Sven-Ingvars på Sverigeturné
Forum Grav. komplikationer - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Apotektets urinstickor (uvi)

  Tis 4 aug 2009 22:40 Läst 20488 gånger Totalt 8 svar
  Tis 4 aug 2009 22:40

  Hej

  Jag har i två dagar känt mig lite "tung" i nedre delen av magen, även lite längre nedåt emellanåt. Mina tankar går till att jag åkt på uvi. Jag hade en släng i början av grav, men då var tyngdkänslan mer påtaglig än vad den är nu. Då kunde jag knappt gå utan att det kändes som att urinblåsan var på väg ut rent ut sagt. Lägg till som sammadragningar vid toalettbesök. Mitt kontrollprov efter avslutat antibiotikakur visade inte på några bakterier, inte heller det ytterligare testet jag tog någon månad efter.

  Jag är medveten om att det kan vara livmodern som trycker mot urinblåsan. Den enda känningen jag har är ju just denna tyngdkänsla. Nu är min plan att köpa apotektes teststickor för att se om de ger något utslag. Hur pålitliga är dessa? Ger de på något vis utslag så tänker jag ju självklart kontakta vc eller mvc.

  Är det någon idé att testa med apotekets eller är de testerna helt uppåt väggarna?

 • Tis 4 aug 2009 22:47 #1

  De testerna kan inte mäta alla bakterier, så jätte-tillförlitliga är de ju inte, men å andra sidan, ger de utslag så har du ju UVI....

 • Tis 4 aug 2009 22:51 #2

  Jo det är ju det jag menar, ger de utslag så kanske jag inte behöver vänta på en odling för att få antibiotika. Ringde sjukvårdsupplysningen och där trodde man visserligen inte att det skulle vara någon fara att invänta en odling heller. Hon nämde att det även kunde handla om foglossning samt tryck från livmodern. Är i v 19 så det växer ju en del. Jag får ju lite värre besvär om jag suttit framåtlutad (som vid datorn te x) en längre tid.

  Well, jag testar med apotekets stickor. Fortsätter jag att oroa mig eller besvären blir värre så får jag väl snällt springa med kisseburken till vc igen :)

 • Tis 4 aug 2009 23:09 #3

  hmm..... jag har fått fel resultat två gånger med de där stickorna, de blev rosa utan att jag hade UVI

 • jakeba­na
  Visa endast
  Tis 4 aug 2009 23:10 #4

  Apotekets teststickor är nitritstickor va? Ungefär 80 % av UVI:er orsakas av nitritproducerande bakterier hos vuxna. Är lite osäker hur det är med gravida men det känns som att det kan vara en idé att testa. Då får du tänka att om du får positivt så har du med högsta sannolikhet UVI men om du får negativt så utesluter inte det, då får du väl odla.

 • Tis 4 aug 2009 23:24 #5

  Ja jag får testa och ger det utslag så får jag hoppas att jag isf får en kur preliminärt tills odlingen är klar isf. Får jag inte utslag så får jag ringa och rådgöra med min barnmorska om hur jag ska göra. Har inga sammandragningar (vad jag vet, men var på rul igår och hade samma känsla i magen som nu men inga sd).

  Vad är det för skillnad på stickorna de har på te x vc, mot de som säljs på apoteket? Sen kan man ju undra vad det är för vits med apotekets om de ändå inte är så jättepålitliga. Jag menar uvi är ju inte nyttigt som ogravid heller.

 • jakeba­na
  Visa endast
  Tis 4 aug 2009 23:31 #6
  xXMaLoXx skrev 2009-08-04 23:24:03 följande:
  Ja jag får testa och ger det utslag så får jag hoppas att jag isf får en kur preliminärt tills odlingen är klar isf. Får jag inte utslag så får jag ringa och rådgöra med min barnmorska om hur jag ska göra. Har inga sammandragningar (vad jag vet, men var på rul igår och hade samma känsla i magen som nu men inga sd). Vad är det för skillnad på stickorna de har på te x vc, mot de som säljs på apoteket? Sen kan man ju undra vad det är för vits med apotekets om de ändå inte är så jättepålitliga. Jag menar uvi är ju inte nyttigt som ogravid heller.
  De tar många fler "prover" än bara nitrit såsom leukocyter, socker, blod, ketoner osv. Är lite för komplicerade för att gemene man ska kunna tolka dem.
 • Tis 4 aug 2009 23:37 #7
  jakebana skrev 2009-08-04 23:31:55 följande:
  De tar många fler "prover" än bara nitrit såsom leukocyter, socker, blod, ketoner osv. Är lite för komplicerade för att gemene man ska kunna tolka dem.
  Det har du ju faktiskt rätt i. Sen får jag för mig att förhöjd äggvita är bland det första de kikar på om man misstänker uvi? Det jag vill komma fram till är väl att apotekets stickor iaf rimligtvis borde ge utslag om infektionen blivit tillräckligt "stark"? Eller iaf ge utslag på det mest förekommande bakterierna vid en uvi, annars faller ju poängen med att ens sälja dem för hemmatester.

  Sen har jag noterat att det inte verkar vara någon direkt hysteri hos varken vc eller bm om man har lindriga besvär så att säga. Jag oroar mig ju att jag te x inte skulle hinna vänta på en odling innan jag får komplikationer. På vc bad jag dem om en odling för att jag var orolig medans sköterskan hävdade att infektionen borde ha synts på bara stickan eftersom jag haft uvi tidigare i grav, att jag isf skulle vara såpass känslig. Man vet ju inte vad man ska tro.
 • Lör 4 jan 2014 11:34 #8

  Hej! Jag har testat nitristicks,sist gav de inte utslag men då jag hade haft flera uvi under en månad så sade läkaren att jag kunde få pencillin ändå om jag ville,trots att vcs prov ej visade på uvi.Det togs en odling som visade att jag fått pencillin som tog bakterien,har varit besvärsfri 3 månader nu men kollar ibland för säkerhets skull liksom flera andra.

Svara i tråden: Apotektets urinstickor (uvi)
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Gravid
Svara i tråden...

Innehåll