• Rabben

    Någon med erfarenhet av Salazopyrin?

    Undrar om det finns någon som kan dela med sig av sina erfarenheter av Salazopyrin? Jag har nyligen fått det utskrivet pga min ledgångsreumatism och märker nu, knappt 2 veckor efter att jag börjat ta tabletterna, att jag är väldigt trött, håller på att få magkatarr igen och mår illa till och från. Ngn som vet hur man kan lindra detta, förutom att då sluta med tabletterna?

  • Svar på tråden Någon med erfarenhet av Salazopyrin?
  • Rabben

    OK, tack för ditt svar
    Jag är uppe i maxdos, 2 tabl morgon och 2 tabl kväll, på torsdag. Jag ska försöka få tag i min reumatolog så snart som möjligt för att diskutera om tröttheten kan vara övergående. Jag har en känslig mage också och tabletterna innehåller ju acetylsalicylsyra. Känner det som om jag håller på att få magkatarr, men det är kanske också övergående? Är noga nu med att ta tabletterna i samband med en ordentlig måltid, istället för som tidigare när det ofta bara blev en frukt eller lite filmjölk till tabletterna. Jag hoppas det hjälper. Vad har du för medicin nu och varför har du bytt?

  • Rabben

    Hm, min läkare sa till mig att man kan ha Salazopyrinn under graviditet... Jag var också medicinfri under hela graviditeten men fick sen ett bakslag som heter duga när bebisen var född... Mådde som en drottning under hela graviditeten men så snart jag började amma var det helt kört. Jag hade hoppats att jag skulle kunna ta Salazopyrin under en ev. andra graviditet, men det är alltså inte så... Skumt att det verkar vara så olika råd beroende på vem/vilka man får råden av. Vem ska man tro och lita på?

  • Rabben

    Jag gjorde också tillväxtultraljud och allt var normalt. Jag vet inte om det är praxis för reumatiker här, men för mig kändes det bra och lugnande att göra det.
    Hur lång tid tog det innan ni märkte effekt av medicinen? Jag tar även Enbrel 2 ggr per vecka och nu också en kortisonkur, så kanske har jag svårt att märka ngt förrän jag slutar med kortisonet? Ska lämna blodprov idag, har tagit Salazopyrinet i 2 veckor nu.
    katten korven: hur kände du dig efter förra förlossningen? Klarade du dig ett tag då utan mediciner? För mig kom världens bakslag i princip direkt efter förlossningen och sen blev det bara värre och värre. Nu är min pojke 4 månader och det är först nu som det börjar bli någorlunda under kontroll i lederna.

  • Rabben

    Ja nog var det skönt att gå gravid Men man vet ju inte om det blir lika nästa gång, men man hoppas ju. I vilket fall som helst kommer jag inte att amma om det blir ngn mer gång. Det var helt sjukt att smärtan bara från förmiddag till eftermiddag kunde ändras så. Sen haltade jag ner för trappan, ett steg i taget, för att jag var så stel och inte kunde böja knäna. Mannen förstod nog i alla fall lite då att jag har rätt ont ändå... På BB fattade de ingenting när jag förklarade att jag nog inte skulle kunna amma så länge. De tyckte mest man var en idiot och såg rött så fort man pratade om ersättning. Sen kom det nåt ljushuvud som jobbade där och undrade om jag tog Mtx. Hade väl läst på någonstans att det var vanligt...
    Idag frågade jag på vårdcentralen när jag lämnade blodprov, när de första kommer att få influensavaccin. Men hon fattade heller inget och trodde nog jag hade aids eller nåt, när jag försökte förklara att immunförsvaret sänks av de mediciner jag tar. Att man aldrig heller lär sig att ingen förstår! Men man tror ju ändå att om man är på en vårdinrättning så kanske de borde haja lite i alla fall - men inte då.
    Min BM jag gick till var jättebra och erfaren. Hon hade haft flera mammor med RA genom åren och hon rekommenderade sen en sköterska på BVC med erfarenhet. Så vi går till henne nu och hon tittar inte konstigt på mig för att jag inte ammar. Det är rätt så skönt. Jag kommer helt klart att gå till samma BM om vi ska ha fler barn. Men nu måste jag först och främst se till att få ordning på mediciner och allt annat, så att man får orken tillbaka!

  • Rabben

    Jag började med Salazopyrin för tre veckor sedan och lämnade blodprov i torsdags, så om jag har fått någon biverkning som jag själv inte märker så hör läkaren av sig i början på veckan. Så vitt jag hört är det en ganska vanlig biverkning att blodvärdet blir lågt. Det ska tydligen också kunna vara övergående.

Svar på tråden Någon med erfarenhet av Salazopyrin?