Sven-Ingvars på Sverigeturné
Forum Heminredning - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vill måla om min hall..hjälp snälla

  Mån 28 sep 2009 20:37 Läst 3217 gånger Totalt 4 svar
  Mån 28 sep 2009 20:37

  Jag har länge funderat på att måla om min hall. Inte så svårt kan man tycka men saken är den att jag faktiskt aldrig gjort något sådant och jag är inte jättehändig. Rent intellektuelt tänker jag att det inte kan vara så svårt. Jag behöver dock tips på vad jag behöver, vad jag ska tänka på osv. Vilken typ av färg ska jag köpa? Har sett något som heter Lady något som går att tvätta av. Har barn så det känns som något som skulle passa hemma hos oss men är inte säker. Som sagt, överös mig med tips. Tackar på förhand.

 • Tor 1 okt 2009 15:52 #1

  Det allra bästa är att gå till en färghandel och be om hjälp, de vet precis vad du behöver för grejer och kan hjälpa dig att välja kulör också.
  När du målar så är annars det viktigaste underarbetet. Vad är det för underlag du ska måla? Är det tapet så behöver du skära bort eventuell överlappning mellan våderna och spackla, tänk på att tapet kan suga mycket färg. Och är det gammal tapet som sitter dåligt, skär bort överallt där tapeten släppt eller verkar släppa från väggen och bredspackla dessa ytor. Är ytan målat tidigare så tvätta väggen med målartvätt. Spackla igen alla hål och ojämnheter och slipa när spacklet torkat. Är det bara små hål så kan du köpa fint spackel, behövs inte mycket så finns det på tub i de flesta välsorterade varuhus. Köp en liten spackelspade, de är enklare att använda. Använd så lite spackel som möjligt när du spacklar så slipper du slipa så mycket.
  Är hålen lite större så kan du behöva spackla flera gånger. Låt spacklet torka och kolla om det "sjunker in" i hålet, då får du fylla på mer och upprepa tills det är bra.
  Om det är mycket spackel att slipa, köp täckplast och täck för alla dörrhål för det fina slipdammet tar sig in ÖVERALLT. Man kan få städa som en galning :)
  Gå runt och känn med handflatan över hela väggarna, känns det slätt och bra så kan du börja måla.
  Se till att köpa täckpapp och täck HELA golvet för det stänker mycket när man rollar väggar.
  Köp maskeringstejp av bra kvalitet, det finns olika sorter beroende på hur länge det ska sitta kvar. Ta maskeringstejp som kan sitta 72 timmar utan att lämna spår så är du säkrad. Använd inte den vanliga billiga varianten! Maskera alla lister (om du nu inte ska måla dessa också eller ta bort dem), maskera noga och se till att tejpen sitter ordentligt och sluter tätt.
  Nu är det bara att måla på, ta tid på dig och var noggrann så det blir slätt och fint utan rinningar (ett elände att korrigera i efterhand).
  Beroende på tidigare färg så kan det behövas 2-3 strykningar.
  Lycka till!

 • Tor 1 okt 2009 17:46 #2

  Tack snälla Nellyann för ditt utförliga svar. Tipsen kommer jag ta åt mig och jag kommer även gå till en färghandel för att få hjälp. Ville ha lite kött på benen innan jag gick dit. Jag vet att vissa fackhandlare tycker att man ska investera i deras dyra produkter när det egentligen går lika bra med billigare varianter. Om jag förstår dig rätt så är det inte så i detta fallet. God kvalité får man betala för om jag förstått dig rätt. Jag menar det lönar sig investera i dyrare produkter från början så håller resultatet längre.

  Hur är det med penslar, roller osv är det någon större kvalitetsskillnad? Behöver man köpa något visst märke?

 • Fre 2 okt 2009 08:53 #3

  Hej igen!
  Man behöver absolut inte använda dyr färg men visst skiljer de sig i kvalitet. Vi har använt "billig" färg till alla våra väggar hemma och det är jättefint. För har man målat väggarna så är det bara att rolla på lite nytt om det blir en fläck här och där.
  Dock så står det ofta på burken att väggen blir avtorkningsbar men det är en sanning med modifikation. Färgen är ändå matt och suger åt sig fläckar som är svåra att få bort, då får man vara väldigt snabb med att torka av väggen. Så värst avtorkningsbara är de "billiga" färgerna inte. Men det är så smidigt att rolla på en vägg som blivit lite sunkig så det gör inget.
  Jag kan tänka mig att den största skillnaden nog är hur bra färgen täcker, dyrare färger behöver nog inte lika många strykningar för att bli bra.
  Köper du färdigblandad färg (billigare sorten) så köp en burk extra och spara oöppnad. Då är du säker på att färgen finns kvar den dag du vill dra på ett nytt lager samt att du får samma nyans.
  En bra roller och pensel kostar inte så mycket och det gör skillnad att ha bra grejer som inte luddar eller fäller hår. Så köp inte något färdigt set på Rusta eller liknande, gå iallafall till en bygghandel och köp en märkesprodukt. Just penslar finns det en uppsjö olika varianter beroende på vilken typ av färg man ska använda eller vilken typ av målning man ska göra. Gå till Coop Bygg eller liknande och be om hjälp med att välja roller och pensel. Annars tycker jag faktiskt att man ser kvalitetsskillnaden ganska tydligt bara när man står och väljer i hyllan.
  Så välj i sånt fall billigare färg och dyrare "verktyg", så gör vi iallafall.
  Då kostar det inte så mycket att måla om ifall man tröttnar på färgen eller inte är nöjd med nyansen.
  Ett tips till. När du målar med pensel längs kanter upp mot taklist eller så, trä på en bit tvättsvamp på skaftet precis under penselhuvudet. Då rinner det inte ner färg på skaftet och händerna.
  Ett tips till. Om du håller på att rolla och behöver avbryta arbetet eller om du ska måla ett lager till några timmar senare så behöver du inte rengöra rollern i mellan. Trä över en plastpåse över den kladdiga rollern och kläm åt runt om så det blir lufttätt och knyt runt skaftet. Då torkar inte färgen utan när det är dags att måla igen så är det bara att ta bort påsen och köra på, håller fukten någon dag iallafall.
  För det är jättetrist att rengöra rollers :)
  Jag hoppas jag inte har skrämt dig med för mycket detaljer för det är faktiskt jättelätt att måla om hemma (så länge man inte behöver bredspackla väggar för det är svårt). Och nu har jag skrivit så mycket att du nog inte behöver gå till färgaffären :)
  Lycka till!

 • Callin­a
  Visa endast
  Fre 2 okt 2009 18:26 #4

  Vilka superbra tips du har fått från Nellyann Det enda lilla jag kan tillägga är att om du ska spara färgen gör inte som vi gjorde förut, att vi hade den i oisolerat garage för den får inte stå i minusgrader Det är jättekul att måla, ett så pass enkelt sätt att förändra hemma.


Svara i tråden: Vill måla om min hall..hjälp snälla
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Hus & hem
Svara i tråden...

Innehåll