• smurf52

    Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?

    Citat:
    "Om umgängeskostnader

    Den bidragsskyldige föräldern (umgängesföräldern) bidrar till barnets underhåll, förutom att betala underhållsbidrag, även genom att ha barnet boende hos sig kortare och längre perioder. Då har den umgängesföräldern föräldern vissa kostnader för barnet, medan boendeföräldern har motsvarande minskade kostnader.

    Umgängesföräldern har rätt till avdrag om barnets vistelse varat under en sammanhängande av minst fem hela dygn. Avdrag får göras med 1/40 del av underhållsbidraget för varje helt dygn. Summan skulle kunna utgöra det belopp som umgängesföräldern ska betala.

    I umgängesförälderns förbehållsbelopp för egna levnadskostnader ingår inte kostnader för umgänge med barnet. Socialstyrelsen rekommenderar därför att inte hela överskottet tas i anspråk till underhållsbidrag. När underhållsbidraget fastställs bör umgängesföräldern få behålla 300 kr utöver förbehållsbeloppet.

    Det beräknade beloppet för umgängesavdrag plus den summa som föräldern får betala utöver förbehållsbeloppet skulle kunna ses som en ekonomiska ram för umgängeskostnader inklusive resekostnader.

    Boföräldern kan bli bidragsskyldig vid umgängesresor om kostnaden resan är betydande. En resekostnad anses vara betydande om avståndet för en enkel resa överstiger tio mil."

    Källa: www.famratt.com/underhall/und_ingaendekost.htm

    Vilket i klarspråk innebär att du inte har skyldighet skicka med ett enda klädesplagg (Ja utöver det dom har på sig). Som någon föreslog så tar du på dem samma kläder som du sist fick tillbaka dem, vid nästa umgänge.

  • smurf52

    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:06:45 följande:


    mycket
    Det är fel!
    Om det är så att umgängesföräldern hamnar under norm gällande ekonomiskt bistånd när man räknar med umgängeskostnader bör givetvis UF också söka det biståndet. Hamnar UF över norm säger sig svaret självt.
  • smurf52

    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:17:17 följande:


    Beror kanske på vem du har att göra med...är han som mitt ex så drar han mig genom eld och lite till bara för att ställa till problem...vi har lärt oss att det är bara att ställa in sig i ledet.... Ett tips : FOTA kläderna, han är däremot skyldig att skicka tillbaka, och han kan då inte klaga på att du skickar fel kläder...det har vi också fått lära oss..
    Nej. Det beror på att det är skillnad på underhållsbidrag och underhållsstöd. Vid beräkning av underhållsbidrag tas båda föräldrarnas inkomster med i beräkningarna. Det gör att underhållsbidraget skräddarsys efter varje familjs förutsättningar till skillnad från underhållsstödet som är enligt schablon.
  • smurf52

    Insatt: Eftersom det fortfarande är skillnad på underhållsbidrag och underhållsstöd. Inlägg 15 är enbart rätt vad gäller frågan om underhållsbidrag men i fallet om underhållsstöd så gäller andra regler. Texten ovan var de närmsta jag kunde hitta nu när Socialstyrelsens sida byggts om. Hur som helst säger den klart och tydligt att utöver sin underhållsskyldighet har umgängesföräldern också ökade kostnader i samband med umgängen då denne ska stå för mat, kläder och reskostnader om dessa undergår 10 mil och om inte annat är bestämmt i överenskommelse eller dom.

    Jag förstår inte varför du skriver att "Men om det finns två föräldrar som kan försörja barnet utgår inget ekonomiskt bistånd! " eftersom jag aldrig skrivit att ekonomiskt bistånd kan utgå om båda föräldrarna har möjlighet. Jag skrev, och det är givet, att umgängesförälder _kan ansöka_ om bistånd för umgängeskostnader _om man ligger under norm_. Men får man avslag på detta innebär det ju troligtvis isf att man har över norm vilket i sin tur innebär att man utan problem kan betala de pengarna man utöver underhållsskyldigheten ska bidra med.

  • smurf52

    Anonym (insatt) skrev 2009-09-23 22:21:51 följande:


    Men om det utgår underhållsstöd så innebär det att uf inte kan betala upp till 1273 - då skall h*n ju inte dessutom behöva försörja barnet med kläder?
    Var står det _kläder_ någonstans i texten? Jag läser: "Den bidragsskyldige föräldern (umgängesföräldern) bidrar till barnets underhåll, förutom att betala underhållsbidrag, även genom att ha barnet boende hos sig kortare och längre perioder. Då har den umgängesföräldern föräldern vissa kostnader för barnet..."Kostnaderna hänför sig alltså till umgänget/boendet hos uf och handlar då per definition om mat, husrum och kostnad för ev fritidsaktiviteter ... Kläder kan jag inte utläsa! Och kostnader för umgängesresor räknas ju ut särskilt så dessa kan vi väl lämna därhän i detta sammanhang?
    Jag är medveten om att det inte står ordagrannt kring kläder där jag länkade, men vet att det står i Socialstyrelsens, som jag inte kan länka till just nu eftersom dom byggt om som jag just skrev. Även om fadern i fråga inte har råd att betala dessa 1273 kr, ligger han förmodligen över biståndsnorm. Så jag resonerar så att, så illa ställt kan det ändå inte vara. Och har han ekonomiskt bistånd - För varannan helgs umgänge vet jag att normen i flera kommuner ligger på kring 200-300/kr (och så finns det ju också många UF som blir beviljade extra bistånd till större lägenhet för ändamålet men det är en annan diskussion) Då kan man ju ifrågasätta hur mycket två/tre par ombyten kläder egentligen kostar i sammanhanget.

    I vilket fall som helst kan man väl inte påstå att det är rätt att behålla barnens kläder efter umgängestiden och skicka tillbaka dom i "trasor" (för små/slitna eller rent av trasiga). Barnen ska ju kunna nyttja sina kläder även andra perioder och först och främst då hos boendeföräldern eftersom det är uppenbart att barnen spenderar mest tid där.
  • smurf52

    Du räknar fortfarande utifrån underhållsbidrag.
    TS har underhållsstöd.

    Det är två helt skilda saker!

Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?