Inlägg från: Pucko Buffy |Visa alla inlägg
  • Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    bubbako skrev 2009-08-13 21:48:42 följande:
    hej! hittade den här tråden nu... jag har hashimotos tyreoidea och är gravid i v 13... mig gör de prover på var sjätte vecka, har hittills fått tredubbla min dos med levaxin. någon som har ungefär samma sits som jag? man är ju lite orolig för bebisen, att den inte ska bli "normal" eller så... men läkarna borde väl veta?!
    Välkommen hit

    Här finns flera gravid som har tyreodea problem. De flesta har nog inte fått din diagnos utan mer underfunktion alt hypotyreos, som hashimotos ju leder till i slutänden.

    Hur upptäckte du din sjukdom? jag är ganska säker på att jag har haft hashimotos från början innan det gick så långt att det blev svår hypo av det hela.

    Våra råd här är att det är bra att kolla värdena ofta när man är gravid men att man ska hålla koll själv och sätta sig in i hur sjukdomen påverkar både dig och barnet.

    Många frågar efter referensvärden och de kan variera från labb till labb. Men generella värden hittar du i trådstarten.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    minezza skrev 2009-08-14 14:54:01 följande:
    Hejsan på er, är ny här! Jag fick idag mina labbvärden och nu förstår jag ju att vi har kämpat på helt i onödan. Mitt THS var 16,4. Visst jag har oregelbunden mens (29-50 dagar) men jag har tempat och kollat äl-sekret och trott att jag har äl. Inte kan jag väl säga att jag mår jättedåligt, men lite segt nog.
    Välkommen hit.

    Ja du har ett för högt TSH värde och har nog anledningen till barnlösheten med det. Det är också fullt förståeligt om du är trött och känner en massa konstiga symptom. Däremot så har du inte superdåliga värden och det bör inte vara allt för svårt att få ner dina värden till normala igen. Och då är det bara att köra på. Då ska du nog också se att mensen kommer igång mer regelbundet och har du mycket smärtor så bör de bli bättre, samt mindre blödningar. Även andra symptom lär försvinna och du bör känna dig piggare. Men du får räkna med att det tar lite tid. Ge medecinen några månader att verka, sen bör ni kunna försöka om ditt TSH värde kommit ner till referensvärdena. Tala om för läkaren att ni försöker skaffa barn och att du vet att för blivande gravida bör TSH ligga under 2 och T4 runt 16, för att ha mest optimal chans att det ska ta sig. Om inte läkaren är korkad så ser h*n till att du hamnar där när de ställer in din dos. Om inte så sök ett andra utlåtande alt sök mödravården om det inte var de som upptäckte din hypo.

    Lycka till /PB
  • Pucko Buffy
    jamis skrev 2009-08-17 20:20:30 följande:
    Ok, tack för svar. Min husläkare har inte koll på läget så en läkare på min mvc "ingrep" men han verkar inte fortsätta hålla koll på mig så det är bäst jag ringer och ber att få ta fler prover.
    Ja det ska du verkligen göra, stå på dig om de trillskas, både du och bebisen ska må bra.

    Lycka till med kommande liten /PB
  • Pucko Buffy

    soffeli: Hej tjejen jag tänkte på dig igår. Hur är det med dig?

    Kram PB

  • Pucko Buffy
    dosprincipes skrev 2009-08-18 18:30:16 följande:
    Jag har precis varit hos läkaren som säger att mina värden är bra trots att jag mar daligt. Jag är alltid trött, tappar har, har lag puls; kroppstemperatur och blodtryck, har gatt upp i vikt och är ganska trögtänkt oftast;) Mina värden ligger pa TSH1,5 det är ju bra men t4 ligger pa 7,3. Kan detta verkligen stämma, att sa länge TSH är bra, sa är allt bra?
    Tycker du ska söka efter ytterligare ett utlåtande. T4 på 7,3 är väldigt lågt och det är förståligt om du är trött. Det här hittade jag på fass

    "Central hypotyreos ger lågt S-TSH och lågt fritt-T4. Om osäker diagnos, ta om proven och komplettera med S-total T4, S-kortisol (morgonvärde), S-prolaktin, S-FSH och S-LH. På män även S-testosteron och på kvinnor S-östradiol. Eventuellt kontrolleras även tU- kortisol vid 2 olika tillfällen.

    Dessutom görs en synfältsundersökning (perimetri) för att eftersöka tecken på hjärntumör. En nedsatt funktion i undre hjärnbihanget (hypofysen) brukar ge påverkan på flera av hormonerna. Om dessa är normala (inkl total-T4) kan man avvakta med vidare utredning.

    Hittade även detta frånHhallands landsting www.lthalland.se/lth_templates/CategoryListCareProgramPage____6003.aspxpå

    "Sekundär eller central
    Låg nivå av T3, fritt T4 och TSH (normalt eller lätt förhöjt TSH-värde kan förekomma) - remissfall."

    så nog bör du söka ytterligare hjälp.
    Håller tummarna att det går bra.

    /PB
  • Pucko Buffy
    NoMercy skrev 2009-08-19 10:16:48 följande:
    Sjukskrivning!Hur många är sjukskrivna? Har ni haft problem med detta?Mina leder värker, jag är ledig hela denna vecka men kände sist jag jobbade att det tom var jobbigt att köra bil långt. Blev ju dessutom anfådd vid lätt ansträngning, hur blir det då vid tyngre? (har ju dåligt järnvärde just nu).Nån som är duktig på det här med kortisol? Kortisolbrist och stress tänkte jag mest på. Ingen lyckad kombo, eller?
    Jag är sjukskriven och har varit det sedan maj 2008. Nu bara på halvtid men det är jobbigt nog. Eftersom jag var så sjuk så har det aldrig varit några problem med min sjukskrivning. Det är även jag själv som vill tillbaka så fort det bara går. Jag har absolut inget att klaga på när det gäller försäkringskassan, men jag är kanske undantaget som bekräftar regeln

    Ang stress och kortisolbrist så är det ingen bra kombination. Det finns flera sjukdomar som hänger ihop med det. Kortisol är minst lika viktigt som sköldkörtelns hormoner. Och svår brist är förenat med livsfara. Är du utredd för det? Jag hade lite lågt kortisol den första tiden efter jag blev diagnostiserad, men det gick tillbaka av sig själv.

    /PB
  • Pucko Buffy

    Soffeli: Grattis till graviditeten lycka till med liten

    Kram PB

  • Pucko Buffy
    Uliise skrev 2009-08-20 21:39:49 följande:
    Okej!Jag vet inte om jag skrev lite otydligt i meddelandet, en jag har hypotyreos och har ökat levaxindosen från 75 till 100 mikrogram. Har gått 2 1/2 vecka nu och senaste två veckorna har jag känt mig varm, trött och ibland svimfärdig. Är gravid så det kan ju självklart bero på det, men undrar ändå om det kan ha med levaxinet att göra.
    Nu är du ju gravid och det påverkar säkert en hel del. Men man brukar få en "kick" av levaxinet efter någon vecka som sedan planar ut. Är man överdoserad kan man däremot få hypersymptom. Blir dina symptom inte värre så är det nog ingen större fara. Men blir du darrig och får hjärtklappning bör du genast ringa din läkare och påpeka symptomen. Kanske behöver du halvera den senaste ökningen och äta 87,5 ug/dag ett tag för att sedan gå upp till 100 ug/dag. Känner du att något är fel och inte stämmer så ring din läkare. Bättre ringa en gång för mycket än för lite.

    /PB
  • Pucko Buffy

    Jag vill inte vara moraltant eller så... men...


    Sirling skrev 2009-08-21 09:06:13 följande:
    [citat]
    Det var på www.visit-stina.com/skoldkortelsjukdomar jag läst om temperaturen, står lite mer i länkarna nedan...
    [citat]

    De där har jag också läst pluss många fler och de flesta har jag valt ta med en nypa salt. Jag misstror inte att det kan finnas en typ 2 hypotyreos och att man har undertemp vid hypotyreos. Men jag har fått känslan av att många får "domen" utan att den egentligen är bekräftad, av andra välvilliga på olika forum. Det verkar som om det är en lag på att man har hypotyreos typ 2 om man har lyckats uppmäta undertemperatur på morgonen i sin armhåla. Jag blev så trött på fokuserandet på detta, som jag anser inte är tillförlitligt. Att jag hoppade av flera av forumen jag var aktiv i tidigare. Som exempel skrev jag ett inlägg, som var lite ifrågasättande på ett av dessa forumen. Och jag blev helt överkörd av förespråkarna för att mäta tempen i armhålan på morgonen och på så sätt tala om att man nog har hypotyreos. Egentligen ska man nog inte säga överkörd utan snarare chockad över bemötandet. Det de flesta missade i diskussionen var att 1. kroppstemperaturen sjunker när vi sover och är därför lägre på morgonen, 2. det är väldigt svårt att själv ta en "riktig temp" i armhålan, vill man kontrollera eventuell under/övertemp ska man göra det där bak.

    Alla i forumet verkade vara helt på det klara med vad som var rätt och fel. Och ett ifrågasättande inlägg trampades ner helt. Jag tog därför bort inlägget och gick ur forumet. Då det inte är någon idé att stånga pannan blodig hos de som är frälsta och inte vill se något annat än den sanning som stämmer överens med deras egen uppfattning.

    Vad vill jag med detta inlägg eg?. Jo att uppmana alla till att läsa på själva och skaffa en egen uppfattning, men vara kritiska till det ni läser och ifrågasätta vem avsändaren är och i vilket syfte ditten och datten påstås.

    När det gäller sköldkörteln och dess sjukdomar vet läkarkåren mycket, men inte allt. Sen finns det många sjukdomar de ännu inte känner till eller bara anar sig till, vilka har den gemensamma nämnaren att människor mår dåligt men ingen vet varför eller vad man kan göra åt det.

    Kram/PB
  • Pucko Buffy
    Uliise skrev 2009-08-21 13:14:11 följande:
    Tack för länkarna och tipsen! Jag var och tog prover idag som jag får resultat på till veckan, känns lugnande.
    Håller tummarna att allt är som det ska.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14