Inlägg från: Vimsa2 |Visa alla inlägg
  • Vimsa2

    Förskoleval

    Vi valde montessori förskola. Valet av det var för att dels;
    - Gillar pedagogiken
    - Det är en friskola som drivs av föräldrarna. Ingen på kommunen sitter och vänder papper och ska ha betalt för det, utan föräldrar sitter ideellt i styrelsen och skolpengen går oavkortat till barnen.
    - Skolan är liten, bara en klass i varje årskull
    - Skolan har många adopterade barn
    - Barnen börjar på förskolan när de är 3 år och sedan går de i samma skola (byggnad)tills de går i 5:an, då byter de till högstadet som ligger i en annan byggnad.
    - Mycket engagerad personal, de brinner verkligen för sin pedagogik.

    Här kan du läsa lite vad montessori pedagogik innebär;

    www.montessoriforbundet.a.se/

    Välj flik; pedagogiken

    Det brukar vara låång kö till montessori förskolor och friskolor så i dagens läge är det bra att man är ute i god tid om man vill välja något annat än kommunalt. Jag har anmält mina barn när de är nyfödda/nyfådda och har haft turen att få den förskolan jag vill .
    Lycka till i ditt val!

  • Vimsa2

    en glad skrev 2009-09-03 17:22:06 följande:


    Min erfarenhet är att personalens allmänna "ledarskap" och engagemang/samspel är mycket viktigare än pedagogiken ... och, faktiskt, att adopterade barn ofta passar i waldorfskolor där man specifikt arbetar med sinnen, rytmer (musik, språk, motorik, dygnsrytm, veckodagar, årstider osv) dvs sådant som adopterade kan ha svårt för ...
    Givetvis betyder engagemang mycket! Vår skolan har ett otroligt engagemang från båda mentorer och föräldrar. Att det är en friskola som ägs av oss föräldrar (vi har en ekonomisk förening) betyder mycket. Min erfarenhet är att just de skolorna där lärarna (mentorerna) har valt en pedagogik som de brinner för typ Montessori el Waldorf etc har de mest engagerade lärarna.
  • Vimsa2
    Angla skrev 2009-09-03 21:23:27 följande:
    [citat]
    Vimsa2: För oss är inte privat förskola så intressant då vi båda arbetar skift och alltså har mycket egentid med Liten dvs svårt att städa, laga mat eller va dde nu kräver. Dessutom är det ju ofta så att föräldrarna skall hoppa in vid sjukdom vilket jag helt emotsätter mig. Mitt barn skall inte tas om han av andra kanskem indre intresserade föräldrar jmf med personal. Men vi köar ändå

    Vi jobbar också båda jag och min man + att vi ahr 3 barn. Vi hoppar inte in och städar, lagar mat eller dyligt, det finns det anställda för! Det enda vi gör är att ha 1 städdag utomhus per år, föräldrafester och sedan består styrelsen av föräldrar. Men jag vet att det finns skolor som använder föräldrar som vikarier, men det tycker inte jag heller är rätt. Man vill ju ha utbildad personal till sina barn .

    Fördelen med friskola är att ALLA föräldrarna till barnen har gjort ett aktivt val = mycket engagerade föräldrar. Och då menar jag engagerade i sina barn.
  • Vimsa2

    Vad jobbigt, då förstår jag att du inte vill välja friskola. Den tid man har ledig vill man ju lägga på sin familj.

Svar på tråden Förskoleval