Inlägg från: kulan2010 |Visa alla inlägg
  • kulan2010

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Alfonsina: Jag tror absolut inte att det är kört för din bebis! BM kommer säkert ta nya prover och sedan slussa dig vidare till en läkare som kan ge dig nya order om dosering.

    Här vart jag bor finns det inte något annat referansvärde för gravida vilket har gjort mig väldigt orolig då jag nu ligger på 3,6 i tsh. Innan graviditeten låg jag på tsh 0,08. Gyn, BM och läkare säger att det är helt normalt för en gravid med hypotyreos att ligga på 3,6 och överallt annars läser man att man INTE ska ha högre än 2,0.
    Fritt t 4 låg i övre referensintervallet kring 18-19 tror jag. Jag får verkligen panik! Kan någon förklara för mig hur dom ser att jag ligger bra till i min levaxin dosering. Det måste ju vara enbart fritt t4 dom går efter på mig.
    Om jag skulle höja min levaxindos på eget bevåg, då skulle TSH sjunka. Men vad händer med fritt t4? Höjs det eller sjunker det?
    Och finns det referensvärden för just fritt t4 vid graviditet?

  • kulan2010

    Men varför i hela fridens har inte mitt landsting denna information??!Är ju i vecka 11 redan och jag börjar grina snart. Vad ska jag göra. Jag måste ju höja dosen själv då om det inte redan är försent för mitt barn.

  • kulan2010

    Mamma 2b skrev 2009-07-26 20:56:05 följande:


    Förstår att du är orolig. Jag kan bara säga att du borde kontakta annan läkare för enligt vad jag vet är det ca 2,0 i TSH som gäller för gravida.Speciellt i början är det viktigt.
    Men dom tre jag har haft kontakt med har varit oberoende av varandra och alla går efter referensvärdet och det finns bara ett enda referensvärde här och det verkar gälla oavsett om man är gravid eller inte.
    Men vad har erat fritt t4 legat på då?
  • kulan2010

    Mamma 2b skrev 2009-07-26 21:03:56 följande:


    Jag har inte fått mina journaler ännu så jag vet inte vad mitt t4 låg på, men nu bor jag i sthlm och vet att de har olika referensramar i olika delar av landet.Det enda jag vet med säkerhet är att det är viktigt att tsh är omkring 2,0 för gravida. Mer än så vet inte jag iaf tyvärr..
    Så mitt barn är kanske skadat nu? Har du nåt råd om vart jag ska ringa? Verkar ju inte spela någon roll vart jag ringer eftersom hela mitt landsting verkar köra efter dom vanliga referensvärderna.
    Måste väl höja dosen själv så TSH sänks, men frågan är ju vad som händer med fritt t4 om jag höjer levaxindosen.
  • kulan2010

    Alfonsina: Ja man tycker ju att man ska kunna lita på dom men tydligen inte. Jag är så himla besviken.

    Mama 2b: Ja alltså slå näven i bordet kommer jag göra. Jag är så ledsen nu och förbannad. Det finns en privat endokrinolog men det är jättesvårt att få tid till honom. Någon annan VC får jag inte vända mig till. Har tidigare försökt byta pga andra skäl.
    Har ett läkarbesök inbokat på torsdag med min husläkare just för att BM tyckte att det behövdes då jag har hypotyreos i grunden. Jag får väl försöka prata med henne då. Annars vet jag inte hur jag ska göra då det inte finns så många resurser nu under sommaren. Känns som att det är nog länge att vänta till på torsdag.
    VC måste ju kunna rådfråga någon endokrinolog på det större sjukhuset?

    Det måste ju födas massor av barn här vart jag bor som har blivit skadade av dom här felaktiga referensvärderna!

  • kulan2010

    craft : Det var hos gyn på stora sjukhuset som även är special mvc jag frågade om värderna. Och det var samma refvärden gravid eller icke gravid.
    Vi har ingen annan läkare kopplad till vanliga mvc. Mvc som finns på vårdcentralen samarbetar med läkarna på vårdcentralen.

  • kulan2010
    3barnsmor35 skrev 2009-07-26 21:32:45 följande:
    Japp, det är precis det de måste göra! Men då måste de lyfta luren och dessutom erkänna för både endo + patienten att de inte visste mer än vad de "normala" värdena är enligt deras fina läkarbok för allmänmedicin.
    Tårarna är nära kan jag säga. Ska man behöva oroa sig över om barnet blir friskt eller inte nu också. Det har varit nog jävligt hela resan att bli gravid.
    Men eftersom jag inte heller mår bra kanske dom tycker att det är nödvändigt att ändå höja dosen. Då behöver dom inte erkäna att dom haft fel heller.
  • kulan2010
    Alfonsina skrev 2009-07-26 21:45:14 följande:
    Har helt ont i magen nu. Vill ju få ett friskt barn. Fick provsvar på senaste teste den 3 juli och låg då som sagt på 3.5, hon trodde då att den senaste höjda dosen inte gett fullt utslag ännu och ville avvakta till augusti. Hoppas att hon hade rätt så jag har lite lägre än det, men det är ju med stor sannolikhet fortfarande över 2.0!
    Mina 3,6 är ju sannolikt ännu högre idag. Det var en månad sendan jag tog mina prover. Men nog ska vi fixa det här ändå!
  • kulan2010

    Mamma 2b: vi har inga läkare på mvc. Mvc samarbetar med dom vanliga läkarna på vårdcentralen. Det som finns är specialist mvc på stora sjukhuset men dom hade ju också det "vanliga" referensintervallet då jag var dit.

  • kulan2010

    Mamma 2b : Det verkar vara det jag måste göra. Men det är ju konstigt att spec mvc här har samma referenser om dom nu ska vara lite mer kunniga.
    Först och främst ska jag ringa min BM imorgon. Vet inte vad hon kan göra eftersom jag ändå har en tid på torsdag till min doktor men jag kan prova tjata litegrann i alla fall.
    Under vilken kategori ligger endokrinologi? Försöker hitta nåt telefonnummer till dom på sjukhuset men "endokrinolog" finns ej.

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14