• Anonym (vill veta)

    Kan man lära sig att dricka?

    Jag har precis separerat från min sambo och den största anledningen var att han beter sig illa när han dricker. Han har aldrig slagit mig eller gett sig på mig, han brusar upp och vill skada sig själv för att han får så dåligt samvete när han dricker. Vi har nu separerat då han inte kan tänka sig att vara helt nykter för resten av sitt liv och jag inte vill leva med ovissheten. För det händer inte varje gång, utan han kan dricka 40 gånger och det går bra.

    Han säger att han vill inte sluta dricka, han vill lära sig att dricka. Han har kommit en lång bit på väg ska tilläggas...

    Svara gärna ni som har personlig erfarenhet av liknande!

  • Svar på tråden Kan man lära sig att dricka?
  • Anonym (vill veta)

    Anonym (vet) skrev 2009-10-31 20:50:02 följande:


    Alltså en "riktig alkoholist" KAN INTE LÄRA SIG DRICKA NORMALT; ALDRIG, kanske de fungerar en kort period, men sen är mönstret igång igen. Blir arg på uttryck som att man kan lära sig dricka normalt, JA, men är man ingen alkoholist.Det finns olika skalor för när man kan betecknas som alkoholist. En alkoholist är väldigt beroende och får abstinens utan alkohol, en alkoholist tappar sitt känsloliv och kan bygga in sprit i väggen för att kunna tanka på.
    Men i såna fall skulle jag nog inte kalla min sambo för alkoholist och det är ju det som är problemet för både mig och honom. Om det var så att han drack för mycket varje gång handrack,skulle det vara enkelt att se ett mönster. Men det är ju inte så det är! Och han får absolut inte abstinens när han inte dricker!
  • Anonym (40)

    TS: Det är inte så meningsfullt att hänga upp sig på ordet alkoholist tycker jag.
    Den som är intresserad för kriterierna för alkolberoende kan hitta dem på många ställen, men om din sambo har ett drickande, som medför problem för honom själv eller för hans närstående, så är det ju vad han, och du, har att ta ställning till, oavsett vilken etikett man väljer att sätta på det.

  • Anonym (40)

    TS: Har du inte sett dem saxar jag sjukvårdens diagnoskriterier för missbruk resp beroende nedan:
    Kriterier för beroende och missbruk

    Missbruk (enligt DSM IV) ? om minst ett av följande kriterier uppfylls under en och samma tolvmånadersperiod:
    1. Upprepat bruk som leder till att individen misslyckas med att fullgöra sina skyldigheter på arbetet, i skolan eller i hemmet.
    2. Upprepat bruk i situationer som medför betydande risk för fysisk skada ( t ex rattfylleri).
    3. Upprepade problem med rättvisan då personen varit påverkad.
    4. Fortsatt bruk trots ständiga eller återkommande problem av social eller mellanmänsklig natur orsakade eller förstärkta av berusning.

    Beroende (enligt DSM IV) ? om minst tre av följande kriterier uppfylls under en och samma tolvmånadersperiod:
    1. Ökad tolerans ? behov av påtagligt ökad mängd p g a påtagligt minskad effekt.
    2. Abstinens ? karakteristiska abstinenssymptom eller återställare.
    3. Använder t ex alkohol i större mängd eller under längre tid än vad som avsågs.
    4. Varaktig önskan eller misslyckade försök att begränsa eller kontrollera bruket.
    5. Mycket tid ägnas åt att få tag på t ex alkohol, använda alkohol eller hämta sig från effekten.
    6. Viktiga aktiviteter ? på jobbet och fritiden, sociala aktiviteter etc, överges eller minskas på grund av bruket.
    7. Bruket av ex alkohol fortsätter trots att man vet att fysiska eller psykiska besvär förvärras.
    Just här plockade från: www.alna.se/pages/page.asp

  • Anonym (Trassla)
    Anonym skrev 2009-10-31 20:56:29 följande:
    Anonym (vet) skrev 2009-10-31 20:50:02 följande: Ja, DU tycker säkert att det är så. Men jag (som själv är f.d alkis) VET att man kan lära sig dricka normalt så fort man har tagit tag i grundproblemet till missbruket! Det var många år sedan jag var alkis, du skulle ALDRIG kunna gissa det om du såg mig idag!!!
    DU kunde det, det gäller inte alla. Tror du att det per automatik syns på människor att de har ett alkoholmissbruk??? Vilken lustig och lite omogen inställning du har till alkoholism....
  • Anonym (vet)
    Anonym skrev 2009-10-31 20:56:29 följande:
    Anonym (vet) skrev 2009-10-31 20:50:02 följande: Ja, DU tycker säkert att det är så. Men jag (som själv är f.d alkis) VET att man kan lära sig dricka normalt så fort man har tagit tag i grundproblemet till missbruket! Det var många år sedan jag var alkis, du skulle ALDRIG kunna gissa det om du såg mig idag!!!
    Nu är det så att de flesta alkoholister SITTER INTE PÅ PARKBÄNKEN, DE HAR ARBETEN som de på något sätt klarar av, de arbetar inom alla sektorer, de är chefer och ja, tom läkare.
    Nyktra alkoholister har tagit tag i grundproblemet och även kommit till insikt med att de måste avstå från alkoholen för att inte skada sig och andra.
  • Anonym

    Anonym (vet) skrev 2009-11-01 09:01:28 följande:


    Nu är det så att de flesta alkoholister SITTER INTE PÅ PARKBÄNKEN, DE HAR ARBETEN som de på något sätt klarar av, de arbetar inom alla sektorer, de är chefer och ja, tom läkare.Nyktra alkoholister har tagit tag i grundproblemet och även kommit till insikt med att de måste avstå från alkoholen för att inte skada sig och andra.
    Nej, mig behöver du inte berätta det för. Jag har aldrig någonsin suttit på parkbänken, aldrig varit utan arbete heller, men jag HAR VARIT alkoholist, har varit läääängeeee på behandlingshem, men har idag INGA problem med alkohol.

    Därför hävdar jag bestämt att man KAN lära sig dricka på ett behärskat sätt.
  • Anonym (Trassla)
    Anonym skrev 2009-11-01 16:09:07 följande:
    Anonym (vet) skrev 2009-11-01 09:01:28 följande: Nej, mig behöver du inte berätta det för. Jag har aldrig någonsin suttit på parkbänken, aldrig varit utan arbete heller, men jag HAR VARIT alkoholist, har varit läääängeeee på behandlingshem, men har idag INGA problem med alkohol. Därför hävdar jag bestämt att man KAN lära sig dricka på ett behärskat sätt.
    Om du tillbringat lång tid på behandlingshem, så borde du veta att det är många alkoholister som aldrig någonsin kan lära sig att dricka måttligt. Det är vanskligt att ge andra människor sådana råd.
  • Anonym

    Anonym (Trassla) skrev 2009-11-01 16:57:52 följande:


    Om du tillbringat lång tid på behandlingshem, så borde du veta att det är många alkoholister som aldrig någonsin kan lära sig att dricka måttligt. Det är vanskligt att ge andra människor sådana råd.
    Ja, men ts frågar om man KAN lära sig dricka, enligt min erfarenhet är svaret på den frågan JA! Sen att inte ALLA kan det är en helt annan fråga.
  • Anonym (vill veta)
    Anonym skrev 2009-11-01 16:09:07 följande:
    Anonym (vet) skrev 2009-11-01 09:01:28 följande:
    Nej, mig behöver du inte berätta det för. Jag har aldrig någonsin suttit på parkbänken, aldrig varit utan arbete heller, men jag HAR VARIT alkoholist, har varit läääängeeee på behandlingshem, men har idag INGA problem med alkohol.Därför hävdar jag bestämt att man KAN lära sig dricka på ett behärskat sätt.
    Men du dricker alltså "normalt" nu? Jag vill ju också säga att det som skrivs i de här trådarna, ser jag bara som vägledning och tips och råd på vägen. Jag ser det absolut inte som någon bibel, eller att de som skriver här har svaret på just min situation. Det är skönt att skriva av sig och få svar från personer med olika erfarenheter.
  • Anonym (vill veta)

    Tanken är ju från bådas vårat håll, att han ska gå till botten med varför han dricker som han gör ibland, och kunna göra något åt det. Jag vill ju leva med honom och visar han att han gör allt för att det ska bli bättre så älskar jag honom för det! Frågan är hur jag (om det nu skulle bli så att det i framtiden blir vi igen) ska kunna slappna av... Det kan ju kanske gå 5 år innan det händer något igen...

Svar på tråden Kan man lära sig att dricka?