Inlägg från: jessicolors |Visa alla inlägg
  • jessicolors

    Bondtolvan/Bonntolvan Hopprep

    Nu när våren börjar komma och dottern ville ta med hopprepet till skolan kom jag att tänka på att när vi var små hoppade vi Bondtolvan med hopprep, till leda.
    Inte varianten med långrep utan med varsitt hopprep, och så hoppade vi uppgifter från 12 ner till 1 och sedan upp igen. Det var bakåthopp, dubbelhopp, vaggan, armarna i kors, svinga repet, ballonghopp mm mm. På nån siffra skulle vi slänga iväg repet så det blev öglor.

    Har sökt överallt på nätet och även "konsulterat " en gammal barndomskompis men vi kommer inte riktigt ihåg i vilken ordning allt skulle vara.
    Nån annan som minns hur det var?

    Det verkar som om den leken helt försvunnit från skolgården och det hade varit kul med en revival!

  • Svar på tråden Bondtolvan/Bonntolvan Hopprep
  • jessicolors

    Ja, Bondtolvan med långrep verkar fortfarande utövas här och där, har nämligen hittat lite info om det på nätet. Men varianten med varsitt hopprep verkar vara helt bortglömt.
    Jaja, får väl använda fantasin och hitta på eget.
    Kommer iaf ihåg att det var himla kul!

    Om nån annan minns blir jag glad.

  • jessicolors

    Åh, superbra! Tack!
    Nu är det ju en bra bit påväg! Du hade några varianter där som vi inte körde med, blunda och titta tex, men det är ju så bra tips om jag inte kan komma på resten.
    Nr 9 gjorde vi också, visste att vi svingade med repet men kunde inte för mitt liv minnas i vilken kombination.
    Många tack!

  • jessicolors

    Vad jag kommer ihår är en grej som var att vi skulle slänga iväg repet, typ upp i luften bakom oss. Sedan skulle man gå dit det landade, ta tag i handtagen och dra upp det och börja hoppa direkt utan att det fick trassla till sig. Minns inte vilket nummer det var bara.
    Missade man någon grej var det den andres tur och så fick man själv försöka igen på sitt nummer när det blev ens tur igen.

    En annan grej var att vi tog hopprepet med båda handtagen i en hand, sedan skulle man böja sig ner och snurra runt repet längs marken i en cirkel och hoppa över det. Inte heller här minns jag numret.

    Men det går ju att hitta på själv vilket nummer som ska höra till vad. Tack vare dina förslag finns det ju minst 12 alternativ att välja på nu, så kan man ju fördela dem som det passar. Blir sugen på att hoppa nu!

  • jessicolors

    Hehe, visst blir man!

    Men jag känner faktiskt igen det du skrev om att hoppa ett helt hopp, vända repet halvvägs och hoppa åt andra hållet.
    Sen känner jag också igen det här med att stanna repet under fötterna, men jag tror vi gjorde som en "symaskin" - alltså slog runt repet, lyfte tårna, satte repet under fötterna, lyfte hälarna och så runt med repet igen.
    *gnuggar händerna*
    Nu börjar det arta sig!


    Balehead skrev 2009-03-18 16:07:29 följande:
    Sant. Förlåt. Jag blev bara så uppspelt...
  • jessicolors

    Ja, jag har då grunnat på den må du tro!
    Ballonghopp är hopp där repet inte får nudda marken.


    hewa skrev 2009-04-07 21:26:39 följande:
    Hehe, det är alltså fler än jag som grunnar på dessa bondtolvor Era umpahopp kallade vi elefantgång... finns ju med även på långrepsvarianten.Vad är ett balonghopp?Men är det någon som minns motsvarande med tvist (alltså det där långa gummibandet där det stod en person i varsin ända så det låg som en rektangel i ankelhöjd)?!
    Bettiz, det där känner jag igen. Det påminner ju lite om det vi gjorde också; jag tror vi slängde iväg hopprepet och skulle ta upp det och hoppa direkt utan att det trasslade till sig. Men min kompis har för sig att vi gjorde det du säger. Men det måste ju vara omöjligt att genomföra. Fast kanske inte när man var tio och hade lite pinnigare ben, hehe.
Svar på tråden Bondtolvan/Bonntolvan Hopprep