• Thalis

    Ni som förlorat barn efter v.13 men innan v.24

    Hej!
    Vill först och främst beklaga sorgen

    Den 28 November 2006 förlorade vi vår son Adam i v.18+ pga försvagad livmoderhals.
    Dagen efter att Adam föddes kom en kurator in till oss och frågade om vi ville prata med henne och om vi ville ta hand om sonen själva eller om sjukhuset skulle göra det åt oss. Vi valde att hand om kremeringen själva och nu ligger han i en minneslund.
    Kuratorn var helt underbar och hon ordnade så att sjukhusfotografen tog flera kort på Adam i en fin korg,med ett vitt broderat täcke och en vit Orkideé, som vi fick som minne.


    Kuratorn berättade också för oss att vi hade rätt att få in vår son i familjebilden hos folkbokföringen.Detta var något som vi hemskt gärna ville så hon ordnade ett intyg som vi sedan skickade till skatteverket,som svarade med att skicka en blankett där vi kunde skriva sonens alla namn+ efternamn,så till vår glädje står han som vårt gemensamma barn tillsammans med våra övriga barn.


    Jag har kontakt med flera ängla mammor här på FL och de flesta har inte fått all den hjälp vi fått av kuratorn och de har inte vetat att de har rätten/möjligheten att få in sina barn i familjebilden.


    Mina frågor är :


    1) Fick ni erbjudandet att få prata med en kurator?


    2) Tog sjukhusfotografen bilder på era barn,eller fick ni göra det själva?


    3) Vet ni om att ni har rätt till att "folkbokföra" era barn?


    Jag ställer inte dessa frågor av någon morbid eller elak anledning. Jag vet själv hur det är att förlora sitt högst älskade och efterlängtade barn.
    Hoppas att jag inte sårar någon med mina frågor.

    Ps. Visste inte vart jag skulle lägga tråden,därför lade jag den under vård .


    Diskutera aldrig med idioter,de drar ner dig till deras nivå och vinner tackvare erfarenhet.
  • Svar på tråden Ni som förlorat barn efter v.13 men innan v.24
  • sörjer

    1. Ja, vi fick en kurator.
    2. Vi hade turen att hamna på ett sjukhus som hade fotograf. Vet inte om de tar bilder utan att man själv begär det dock.
    3. Nej, vi fick inte ens veta att vi kunde välja något annat än "anonymt omhändertagande".

    Födde i v 20.

  • Blomsteröga

    Ja vi fick kuratorkontakt. Jag tyckte överhuvudatget att vi blev mycket väl omhändertagna.
    Vi fotade själva. Fotograf var inget någon sa något om. Kanske finns det inte här Vi fick veta att våran son skulle registreras som ett barn hos skatteverket, men jag vet inte om det är samma sak som att han kommer med i folkbokföringen. Våran pojke dog i magen i v22+3.
    Kuratorn har däremot informerat oss om att det är vissa som har fått ut försäkringspengar via grupplivförsäkringen som man kan teckna via facket. Jag tror att vi saknade någon tilläggsförsäkring, men jag har inte kollat upp det helt. Jag hade inte ens tänkt tanken om inte hon hade sagt något. Pengar är inte viktigt i det här läget, men man ska ju få ut det som man har rätt till. Om man som vi håller på med IVF är det ett välbehövligt tillskott så det tycker jag var bra information.

  • stor och liten

    Bor i Tyskland saa mina svar är kanske inte helt relevanta men here we go:
    1. nej, fick ingen kuratorhjälp men en broschyr med adresser där man kunde söka hjälp (men vem orkar med det när det just hänt och man bara vill dra ett täcke övr huvdet och sova läääääänge tills det onda gott över - vilket det f.ö. inte helt gör...)
    2. barnmorskan tog 4 bilder paa vaar son. hade inte en tanke paa att ta med kamera. önskar jag hade det!
    3. vet ej om det är möjligt här. vet bara att det är begravningsplikt här i Tyskland om barnet väger över 500 g.

    Mika dog i v. 18. pga tidig förlossning orsakade av GBS.

  • MeandHim

    Förlorade mina tvillingar i V20
    1- ja vi fick en kurator och jag pratade med henne ett par ggr efteråt.
    2-ja dom tog kort men det var under julen så fotografen var ledig och korten blev tyvärr inte särskilt bra.
    3-Nej, hade inte en aning om det.

  • annaconda

    Förlorade Eskil i vecka 20 pga GBS.
    1. Vi fick kuratorkontakt.
    2. Vi blev inte erbjudna att fotografen skulle ta kort.
    3. Har läst här på FL om att man kan folkbokföra men det var ingen som berättade om det.
    Vi blev dessutom uppmuntrade att välja anonym kremering och fick känslan av att det beslutet var tvunget att tas innan vi åkte från sjukhuset, vi valde anonym kremering och har haft mycket ångest över det, vi hade nog tagit ett annat beslut om vi hade fått komma hem och tänka lite.

  • Endrawien

    Vi förlorade vårat barn en liten pojke i v16 pga infektion och allt vatten gick så han hade ingen chans att överleva.

    1. Ja vi fick frågan om kurator.
    2. Nej vi fick ingen fråga om fotografering..men därimot om vi ville hålla honom och ha han hos oss.
    3.Vi fick frågan om hur vi ville göra med kremeringen men det var tvunget att göras så fort så dom rekomenderade anonymt omhändertagande, så här i efterhand känns det inget vidare.

  • Thalis

    Beklagar verkligen era förluster!
    Tråkigt för er som kände att no var tvungna att bestämma er på fläcken,de borde ju ha förstått att man är inne i en sådan sorg att vissa beslut bör tas efter att chocken lagts lite.

    Till er som inte visste att ni kunde få era barn med i familjebilden så kan ni fortfarande göra detta(om ni så önskar så klart). Det ni behöver är intyg från sjukhuset något som kurator kan skriva eller få tag i.


    Diskutera aldrig med idioter,de drar ner dig till deras nivå och vinner tackvare erfarenhet.
  • Blomsteröga

    Jag tycker det är dåligt att dom rekomenderar anonymt omhändertagande. Det är sånt man måste få tänka över. Våran kurator frågade oss hur vi ville ha det utan att rekomendera något. Hon sa också att vi inte behövde bestämma oss direkt. Det tyckte jag kändes bra.

  • Thalis
    Blomsteröga skrev 2009-11-05 13:07:28 följande:
    Jag tycker det är dåligt att dom rekomenderar anonymt omhändertagande. Det är sånt man måste få tänka över. Våran kurator frågade oss hur vi ville ha det utan att rekomendera något. Hon sa också att vi inte behövde bestämma oss direkt. Det tyckte jag kändes bra.
    Håller helt med dig!
    Diskutera aldrig med idioter,de drar ner dig till deras nivå och vinner tackvare erfarenhet.
  • mammananja

    Hej ni fina mammor...

    Vårt tredje barn lille lucas föddes i v 19 (18+4) 2008

    1 Ja vi fick information om kurator.
    2. Nej inget foto eller fot/handavtryck
    3 Nej ingen information om folkbokföring.

    det var helt overkligt....vårt tredje barn föddes på gyn. avd i ett tvårum med en granne bredvid med bara ett skynke mellan. De flesta i Personalstyrkan utan empati och kunskaper...utan förståele av det dubbla katastrofen vi blivit utsatta för...helt oförberedda och totalt kaos...fick se min lille lucas dagen efter...kall och bara inlindad i en op duk. och en BM lutandes över hela denlilla stund jag fick...så otroligt chockad att jag inte hade en tanke på foto/fotavtryck mm...bara låg där i sängen o storgrät och skakade....dålig bemött av natt personal med hånflin och oförståelse för allt...

    Vi har drabbats 2 gånger...första katastrofen var vår förlust av vårt andra barn..Adam...vår första son föddes, 2008, fullgången och föddes levande. Då fick vi alla dessa frågor!?! och vi har foto, fotavtryck, fotavtryck i lera, hårtuss, böcker och han blev på vår önskan kremerad och det blev minneslund, eftersom han föddes levande blev Adam folkbokförd automatiskt..... och vi blev till största delen underbart omhändertagna och fick massor med medkännsla och empati...

    Varamste kramar om

    Mamma till Fisen och änglabarnen Adam o lille lucas

Svar på tråden Ni som förlorat barn efter v.13 men innan v.24