• Rondellen

    Bara en äggledare kvar, ledsen och deprimerad

    Fick nyligen ta bort ena äggledaren då jag fick ett X.

    Känner mig nu alldeles håglös. De som jag pratar med om det hela försöker muntra upp mig med att jag har en äggledare kvar, och att jag visst kan få barn utan problem, men själv är jag helt besatt av tanken att om den ena äggledaren var skadad sedan innan (varför ägget fastnade där) så borde den andra också vara det.

    När jag testade positivt var vi så fruktansvärt glada. Vi ville ha bebisen till våren nästa år, det skulle passa oss perfekt på alla sätt i planeringen. Det var som om graviditeten kom på beställning, jag var gravid på första omgången. Min syster var den jag berättade först för, hon har själv nyss fått barn och vi pratade med varandra om att om allt skulle gå bra så skulle det bli en liten kusin, och hur roligt det skulle vara att de skulle vara så nära i ålder.

    Jag hann drömma, vara glad, ja uppleva allt det där då man blir önskat gravid.
    Så började jag misstänka att allt itne stod rätt till, och så fick jag kosntaterat att graviditeten satt i äggledaren och att den + äggledaren var tvugna att opereras bort.

    Folk pratar med mig som om det bara var att hoppa upp i sadeln igen och försöka på nytt, som om det var den enklaste saken i världen! Jag känner mig mer och mer nere. Jag vet itne ens ifall jag vill försöka bli gravid igen, trots att gravid är det jag mest av allt vill vara. Det känns just nu som om det är dömt att det ska fastna i den andra äggledaren också, och att jag ska behöva gå igenom denna hemska, jobbiga operation igen, men denna gång utan hopp om att allt ska gå bra, och att jags ka naturligt kunna bli gravid igen.

    Alla planer, alla tankar, allt som kretsat kring framtiden känns söndersmulade. Vi skulle ju köpa bostad, och när jag tittar på dem så har jag ju udner det senaste året alltid tänkt ur perspektivet att vi inom snar framtid kommer att ha barn. Man ska ha barnrum, b arnvänligt område, bra förvaringsutrymmen, fin gård, ja allt det där, nu känner jag inte ens att jag har lust att leta efter ett nytt boende då allt det där roliga med att starta familj helt slagits på ända.

    Jag känner att jag håller på o sjunker ned i depression på riktigt. Har liksom itne lust till något, gråter över inget och känner att det itne finns någon poäng med något alls. Min sambo säger att jag är för negativ, och det är jag väll. Men jag vet itne heller hur jag ska ta mig ur detta, eller hur jag ska gå vidare.

  • Svar på tråden Bara en äggledare kvar, ledsen och deprimerad
  • frux

    Å, stackare... jag vet hur det är. jag har också haft ett utomkvedes och har nu bara en ledare kvar. Man känner sig lite stympad. Är det länge sen operationen?

  • Rondellen

    Opererades förra veckan så allt är väldigt färskt. Hur har du tagit dig vidare? Har du försökt få barn senare?

  • frux
    Rondellen skrev 2009-08-19 14:23:58 följande:
    Opererades förra veckan så allt är väldigt färskt. Hur har du tagit dig vidare? Har du försökt få barn senare?
    Jag gjorde in op för ett år sen. Jag har det nog lite lättare än du eftersom jag har 2 barn sen innan... Ja, jag/vi har försökt få barn nu i 5 månader men inget händer. Känner så som du att chansen minskar ju 50% (ungefär) iom att man bara har en äggledare... Om man nu skulle ha ÄL från varannan äggstock varannan gång. Vet inte om det funkar så men... Jag är också lite orolig att det kanske bara var den högra äggledaren som funkade? Hur vet man det? Testar man med ÄL-stickor så kommer ju den högra äggstockens ÄL ge utslag men inte fasen kommer ngr ägg in i livmodern för det :(
  • frux

    En positiv sak du ska bära med dig är att du och din man nu vet iaf att ni kan göra barn! Du har fungerande ägg och han oki spermier! Om det skulle vara svårt nu så finns det ju sätt att hjälpa naturen och plantera in ägg i dig.

  • Rondellen

    frux:
    Om din andra äggledare är ok så ska det inte vara några problem sås ätt, läkarna sa till mig att äggledarna kan plocka ägg från båda äggstockar, så så sätt är det ju ok.

    Jag oroar mig för egen del att den infektionen som antagligen skadade min högra äggledare och gjorde att ägget fastnade där, ska även ah sladat min vänstra. Läkaren sa att det kan man inte se eller ta reda på genom något annat sätt än att föröka bli gravid igen. Jag känner mig bara livrädd för att förka genom den "metoden" för att det kan innebära en operation till som denna. Har lust att be om IVF bara för att slippa utsätt amig frö risken för X igen, och stressen och oron fråna tt ha testat positivt igen till att veta ifall graviditeten sitter rätt. Det är ju en process på flera veckor.

    Jag vet att det är många som går igenom värre saker, för det är ju som du säger, så att vi båda har fungerande ägg o spermier så man kan ju alltid ta en omväg förbi äggledarna. Fast då sitter jag istället och plågar mig genom att läsa trådar där kvinnor berättar om sina många IVF som misslyckats. Visst är jag masochistisk? ;)

    Jag tror att anledningen att det inte funkat de senaste fem månaderna för dig inte har med din äggledare att göra utan att det bara inte "blivit" för det spelar ingen roll i vilken äggstock ägget bildas, det kan komma ut genom den kvarvarande äggledaren ändå.

    Vet du varför det fastnade? Alltså är du i någon av de vanliga riskgrupperna, som att ha ahft en infektion eller gjort en bukoperation?

  • Rondellen

    Du kan ju alltid be om att få kvarvarande äggledare soplad för att se om det finns passage om du är orolig

  • frux

    nej, jag har inte vetat om att jag skulle haft ngn infektion alls. Och jag har gjort kejsarsnitt 2 gånger men det sa de på gyn att det INTE berodde på detta X. Så jag har ingen aning!
    Dock så har de sagt att om jag blir gravid så ska jag söka direkt dit och göra HCGtester och VUL för att kontrollera att den sitter rätt.

    Men nej, jag är inte så jätteorolig. Jag har ju tidigare blitt gravid sammanlagt 4 gånger innan X:et så det borde inte vara alltför risker... Men som sagt- jag kommer kolla upp ev gravidtet direkt.

    Vad har de sagt till dig?

  • Rondellen

    De har sagt samma sak till mig, alltså att jag måste kolla upp nästa eventuella graviditet på en gång för att se om den sitter rätt. Jag har inte haft infektion i äggledarna vad jag har känt av, men jag hade en klamydia infektion när jag var 20. Den hade jag aldrig någre symtom på utan upptäckte när jag var på rutinkoll. Då sa de till mig att den antagligen itne hade orsakat någon skada.

    Det är ju många många år sedan, så det kan ju hända att man är mer kunnig nu, för läkarna sa till mgi att det finns en chans att det är den infektionen som är boven även om jag itne kände något då.

    Så jag känner mig sjukt bitter över att jag kunde vara så klantig id en åldern och inte skydda mig. Just nu känns det som jag vill berätta för varje tonårstjej jag ser så att de inte gör om samma misstag som jag...

    Därför går jag mycket och oroar mig som sagt att den andra äggledaren kanv ara skadad också. Läkaren sa att även om den skulle vara så, så är det itne säkert att det fastnar ändå. Jag har haft ett tidigt missfall tidigare så jag försöker tänka att ett ägg har passerat åtminstone en gång. Men sen börjar jag tänka att det aksnke var genom den äggledaren togs bort, och så tänker jag som du, att jag kanske bara har en som fungerade... Ja man är ju inte en liten positiv solstråle direkt...

    Funderar du på att försöka IVF om inget händer snart?

  • frux
    Rondellen skrev 2009-08-19 14:50:49 följande:
    De har sagt samma sak till mig, alltså att jag måste kolla upp nästa eventuella graviditet på en gång för att se om den sitter rätt. Jag har inte haft infektion i äggledarna vad jag har känt av, men jag hade en klamydia infektion när jag var 20. Den hade jag aldrig någre symtom på utan upptäckte när jag var på rutinkoll. Då sa de till mig att den antagligen itne hade orsakat någon skada. Det är ju många många år sedan, så det kan ju hända att man är mer kunnig nu, för läkarna sa till mgi att det finns en chans att det är den infektionen som är boven även om jag itne kände något då.Så jag känner mig sjukt bitter över att jag kunde vara så klantig id en åldern och inte skydda mig. Just nu känns det som jag vill berätta för varje tonårstjej jag ser så att de inte gör om samma misstag som jag...Därför går jag mycket och oroar mig som sagt att den andra äggledaren kanv ara skadad också. Läkaren sa att även om den skulle vara så, så är det itne säkert att det fastnar ändå. Jag har haft ett tidigt missfall tidigare så jag försöker tänka att ett ägg har passerat åtminstone en gång. Men sen börjar jag tänka att det aksnke var genom den äggledaren togs bort, och så tänker jag som du, att jag kanske bara har en som fungerade... Ja man är ju inte en liten positiv solstråle direkt...Funderar du på att försöka IVF om inget händer snart?
    Nej. Går det inte naturligt så kommer vi inte göra annat. Blir det barn så blir det.... Vi har som sagt redan 2 barn och vi är inte 100% säkra på att vi vill ha fler. Så vi får se vad ödet erbjuder. Kanske ändrar man sig om ngr år- är ju 30 nu så det är ett tag kvar att ändra sig om man sen skulle vilja göra IVF...
Svar på tråden Bara en äggledare kvar, ledsen och deprimerad