• jahopp

    Hur får man tvillingar??

    Kanske lite dum rubrik.
    Men jag har hört två olika versioner på detta.
    Den ena är att tvilling "gener" bara överförs av tjejer och att de alltid hoppasr över en generation.
    Och sen den andra är att vem som hellst kan få tvillingar och att de inte alls har med gener o anlag att göra?

    Någon som har setn koll på detta o kan förklara??

  • Svar på tråden Hur får man tvillingar??
  • Mammat3

    Har inte läst alla inlägg. Men jag väntar tvillingar nu (tvåäggs) och min mormor är tvilling (tvåäggs) och tydligen så är det så i vår släkt att var tredje generation kommer det tvillingar så det var ju dags nu =) vet inte om det bara är ett sammanträffande men lite roligt är det iallafall =)

  • linofre

    hejsan väntar tvåäggstvillingar nu är i v 17. jag har ingen i min släkt överhuvudtaget som har tvillingar...jag har gått tillbaka långt. men det kan tydligen bli så en då.

  • ellenwesterlund
    linofre skrev 2009-08-01 10:09:03 följande:
    hejsan väntar tvåäggstvillingar nu är i v 17. jag har ingen i min släkt överhuvudtaget som har tvillingar...jag har gått tillbaka långt. men det kan tydligen bli så en då.
    Nån ska ju va den första
  • ortwins

    Very much: det stämmer inte riktigt, min mormor hade twins men även min mamma (fick missfall dock)

    linofre: då väntar du troligen enäggs, enäggs vem som helst kan få men tvåäggs ärver man.

  • JSärlqvist

    Enäggstvillingar är, som tidigare nämnts, inta alls genetiskt. Anlaget för att släppa fler en ett ägg vid ägglossning är ärftligt, men det är svårt att säga hur ärftligt, eftersom en tvillinggraviditet ofta leder till tidigt missfall eller tillbakabildning av ett embryo.

    Anledningan till att läkare inte skulle rekomendera behandling med läkemedel för att man vill få tvillingar är för att det innebär in STOR risk för missfall, för tidig förlossning, missbildningar, havandeskapsförgiftning mm!

    Jag kan inte hjälpa att jag blir upprörd när jag läser den här tråden, visst tvillingar är underbart, när allt går vägen, men riskerna för komplikationerna får inte komma i skymundan. Att sträva mot en graviditet som kan vara svår och farlig för både barn och mamma är absurt!

  • Miloxan

    Ärftigt att släppa 2 ägg = tvåäggstvillingar ( osäkert hur stor ärftligheten är) Enäggstvillingar = befruktat ägg börjar bara dela upp sig till två (slumpartat). Så har jag förstått det...

  • 3 barns mamma

    Jag har enäggstvillingar men vi har även två äggstvillingar i släkten så jag vågar inte försöka få ett barn till ifall det blir tvillingar igen har även en son som är 19 månader äldre än döttrarna..

  • Corujinha

    Mina mostrar är tvåäggstvillingar, min mamma har 3 systrar o två av dem är alltså tvillingar, ingen av mostrarna har sen fått tvillingar (en av tvillingarna fick inte barn alls) o inte heller den enda kusinen som fått barn än.. har jag ökad chans att få tvillingar en dag eller är det för långt bort i släkten ? 

    Vet att jag skriver i tråden sent efter att den skrivits men kan inte låta bli att skriva ändå

  • Pellefanten

    Det är bara tvåäggstvillingar som är genetiskt då kvinnan släpper fler än ett ägg. Enäggs tvillingar beror bara på slumpen och är en mutation som sker.

  • modsey
    Pellefanten skrev 2014-08-23 07:58:57 följande:
    Det är bara tvåäggstvillingar som är genetiskt då kvinnan släpper fler än ett ägg. Enäggs tvillingar beror bara på slumpen och är en mutation som sker.
    lägger till, att man sett att kvinnor som själva är enäggstvillingar har större frekvens att själva få tvillingar. Så viss ärftlighet finns nog här med, även om forskningen inte exakt vet hur :)
Svar på tråden Hur får man tvillingar??