Inlägg från: Pucko Buffy |Visa alla inlägg
  • Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    zezziz skrev 2009-09-23 22:03:12 följande:
    Måste bara fråga men är det någon mer här som fött barn för tidigt eller haft missfall som också har hypotyreos? Börjar nu misstänka att det faktiskt kanske var min sjukdom som var orsaken till min för tidigt födda son. (Har dessutom haft ett missfall innan han kom till.)
    Det är allmänt känt att man löper större risk att få missfall vid hypo. Att man föder förtidigt är jag lite för trött för just nu att sia om (orkar inte googla mer ikväll... sorry) kanske någon annan orkar ge ett svar på det. Här i tråden finns det ett flertal, som fått missfall på grund av hypo vilken upptäckts först efter missfallen. Mama Bean är en av dem men det finns fler.

    Hälsningar en trött PB som nu säger godnatt
  • Pucko Buffy
    MammaMys skrev 2009-09-24 12:12:25 följande:
    Okej, för mitt TSH är för lågt och BM har talat med doktorn som sade att jag skulle HÖJA levaxindosen..jag sade att de kan väl inte vara möjligt..för jag har uppfattat det som ni beskriver. Men jo, det skulle jag göra och vid nästa provtagning efter levaxinhöjningen hade TSH höjts...???
    Har du en pågående inflamation - underfunktion, så kan det vara så att sköldkörtelns kapacitet minskar under tiden du tillför extra hormoner. Det innebär att du får en brist fast du äter levaxin vilket i sin tur gör att TSH värdet sticker iväg. Det kommer sjunka och när du hamnar på en dos som är avvägd mot vad din egen sköldkörtel har i kapacitet sjunker även ditt TSH värde. Men det sker inte i en handvändning utan det kan ta tid. Mina värden hoppade som bara den i början innan jag kom upp i den dosen min kropp behöver.

    /PB
  • Pucko Buffy

    fröken freja skrev 2009-09-24 19:53:26 följande:


    Men hur kan det vara så när ett antal källor säger att ett TSH mellan 1-2 är optimalt för graviditet?
    Därför att variationer alltid kommer att finnas. Det där med 1 eller 2 är egentligen väldigt små variationer och de kan säkert uppmätas på en och samma person inom några dygn. Hormonerna varierar under dygnet och är beroende av andra hormoner, hur mycket man rör på sig, äter, om man som kvinna har mens, hur man mår mentalt och fysiskt i övrigt m.m.

    Det jag läst är att optimalt är att ligga under 2 i TSH men det finns många kvinnor med högre värden, som blir gravida och föder fullt friska barn utan att ha kollat upp sitt TSH. De är bara lite mer trötta än vad de hade behövt vara men tänker inte på det då trötthet är väldigt vanligt vid graviditeter.

    Jag tycker man ska hålla koll på sina värden om man blir gravid och vet att man har en autoimun sjukdom som hypo/hypertyreos i botten. Men om man mår bra och graviditeten fortlöper utan större komplikatoner så bör man inte oroa sig för TSH värdena om de ligger en halv grad över eller under rekomenderade värden för det är oftast inte farligt. Det är så mycket mer än tyreodea hormonerna som avgör om en graviditet blir lyckad eller inte. Och oroa sig i massor för små förändringar upp/ner är nog mer negativt än själva förändringen i hormonvärdet. Vi är många som gnäller på att läkarna bara stirrar sig blinda på värdena från blodproven, men vi är nog ganska duktiga på att göra det samma själva och glömmer att se till hur vi faktiskt mår.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Tuxi skrev 2009-09-24 19:44:36 följande:
    Lägger till mig här då jag äter Levaxin 25 mmg. Är dödstrött dygnet runt
    Välkommen hit

    Hur länge har du ätit levaxin?

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    Avstängd skrev 2009-09-24 23:47:08 följande:
    Hur ofta får ni ta prover som äter levaxin?Min vc är inte ett dugg itresserade av att jag ska ta prover. Jag har ätit levaxin i 10 år och sist jag tog prover var för ett årsen. Enda gången dom testade regelbundet var när jag var gravid, då tog jag prover 1 gång i månaden.
    Ligger man på en bra balans och mår bra så brukar det räcka med att man kontrollerar värdena en gång om året. Det är de allmänna rekomendationerna och de flesta får vara så snälla och nöja sig med det :S Är man dock i början av behandlingen så brukar det bli oftare, men här kan det skilja sig väldigt mellan läkarna vad de anser. Ibland tror jag även det blir lite missförstånd för har man ex hypo så blir man lite "trög" och har svårt att ta in informationen. Vilket inte allt för sällan gör att man missar det där med att man skulle kollat sina värden efter en viss tid. Graviditet ska alltid innebära regelbunda kontroller var 4-6 vecka om man har konstaterad hypotyreos. Hur det funkar vid hypertyreos är jag lite osäker på men jag tror inte det är så stor skillnad i hur ofta man ska ta proverna då.

    /PB
  • Pucko Buffy

    fröken freja: Skriv in dina värden + övrig info som kan vara av vikt så kan jag slänga ett öga jag är dock ingen expert utan för sådana utlåtande ska du vända dig till din läkare.

    /PB

  • Pucko Buffy
    Tuxi skrev 2009-09-24 23:43:48 följande:
    Pucko Buffy skrev 2009-09-24 22:40:55 följande:
    Inte alls länge snart 3 månader. Dom tog prov när jag inte slutade sova dygnet runt i graviditeten så långt som ända in i vecka 15.
    Nu hänger det på hur långt du gått i din sjukdom hur snabbt man återhämtar sig. Jag förmodar att du fått höja några gånger nu och att du kanske börjar bli piggare. Håller dock tummarna att det är gravrelaterat och går över efter ett tag när bebisen kommit.

    /PB
  • Pucko Buffy

    Vädur 78 skrev 2009-09-25 11:22:43 följande:


    Någon som kan hjälpa mig med mina provsvar, är gravid i vecka 6.Mina värden i JULI var TSH 0,54 T3 4,4 och T4 13,1Nu tog jag nya prover i onsdags och ringde och pratade med en sköterska och nu var mitt TSH på 1,0 T3 4,4 och T4 13,1.Äter 100 mg om dagen nu, ska man öka dos redan nu för att inte TSh ska komma över 2.
    Dina värden är helt ok. T4 är inte helt optimalt men defenitivt inte förlågt. Du ska inte höja din dos om det ligger runt 1 i TSH om inte läkaren säger annat. Gå istället och ta regelbundna prover och håll koll på värdena så de inte sticker iväg åt endera hållet. T4 kan sjunka i andra trimestern bara så du vet det. Det är helt normalt och inget farligt.

    /PB
  • Pucko Buffy
    skånemamma73 skrev 2009-09-27 23:01:55 följande:
    Här hör jag hemma...Vill så gärna ha en liten till men min läkare vill att jag blir opererad först.Har "gift struma" äter levaxin + thacapzol. En himla massa tabletter varje dag för en som hatar att ta tabletter oavsett vilka det är.Blir glad av att läsa att man faktiskt kan bli gravid med struma då läkarna var väldigt negativa till hela bli gravid önskan...
    Välkommen hit. Visst finns det de som blir gravida vid hyper också. Men om läkarna råder dig att vänta så är nog dina värden inte helt på topp. Därför håller nog jag med dem att du bör vänta tills efter operationen med tanke på riskerna. Äter du thacapzol så bör du defenitivt inte bli gravid. Vad jag vet så de som blivit gravida samtidigt som de behandlats för hyper, fått byta medicin till titoli (eller hur det nu stavas). Det är inte optimalt att ha giftstruma och bli gravid så tänk dig för en extra gång. Bebis utsätts för risker men även din kropp. När förväntas du få tid för operation? Det finns flera här som har fått barn fast de har hyper så håll en tumme att du får ett gott råd av dem. För de är mer insatta i behandling och eventuella risker vid graviditet.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    Flätad skrev 2009-09-28 12:23:34 följande:
    Måste fråga er experter härinne Jag behandlas för djup depression sedan en tid tillbaka, jasedan  vi fick ett sent missfasll  i v 17. Har mått fruktansvärt dåligt och behandlats endast utifrån att det´är depression jag har eftersom jag har en historia med depressioner...PÅ senare tid har jag dock börjat fundera i andra banor lite då jag har symptom som extrem trötthet, tappar massor av hår, gick upp i vikt ca 1-2 månader efetr vi förlorade vår gosse, jag fryser alltid trots att temperaturen är helt ok för andra. torr hud har jag men det har jag haft långt innan. Misstänker att jag kanske drabbats av hypothyreos (stavning?) Jag tror dock inte min depressionsdiagnos är fel, jag är och har varit dålig men kanske skulle en ev  hypothyreos göra allt värre...? Hur upptäcktes era diagnoser? Funderar på att be dem som behandlar mig nu att ta ett prov eller så kanske man ska vända sig till vc? Vad tycker ni som kan detta lite mer?
    Fullt förståeligt att du mår dåligt efter en sådan händelse. Men jag tycker nog att du ska be om ett litet blodprov för att utesluta eventuell depression, som orsakas av låg ämnesomsättning. Läkarna är ibland lite slarviga när de har en tidigare diagnos att luta sig mot. Det är nämligen väldigt vanligt att man blir deppig och avtrubbad av fel på ämnesomsättningen och inte allt för sällan behandlas personer med mediciner mot depression, när de egentligen skulle behöva levaxin. Där till så kan vissa psykofaraka störa sköldkörtelns produktion vilket kan göra att man får hypo symptom. Begär ett test på TSH och T4 begär skriftligt svar. Som kvinna ska du ligga under 2 i TSH och runt 14-16 i T4. Har du ett förhöjt TSH så ska du ha levaxin och chansen finns att du mår bättre efter ett tag. För även om det inte tar bort sorgen så lär det göra det lättare att bearbeta den när kroppen mår bättre.

    Mvh PB
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14