är i uppenbara svårigheter, finns det ingen anledning att svara om man inte har något konstruktivt att säga. Jag har 6 års studietid bakom mig, ett knagglande med studiemedel, arbete (när det fanns att få) - så jag vet att det kan vara bistert ibland. Studiemedlen har inte höjts i takt med kostnadsökningar, och det är förklaringen till att många nu har det besvärligt.
    fast ärligt. man får ut runt 8000 i månaden. bostadsbidrag utöver det. som ensamstående utan barn då borde man gå runt. är hyran o elen så dyr så man når över de kanske 10000 så får man se över sitt boende. då måste man ju på riktigt ha en hyra runt 8000 eller ngt. o det är vad vi betalar för vårt radhus idag. inget man ger för en etta, som är allt man behöver om man studerar.
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 19:51:49 följande:
    Sassyy - det var en åsikt som jag står för: om någon är i uppenbara svårigheter, finns det ingen anledning att svara om man inte har något konstruktivt att säga. Jag har 6 års studietid bakom mig, ett knagglande med studiemedel, arbete (när det fanns att få) - så jag vet att det kan vara bistert ibland. Studiemedlen har inte höjts i takt med kostnadsökningar, och det är förklaringen till att många nu har det besvärligt.
    sen tycker jag folk sagt konstruktiva saker. sök jobb, låna pengar, se över utgifter, byt ner dig ang lägenheten, sälj saker hemma, ät hos familj o vänner. ingen här säger ju ngt för att racka ner på ts. däremot är ts väldigt agressiv själv. vi försöker lugnt o sansat ge råd och förklara att soc inte gjort fel. men ts tar det som att vi är soc o vi tycker hon ska svälta. vilket faktiskt inte är det vi säger...
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 20:16:08 följande:
    Jag känner ingen student som kommer upp till 10 000 kr i månaden i inkomst med hjälp av bidrag. Lugna och sansade är några här - sant. Men inte alla. Jag reagerar på bristen på medkänsla. Hur man bor - till vilken kostnad - är beroende på vad som finns att tillgå. Ja, Ts höjde tonen då då hon blev triggad. Tomt i skafferi och inga pengar. Jag har märkt att trådarna här kan bli ganska otrevliga: någon börjar med otrevliga svar - och får en svans efter sig. Nu hoppas jag att TS kan både fortsätta sina studier och få mat. Det är ju bara det hon vill.
    nehe. jag känner många som kommer över 10 000 med bostadsbidraget. har man dyr hyra så får man desto mer. o om nu hyran är så dyr för ts borde hon ligga där omkring.

    det är iaf uppenbarligen ngn brist i ekonomin. hon hr mer utgifter än inkomster o då får man rätta sig efter det. sänka hyran o har mer pengar till annat. korridorsrum kanske är att tänka på om man ändå är ensam o vill ha det billigare? mer storkok o matlådor. mkt pasta. stänga av bredband o kabeltv om sånt finns? byta abbonnemang på el och mobil o så. säga upp ev prenumerationer?

    jg säger det här med välmening. o för att jag själv vet hur det är eftersom jag själv studerar. man får anpassa sig liksom. inte bara be om pengar o sen bli sur när den hjälpen inte fanns. soc hade nog ett bra skäl till sitt nekande. de nekar inte av ondo liksom utan följer regler. o det är såklart vidrigt o hemskt att stå utan mat. men som många oxå skriver, har det varit så här sen dec så hade inte ett extrajobb varit fel kanske?
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 20:29:26 följande:
    Korridorsrum? De är ju dyra! Studentboende här är ungefär lika dyrt som vanligt boende. Det finns små studentlägenheter som är dyrare än min egen bostad. Ett inackorderingsrum under 4000 finns inte att få. Ettorna är det långa köer till. Bostadsbidrag för studerande? Var söker man det? Hur mycket är det? Det kan ju vara bra att veta. Jag träffa människor hela dagarna och kan känna att vi nu gått in i en dyrtid där många har svårt att klara kostnadsökningarna. Många går till kyrkan och får en matkasse. Alltid något.
    korridorsrummen här i linköping är iaf bra mkt billigare än lägenheterna många ggr. plus att de ligger nära campus så man slipper busskort o så.

    bostadsbidrag söker man alltid hos försäkringskassan. bara att gå in på fk.se o ladda ner blanketten o skicka in. där kan man även beräkna hur mkt man kan ha rätt till. men det är iaf ngn tusenlapp som lägst typ upp till, som jag o min man har, 3800. då har vi iofs barn o så oxå. samt är 2 studerande. men visst finns det att få.
  • hot fuss
    MatsAtari skrev 2009-03-03 00:08:35 följande:
    hot fuss skrev 2009-03-02 20:08:17 följande: Vet inte om de där tipsen känns så konstruktiva. Sälj saker hemma? Vad är det du har för grejer hemma som är värt pengar? Ät gratis hos vänner? Då lär man bli poppis Låna pengar? LOL. Behöver jag ens kommentera det idiotiska i detta? Sök jobb? Då måste man snacka till sig någon skum timanställning som passar med studierna. Nej, de där kommer aldrig att hålla i långa loppet.
    sälja saker kan man alltid göra. hon sitter ju tex på en dator.
    eller gamla mobiler. eller kameror. eller ev tv-spel.
    eller kurs-litteratur.

    äta hos vänner kan man göra om man har god relation till dem. eller familj för den delen. goda vänner eller familj som vet att man inte har råd med mat erbjuder nog sig gärna. skulle iaf jag göra för en vän i nöd.

    låna pengar av familj är väl det enda man kan göra om man inte har några själv.

    o timanställningar är toppen eftersom man kan anpassa dem själv efter sina studier. man studerar tex aldrig helger. då kan man alltid jobba. o helgjobb ger bra pengar.

    ser inget fel i mina tips alls. men men...
  • hot fuss
    MatsAtari skrev 2009-03-03 00:26:39 följande:
    hot fuss skrev 2009-03-03 00:12:00 följande: Ja, andrahandsvärdet på mobiltelefoner är verkligen högt... Du kan få köpa min gamla Nokia 3210 om du vill. Inboxa valritt pris... Den funkar fint. Enda problemet är kasst ljud som gör att man bör sitta i ett tyst rum innomhus när man pratar samt att laddaren måste sitta i hela tiden. TV-spel är också dåligt andrahandsvärde på om de är mer än ett år gamla. Kurslitteratur är däremot ett bra tips, men inget man blir rik på. Får man 50% av det man köpt böckerna för får man vara nöjd. Timanställning är bra, men oftast ska man ju jobba så att det passar arbetsgivaren, inte en själv.
    fast nu handlade det om matpengar för en månad till en person. då är varje inkomst en bit på vägen. 1000-1500 räcker bra om man vet hur man äter snålt o så. så en gammal mobil för en femhundring. eller en bok för 200 kanske.

    o är man bara ärlig mot arbetsgivaren o säger att man bara kan jobba helg för studier så får man lätt ett jobb iaf...

    var inte så neggo
Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?