• h8him

    Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?

    Anonym (insatt) skrev 2009-09-24 09:19:34 följande:


    Anonym (74) skrev 2009-09-24 06:49:32 följande: Men det står i lagen FB 7 kap 2 § att den som inte bor med barnet skall fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet! Fullgöra genom att betala underhåll - sic! Alltså inget krav att försörja (avseende kläder eller annat) därutöver (undantaget sedvanliga umgängeskostnader för tex mat och husrum)!
    Där gör du din egen tolkning. Eftersom uf betalar underhållsstöd och har rätt till avdrag om h*n haft barnen nog länge under en månad så ska uf stå för kläder under umgänget. Bf har inga skyldigheter att stå för något barnet behöver under umgänget om denne inte har en högre inkomst än uf. Bf har trots umgänge fasta kostnader för barnet som inte uf har och tyvärr ryms inte även kläder för umgänge i många bf´s budgetar. Det finns ingen lag som du kan hänvisa till där det framgår att uf, som enbart betalar underhållsstöd, inte ska köpa kläder och saker till barnet för umgänge. Du verkar förutsätta att alla föräldrar som separerar ordnar med underhållsbidrag, så som lagen säger att det ska vara, men faktum är att många höginkomsttagare betalar endast underhållsstöd á 1273 kr/månad då de vägrar försörja sitt barn utifrån sin inkomst och vet att bf inte har råd att stämma uf på underhållsbidrag utan får nöja sig med ett minimum till barnen. Sunt förnuft och samarbete för barnets bästa är en annan sak än den lag som reglerar detta.
  • h8him

    Anonym (insatt) skrev 2009-09-24 10:52:08 följande:


    h8him skrev: "Eftersom uf betalar underhållsstöd" UF betalar inte underhållsstöd utan underhållsbidrag, som ibbland kan vara fastställt till samma belopp som underhållsstödet! "har rätt till avdrag om h*n haft barnen nog länge under en månad så ska uf stå för kläder under umgänget." - Tankevurpa? Var finns den kopplingen? UF blir kompenserad för 1/40 - inte 1/30 som vore mest logiskt - orsaken är att bf inte skall drabbas fullt ut eftersom hÄn har ytterligare kostnader för barnet (utöver de dagliga mat och husrum) nämligen kläder, fritidsaktiviteter mm.. "Bf har inga skyldigheter att stå för något barnet behöver under umgänget om denne inte har en högre inkomst än uf." - Jaså? Var finns den instruktionen ... och var går gränsen för när uf i så fall skall slippa stå för barnets kläder? Kan man enligt någon lag kräva av en uf som har umgänge med sitt barn 2 timmar 2 gånger om året i närvaro av kontaktperson (jo, sådana domar finns!) att h*n tex skall investera i regnkläder för barnet? "tyvärr ryms inte även kläder för umgänge i många bf´s budgetar." - Och då är vi inne på ett mer moraliskt resonemang - igen .... "Det finns ingen lag som du kan hänvisa till där det framgår att uf, som enbart betalar underhållsstöd , inte ska köpa kläder och saker till barnet för umgänge. " - UF betalar inte underhållsstöd - däremot kan bf efter bedömning av föräldrarnas samlade akonomiska förmåga åläggas betala ett underhåll till en summa motsvarande underhållsstödets ... Lagen uttrycker klart att båda föräldrarna är skyldiga att försörja sitt barn. UF fullgör sin del av försörjningegn genom att betala underhållsbidrag (lagtexter - se inlägg 30) "Du verkar förutsätta att alla föräldrar som separerar ordnar med underhållsbidrag, så som lagen säger att det ska vara, men faktum är att många höginkomsttagare betalar endast underhållsstöd á 1273 kr/månad då de vägrar försörja sitt barn utifrån sin inkomst och vet att bf inte har råd att stämma uf på underhållsbidrag utan får nöja sig med ett minimum till barnen. Sunt förnuft och samarbete för barnets bästa är en annan sak än den lag som reglerar detta." - Ja, jag inser att den här diskussionen mer handlar om moral än om lag! Och tänker inte skriva fler inlägg i denna tråd ....
    Ts skriver att uf betalar underhållsstöd! Förstår inte hur du kan påstå att det är underhållsbidrag trots det...
  • h8him

    Vill även tillägga att personer med försörjningsstöd (i de flesta kommuner i landet) får räkna med alla umgängesbarnets kostnader, inkl. kläder. Varför ska uf få stöd till kläder om det inte är så att uf ska betala några kläder?

  • h8him

    Anonym (desperat mamma) skrev 2009-09-24 12:49:59 följande:


    Jag förstår inte heller det. Visst är det väl ändå skillnad?? Om han hade betalat underhållsBIDRAG så hade man väl räknat ut barnens FAKTISKA kostnader, med aktiviteter, cyklar och hela köret. Uf betalar i mitt fall INGET utöver underhållsstödet, som väl ändå bara ska täcka det allra nödvändigaste? Eller??
    Underhållsstöd är en minimiersättning för försörjning av barn som har umgängesföräldrar som inte har råd att betala underhållsbidrag samt för de som struntar i att ta sitt ansvar att försörja barn utifrån sin ekonomiska förmåga.
Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?