Inlägg från: Alfonsina |Visa alla inlägg
  • Alfonsina

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Hej på er!

    Jag hoppas att ni kan ge mig lite klarhet och råd. Jag börjar från början och så hoppas jag att någon orkar ta sig tid att hjälpa mig lite.

    Jag har gått till privat gyn sedan flera år tillbaka. Hon såg på första besöket att jag har en förstorad sköldkörtel och tog prover som hon sedan skickade remiss på till min VC. Väl där så fick jag höra att jag inte ser ut som någon med låg ämnesomsättning (är väl normalviktig men åt det övre hållet). Och så nya prover men de tyckte inte att de var lönt att medicinera. Detta har skett 3 gånger sedan 2004. Gyn testar, remiss och VC bryr sig inte.

    I april var jag hos min gyn för att ta ut spiralen. Hon frågade hur det hade gått med senaste remissen (okt 2008) och jag sa att det var samma svar som tidigare. Då skrev hon ut Levaxin åt mig då hon inte trodde att jag skulle bli gravid utan. Mitt värde (vet inte vilket, TSH?) låg runt 7 sa hon.

    Fick börja med 0,25 mg och testades 28 maj, låg då på 4,7 (inga antikroppar sa hon?) och fick öka dosen till 0,50 mg. Testade 2 juli och då var värdet 3,5 och hon sa att vi avvaktar till augusti så att vi ser om det går ner ytterligare. Hon ville ha mig runt runt 2,5 för att det skulle vara optimalt för en graviditet.

    Den 17 juli testade jag positivt (ÄL den 4 juli) och nu har jag läst lite på nätet och förstått att bebisen kan ta skada om man inte ligger rätt? Känner mig väldigt orolig, ska ringa BM imorgon för att få tid till inskrivning. Ska givetvis tala om detta då och jag ska också ringa min gyn när de öppnar igen (3 aug). Min gyn har tyvärr ingen mödravård så därför blir det såhär dubbelt och krångligt.

    Vad ska jag tänka på, HUR ska jag tänka?`Är det kört för denna bebis? Riskerar jag missfall? Fick väldigt ont i magen av att googla men där står ju inga värden. Vad är dåliga värden som riskerar fel på bebisen?

    Någon som kan informera mig lite?

  • Alfonsina
    Så mitt barn är kanske skadat nu? Har du nåt råd om vart jag ska ringa? Verkar ju inte spela någon roll vart jag ringer eftersom hela mitt landsting verkar köra efter dom vanliga referensvärderna. Måste väl höja dosen själv så TSH sänks, men frågan är ju vad som händer med fritt t4 om jag höjer levaxindosen.
    Men nog ska du kunna lita på läkare? Verkar ju jättekonstigt annars. Och vem har bestämt att 2,0 är rätt för gravida om inte alla landsting går efter det?

    Vi verkar vara i lite samma saits, ska höra vad BM säger imorgon om detta.
  • Alfonsina
    3barnsmor35 skrev 2009-07-26 21:18:10 följande:
    Nej, man kan INTE lita på läkarna! De vet helt enkelt för lite om denna sjukdom!Speciellt när man är gravid, då måste man stå på sig för både barnets och ens egen skull.
    Men föds det då massor av barn som är skadade? Jag inser att detta är viktigt, jag ska absolut stå på mig om de inte direkt föreslår att jag testas nu eftersom jag är gravid. Jag fick inte heller några hårda instruktioner om att INTE bli gravid, speciellt inte efter förra kontrollen då dosen skulle ligga kvar samma nivå.
  • Alfonsina

    Har helt ont i magen nu. Vill ju få ett friskt barn. Fick provsvar på senaste teste den 3 juli och låg då som sagt på 3.5, hon trodde då att den senaste höjda dosen inte gett fullt utslag ännu och ville avvakta till augusti. Hoppas att hon hade rätt så jag har lite lägre än det, men det är ju med stor sannolikhet fortfarande över 2.0!

  • Alfonsina

    Sitter snart här och gråter efter allt googlande. Hade ingen aning om detta när jag vaknade imorse och nu kanske jag får ett sjukt barn. Om jag ens får ett barn eftersom missfallsrisken är så hög. Jag vill höja min dos NU känns det som.

    Känner mig otroligt deppad och ledsen. Står överallt att man inte får bli gravid om man inte är "färdigbehandlad" och det är ju inte jag! Men det har ingen sagt.

  • Alfonsina
    3barnsmor35 skrev 2009-07-26 22:32:17 följande:
    Jättetråkigt att du blir så ledsen, men försök att se det som att NU vet du och NU kan du ta tag i detta! *kram*Jag fick faktiskt svar när jag frågade om just graviditet att det inte var bra att bli gravid innan man hade bra refvärden för just detta. Jag låg runt 3,5 när jag blev gravid.
    Ja men nu kan det ju vara för sent... Vad hände när du blev gravid med ett värde runt 3,5?
  • Alfonsina

    Tack så mycket för de uppmuntrande svaren. Jag är lite tröttare men inte mer än andra gravida skulle jag tro. Ska ringa direkt imorgon bitti och be om att få göra nya tester. Är än så länge i v5+1 så jag är inte heller långt gången. Vet att om jag inte får hjälp av BM så finns min privata gyn där och håller koll på mig. Är dock lite rädd för att hon ska skälla på mig för att jag har blivit gravid. Men jag trodde "bara" att risken för missfall var högre och inte att det kunde bli fel på bebisen. Har inte alls fått höra att det måste till regelbundna tester eller något sådant.

    Än så länge mår jag ju bra och får väl förutsätta att även Ärtan i magen gör det. Men det är inte kul att läsa alla saker man hittar.

    Tack än en gång.

  • Alfonsina

    Har nu pratat med BM och har också bestämt mig för att inte oroa mig "i onödan". Om en vecka är min privata gyn tillbaka och jag kan åka till henne för prover. Till det positiva hör att jag redan vet om detta och redan äter Levaxin, det är ju lite värre att vara omedveten och få börja äta under graviditeten.

  • Alfonsina
    Sirling skrev 2009-07-27 10:02:05 följande:
    Apropå alla er som är gravida och oroliga kan jag berätta om min syrra som utvecklade hypo under sin andra graviditet. Hon fick reda på det först ca 1.5 år efter lilla Axels födelse och hennes värden var katastrofaaala! Hon hade blivit helt personlighetsförändrad under den här tiden och mådde hemskt dåligt. Till saken hör att lill Axel nu är 4.5 år gammal, världens goaste lilla kille utan några som helst men! Slappna av och ta till er kunskapen ni får och kommer att få och jobba utifrån det.
    Skönt att höa positiva historier också.
  • Alfonsina

    Tror man kan göra det när man börjar med GI, många är ju nästan beroende av socker och enligt GI så äter man ju väldigt lite socker. Jag fick nästan som lite abstinens men jag tyckte att det vände efter någon vecka.


    Lisa1980 skrev 2009-07-30 10:17:11 följande:
    Hej Allihop,Har en fråga. Det är såhär att jag tänkte prova Gi mat ett tag och har gjort det nu sedan i söndags. Vilket då innebär att jag slutat äta bröd, potatis, pasta o ris tex. Jag bara undrar om ni hört att man kan må sämre av att äta mest kött o grönsaker? Jag känner mig totalt matt, svettig o orkeslös o o har gjort några dagar nu. Jag äter 75 mg levaxin just nu. Nån som kännt på detta viset??? Funderar på att lägga av bums för såhär kass har jag inte kännt mig sen jag blev sjuk.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14