• Rondellen

    Bara en äggledare kvar, ledsen och deprimerad

    Fick nyligen ta bort ena äggledaren då jag fick ett X.

    Känner mig nu alldeles håglös. De som jag pratar med om det hela försöker muntra upp mig med att jag har en äggledare kvar, och att jag visst kan få barn utan problem, men själv är jag helt besatt av tanken att om den ena äggledaren var skadad sedan innan (varför ägget fastnade där) så borde den andra också vara det.

    När jag testade positivt var vi så fruktansvärt glada. Vi ville ha bebisen till våren nästa år, det skulle passa oss perfekt på alla sätt i planeringen. Det var som om graviditeten kom på beställning, jag var gravid på första omgången. Min syster var den jag berättade först för, hon har själv nyss fått barn och vi pratade med varandra om att om allt skulle gå bra så skulle det bli en liten kusin, och hur roligt det skulle vara att de skulle vara så nära i ålder.

    Jag hann drömma, vara glad, ja uppleva allt det där då man blir önskat gravid.
    Så började jag misstänka att allt itne stod rätt till, och så fick jag kosntaterat att graviditeten satt i äggledaren och att den + äggledaren var tvugna att opereras bort.

    Folk pratar med mig som om det bara var att hoppa upp i sadeln igen och försöka på nytt, som om det var den enklaste saken i världen! Jag känner mig mer och mer nere. Jag vet itne ens ifall jag vill försöka bli gravid igen, trots att gravid är det jag mest av allt vill vara. Det känns just nu som om det är dömt att det ska fastna i den andra äggledaren också, och att jag ska behöva gå igenom denna hemska, jobbiga operation igen, men denna gång utan hopp om att allt ska gå bra, och att jags ka naturligt kunna bli gravid igen.

    Alla planer, alla tankar, allt som kretsat kring framtiden känns söndersmulade. Vi skulle ju köpa bostad, och när jag tittar på dem så har jag ju udner det senaste året alltid tänkt ur perspektivet att vi inom snar framtid kommer att ha barn. Man ska ha barnrum, b arnvänligt område, bra förvaringsutrymmen, fin gård, ja allt det där, nu känner jag inte ens att jag har lust att leta efter ett nytt boende då allt det där roliga med att starta familj helt slagits på ända.

    Jag känner att jag håller på o sjunker ned i depression på riktigt. Har liksom itne lust till något, gråter över inget och känner att det itne finns någon poäng med något alls. Min sambo säger att jag är för negativ, och det är jag väll. Men jag vet itne heller hur jag ska ta mig ur detta, eller hur jag ska gå vidare.

  • Svar på tråden Bara en äggledare kvar, ledsen och deprimerad
  • SamEli

    Dom kollade också min andra äggledare under operationen och den såg jättefin ut Det känns bra att det veta.
    Dom sa innan operationen att dom skulle kolla igenom buken och livmodern när dom ändå var därinne liksom.

  • vixon

    siggedigg: ja nu när du säger det, läkaren sa till mig att det såg fint ut i buken, att tarmarna såg fina ut och livmodern och den äggledaren de lämnade kvar. Och det känns ju bra att höra. Förträngningen som de hittade tyckte jag att de sa att de såg på insidan men det kanske inte stämmer dårå. Minns långt ifrån allt som de sa dan efter.

    Stella: vad händer när man misslyckas med spolning?

  • Stella 78
    vixon skrev 2009-09-05 13:43:08 följande:
    siggedigg: ja nu när du säger det, läkaren sa till mig att det såg fint ut i buken, att tarmarna såg fina ut och livmodern och den äggledaren de lämnade kvar. Och det känns ju bra att höra. Förträngningen som de hittade tyckte jag att de sa att de såg på insidan men det kanske inte stämmer dårå. Minns långt ifrån allt som de sa dan efter. Stella: vad händer när man misslyckas med spolning?
    Hela den grejen var så surrealistisk så jag börjar fundera på om det ens ägt rum
    Fick innan veta att jag skulle få smärtstillande och lugnande... men det glömde sköterskan ge mig... gjorde svinont och inget hände. Läkaren var tvungen att avbryta spolningen och vågade inte fylla på med mer vätska för han var rädd att punktera såret efter X-operationen!? Efteråt säger han att man inte brukar göra såna undersökningar så snart inpå en X-operation!!! Varför sa han inte det INNAN undersökningen? Och varför gjorde han det överhuvudtaget?

    Jag tolkade givetvis att jag inte hade någon passage eftersom det gjorde så ont och att han inte fick igenom någon vätska. Men enligt honom så betydde det inget i det här skedet då han inte kunde göra en fullkomlig undersökning. SÅ han bokade in mig på en titthålsoperation eller vad sjutton han bokade in mig på? Har iallafall tid på onsdag men fick ingen info om jag ska vara fastande eller ej... tiden är på em och jobbar innan det... ska ringa och prata med sköterskorna imorgon tänkte jag. Vill ju inte göra undersökningen om det riskerar att ta bort ev. befruktat ägg eftersom jag precis är vid ÄL. KOnstigt att han inte ens räknade efter när nästa ÄL skulle vara. Frågade min IVF läkare om han tyckte jag skulle gå och göra det. Han menade att det inte fanns någon vits med det just nu eftersom jag ju ändå ska göra IVF, utan avboka tiden och få en tid någon annan gång om vi vill försöka själva senare.

    Inte meningen att dra ner er i grubblerier ang. äggledare som funkar eller ej. Har insett att man går igenom vissa faser efter X... just nu är jag väldigt hoppfull igen Har fått för mig att jag kommer bli gravid denna månad eftersom vi startar IVF nu... De två gångerna jag blivit gravid innan har ju varit i samband med positiva besked ang. IVF Första gången kom brev på posten att vi fick hoppa fram i kön om vi kunde tänka oss göra distansstimulering, samma dag plussade jag. Andra gången jag plussade skulle vi på nybesök 3 dagar senare... Tyvärr blev det ju inga lyckade graviditeter därför hoppas jag nu att jag i veckan blir befruktad och att det är 3:e gången gillt Och därmed slipper IVF!

    Man är bra på att intala sig själv saker... men lever hellre på hoppet än att tro att jag aldrig blir gravid även om jag har stunder med sånt tänk också!
  • SamEli

    När upptäcktes det att ni hade utomkveds? I vilka veckor var ni?
    Fick ni några restriktioner om hur länge ni skulle vänta innan ni försökte bli gravida igen?

  • Rondellen

    Jag börjar känna mig lite hoppfull igen, tror starkt på det du säger stella, att man går igenom olika faser. Men d e klart, jag är ju livrädd att det ska fastna igen. Har varit på både SÖS o Sahlgrenska, eftersom jag pendlar mellan göteborg o stockholm. Det var på sahlgrenska som jag oprerades. Där sa överläkaren som jag talade med att de tär ca 15 % chans att det händer igen med en äggledare bortopererad, men jag funderar mycket kring vad d e där 15% står för. Vad är det som gör att det händer igen? Finns det särskilda faktorer, och tillhör jag den gruppen?

    Hur som helst så har jag läst på mkt om IVF sista tiden, och vill ställa in mig på det. På så sätt sås ätter jag inte lika mkt hopp till min stackars kvarvarnde äggledare. Läkaren sa till mig att den såg väldigt fin ut, som flera av er också berättat. han sa att man ju soms ag titne kan se insidan, men om den är väldigt skadad och chansen att det skulle hända igen är väldigt stor, så är det ngt som syns utifrån.

    Men så klart, vill känna att oavsett så kommer det att gå bra. Är min andra äggledare dålig, så gör jag IVF. Läste på ett ställe att varje kvinna har olika förutsättningar att lyckas, men har man haft ektopiska graviditetr (X) eller mf innan så har man större chans att lyckas, för det betyder att man har mogna befruktbara ägg vilket ökar chanserna så klart.

    Håller tummarna för alla här. Skönt att man kan snacka ut.

  • Stella 78
    Rondellen skrev 2009-09-07 21:07:28 följande:
    Jag börjar känna mig lite hoppfull igen, tror starkt på det du säger stella, att man går igenom olika faser. Men d e klart, jag är ju livrädd att det ska fastna igen. Har varit på både SÖS o Sahlgrenska, eftersom jag pendlar mellan göteborg o stockholm. Det var på sahlgrenska som jag oprerades. Där sa överläkaren som jag talade med att de tär ca 15 % chans att det händer igen med en äggledare bortopererad, men jag funderar mycket kring vad d e där 15% står för. Vad är det som gör att det händer igen? Finns det särskilda faktorer, och tillhör jag den gruppen?Hur som helst så har jag läst på mkt om IVF sista tiden, och vill ställa in mig på det. På så sätt sås ätter jag inte lika mkt hopp till min stackars kvarvarnde äggledare. Läkaren sa till mig att den såg väldigt fin ut, som flera av er också berättat. han sa att man ju soms ag titne kan se insidan, men om den är väldigt skadad och chansen att det skulle hända igen är väldigt stor, så är det ngt som syns utifrån.Men så klart, vill känna att oavsett så kommer det att gå bra. Är min andra äggledare dålig, så gör jag IVF. Läste på ett ställe att varje kvinna har olika förutsättningar att lyckas, men har man haft ektopiska graviditetr (X) eller mf innan så har man större chans att lyckas, för det betyder att man har mogna befruktbara ägg vilket ökar chanserna så klart.Håller tummarna för alla här. Skönt att man kan snacka ut.
    Skönt att du kommit förbi den jobbiga fasen! Visst går det upp och ner! Själv har jag så extremt mycket på jobbet nu så jag hinner knappt tänka på det hela nu. Börjar spraya nästa vecka och hade ÄL igår! Blir nog ett sista "tvångsligg" ikväll bara för säkerhets skull. Samtidigt är jag lite rädd för att försöka på egen hand nu då det är så nära IVF. För tänk om det blir X igen! Men snart är det dags! Oooiiii
  • Rondellen

    Åh Stella! Nu händer det snart! Sätt inte för mkt press på "tvångsligget", utan ha bara mysigt nu. Blir du itne gravid nu så blir du det säkert om en månad när ditt ivf-ägg får flytta in.

    Vet att det kommer gå bra för dig, och nu är du snart framme vid änden av en lååång i slingrig sträcka! Håller tummar o tår för dig!

  • SannaSanna

    Håller tummarna för alla här! Inklusive mig själv... har fortfarande ganska ont i magen.. men det har ju inte gått så lång tid än. Däremot slutade min "mens liknande blödning" för några dagar sedan. Kändes bra! Men nu har jag fått som menssmärtor... inbillar mig att det är ägglossning på gång, men kan det verkligen gå så fort!?

    Siggedigg: Till mig sa de att jag skulle undvika att bada, använda tampong och ha sex i 2 veckor. Sen avrådde de från att bli gravid på 3 månader så att kroppen skulle hinna läka ordentligt. Vill ju prova igen så fort som möjligt men just nu känner jag mig ganska klen så... ja...

    De sa till mig att om man inte lyckas på 1 år får man hjälp. Hamnar i någon prioriterad grupp. Kändes bra. Men när jag frågade lite närmare sa de (på Danderyd) att det efter det där året är YTTERLIGARE 2 år innan själva IVF görs för att det är sånna köer? Stämmer detta? Hur har det varit för er?

    Som några av er säger. Känns totalt overkligt detta. Ibland måst ejag titta ner på ärren för att förstå att det verkligen hänt... Va det någon av er som "sög ut" x:et?

  • Stella 78
    SannaSanna skrev 2009-09-09 14:13:22 följande:
    Håller tummarna för alla här! Inklusive mig själv... har fortfarande ganska ont i magen.. men det har ju inte gått så lång tid än. Däremot slutade min "mens liknande blödning" för några dagar sedan. Kändes bra! Men nu har jag fått som menssmärtor... inbillar mig att det är ägglossning på gång, men kan det verkligen gå så fort!?Siggedigg: Till mig sa de att jag skulle undvika att bada, använda tampong och ha sex i 2 veckor. Sen avrådde de från att bli gravid på 3 månader så att kroppen skulle hinna läka ordentligt. Vill ju prova igen så fort som möjligt men just nu känner jag mig ganska klen så... ja...De sa till mig att om man inte lyckas på 1 år får man hjälp. Hamnar i någon prioriterad grupp. Kändes bra. Men när jag frågade lite närmare sa de (på Danderyd) att det efter det där året är YTTERLIGARE 2 år innan själva IVF görs för att det är sånna köer? Stämmer detta? Hur har det varit för er?Som några av er säger. Känns totalt overkligt detta. Ibland måst ejag titta ner på ärren för att förstå att det verkligen hänt... Va det någon av er som "sög ut" x:et?
    JAg fick X:et "utsuget" första gången, men det blev kvar gravidvävnad som började växa igen och fick då både cellgift och sen ytterligare en operation då de tog bort äggledaren
Svar på tråden Bara en äggledare kvar, ledsen och deprimerad