• Minx

    bra o dåligt med att bo i england

    Intressant att fler reflekterat över hetsen kring karriär som råder i Sverige och att snabbt återgå till jobb - läs; alla barn ska vara fulltid på dagis från 1-års ålder enligt den socialdemokratiska modellen  
    Känner mycket väl igen det där med att man är sitt jobb i Sverige. Här är det ingen som ifrågasätter att man är hemma när barnen är små. Sedan kan jag hålla med om att det är synd att de flesta kvinnor inte har möjlighet att jobba när barnen är små även om de skulle vilja, då barnomsorgen är så dyr. 


    Fördelar med England: 
    - Bättre klimat; det regnar inte 6 månader i sträck. Våren kommer tidigare och det är grönt även på vintern, inte grått, dimmigt och lerigt som i den del av Sverige som jag kommer ifrån. 
    - Fantastisk shopping
    - Pubar (ok att ta med barnen)
    - Indisk mat
    - Ingen reavinst
    - Folk är mer öppna  
    - charmig landsbygd; det finns ett utbud av affärer, restauranger och pubar även om man bor i en liten by (inte bara en deprimerande och sunkig pizzeria och en mack som på den svenska landsbygden). 

    Negativt 
    - dålig eller ingen mammapenning
    - ingen VAB
    - dyra dagis
    - mycket trafik
    - dyrt med tåg/dålig med kommunal trafik utanför städerna (nästan obefintlig där vi bor)


     


     


     


     

  • Minx

    Tror att man ska jobba minst 16 timmar per vecka för att ha rätt till working tax credits (ej säker för vi kvalificerar inte heller pga av makens inkomst), vet inte vilken inkomst som gäller för att få det. Om man kvalificerar så tror jag även att barnen har rätt till nursery 15 tim per vecka från 2 års ålder istället för från 3 år som i vanliga fall. Där är en del mammor som är ensamstående i min sons klass och de verkar klara sig ok. Dock väldigt svårt att köpa hus på endast en inkomst om man inte har en stor deposit redan. Följden blir att många måste flytta runt mellan olika hyrda fastigheter. Det finns ingen hyresmarknad som liknar den svenska, utan man hyr av privatpersoner och kan närsomhelst blir uppsagd om de ska sälja eller flytta tillbaka (ungefär som att bo i andra hand). Rätt tufft med småbarn att bo så. 

  • Minx
    Fairy of the Valley skrev 2013-12-26 19:06:04 följande:

    Jasså hyr man inte av företag. Det var lite dåligt i jämförelse ja. Då känns det rätt så kört för mig om jag inte skaffar mig en sambo och köper hus/lgh med. Hur vanligt är det att man bor i köpt/hyrd lgh?

    Svårt att svara på. Säkert betydligt vanligare att man hyr i London där bostäderna är dyrare. Kan man köpa hus/lägenhet så gör man det givetvis, det är helt bortkastade pengar att hyra om man ska göra det år efter år. Vi betalar drygt 500 pund i månaden på vårt radhus (nybyggt, 3 sovrum) med amortering. Sedan tillkommer gas, el, vatten etc. Hade vi hyrt en liknande bostad i vårt område så hade vi troligtvis fått betala minst 850 + räkningar. Council tax betalar man oavsett om man hyr eller äger fastigheten så det får man också tänka på att det är en summa som tillkommer. 


    Arbetslösheten är ett problem här också, speciellt bland unga. Beror nog mycket på vilka kvalifikationer man har. Känns ändå som att det är lite lättare med jobb här (mer flexibelt på arbetsmarknaden?). Känner själv ingen som är arbetslös trots att vi bor på en liten ort. Ska själv börja kolla om 6 månader efter ett låååångt uppehåll så kan ju återkomma med hur resulatet blev...... svälj..... 

  • Minx

    Enligt dem jag pratat med så är det långa väntetider för att få en council flat/house. Skulle själv göra ALLT för att slippa bo i de områdena. Skulle inte ens vilja köpa ett hus som ligger för nära ett council house område, pga alla problem som tyvärr finns där. Finns säkert undantag där områdena är något bättre. 

    Även om man har barn så kan man tydligen bli placerad på ett hostel i månader medan de handlägger ens ärende. Och det där med att bli vräkt eller ej. Hade jag nog inte vågat testa heller, dvs att bara stanna kvar och hoppas på det bästa. Men alla är ju olika. 

  • Minx

    Jag har varit en sådan där hemvändande svensk. Flyttade tillbaka till Sverige 2006 innan barnen föddes och det var rätt beslut då definitivt, av olika anledningar. Min man flyttade också med. Allt rullade på men vi kom aldrig riktigt in i det svenska livet. Kände hela tiden att jag längtade tillbaka hit. Jag kan sakna Sverige och naturen då framförallt. Men det livet jag har här känns mer avslappnat och roligare. Fast då har vi mannens familj nära oss här. 


    Bli inte förvånade om Sverige-livet inte är så skojigt efter ett tag.....  Fast de andra fördelarna kanske väger upp, Sverige är fantastiskt på många sätt, speciellt för barnfamiljer. Tyckte det jobbigaste var att skaffa nytt umgänge i en ny stad (kände ingen när vi kom dit). Det var som att alla redan kände varandra och inte var så intresserade av att träffa nytt folk. 


     

  • Minx
    Skepparen skrev 2013-12-30 16:04:15 följande:
    Prins Charles är ett slående exempel.

    Nä han kanske inte är så snygg. Men överlag tycker jag engelsmännen är hetast i världen (nu pratar jag om männen). Framfusiga, manliga, sexiga - och jag har turen att vara gift med en  
Svar på tråden bra o dåligt med att bo i england