Forum Regnbågsfamilj - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad gör man på en föräldragrupp eg?

  Tis 17 nov 2009 16:26 Läst 26531 gånger Totalt 7 svar
  Tis 17 nov 2009 16:26

  Jag tänkte mig att man fick information om lite allt möjligt som har med förlossning och bebisar att göra och min fru tror att man fikar och byter muffinsrecept med varandra.

  Sanningen är ju att ingen av oss har en blekaste aning.

  Ni som har gått med i en sån där föräldragrupp, vad bestod innehållet av och hur såg upplägget ut egentligen? Hur ofta träffades ni? Gav det ngt? Hur många var ni i gruppen?
  Kändes den mkt mamma-pappa-inriktad?

FRÅGA BARNMORSKAN

 • Katten­Korven
  Visa endast
  Tis 17 nov 2009 16:29 #1

  Jag gick en gång på föräldragruppen via min MVC. Vi var alla i ungefär samma fas av graviditeten så vi pratade lite. För mig var det helt värdelöst eftersom jag inte hade något gemensamt med de andra mammorna. Min grupp var strikt mammainriktad, papporna fick inte ens komma pga platsbrist.

  Jag har aldrig hört talas om att man byter recept och sånt.

 • Ons 18 nov 2009 14:08 #2

  Vi gick aldrig i någon föräldra grupp dels för att ja jonnade kväll varje gång den skulle vara och dels så kände vi att vi inte ville, vi visste det vi behövde veta så kändes helt onödigt:)

 • Tor 19 nov 2009 20:40 #3

  Vår föräldragrupp träffades tre tillfällen och bestod av sex par (tror jag) som väntade barn ungefär samtidigt. Vi träffades en kväll i veckan under tre veckor.
  Det handlade om förlossningens faser, lite kort om andning och avslappning, om amning, om vad BVC gör. Sedan skulle det också ha kommit en barnpsykolog men den var tvungen att avboka. ( Sedan skolkade vi från ett tillfälle, så då vet jag inte riktigt vad de pratade om mer än om smärtlindring.)

  Jag var innan orolig för att jag som icke-gravid skulle känna mig utanför men det gjorde jag inte. Vi delades heller aldrig upp i pappa resp. mamma grupper, så det var det onödigt att jag innan lagt mycket tankar på...

  Jag tycker att tanken på föräldragrupper är bra, att man ska hitta andra i samma situation. Däremot tycker jag att det behövs mer än tre tillfällen för att få en gruppkänsla. Sedan var själva utförandet av vår utbildning dålig ex. fick vi inte presentera oss första gången och jag tyckte att hon som hade den inte alls var lika bra som kvinnan som hade profylaxkursen vi gått innan. Men andra på utbilndningen verkade nöjda så det kanske handlade om personkemi eller att vi hade gått en kurs vi var nöjda med, och sedan kom föräldrautbildningen och var sämre plus att jag inte kände stor tilltro till henne.

  Jag hoppas och vill tro att genomförandet är bättre på andra ställen. Sen är det klart att jag gärna gått i grupp med andra lesbiska om det hade varit möjligt : )

 • starli­ngagen­t
  Visa endast
  Sön 22 nov 2009 19:21 #4

  Vi gick i en grupp med andra familjer som inte följde normen. Mest var det tjejpar. Vi pratade om föräldraskapet, besökte förlossningen, amning m.m. Träffarna var temainriktade så vi visste på förhand vad vi skulle prata om. Det var väldigt få träffar dock, men det är skönt att knyta ett nätverk med föräldrar i samma situation och utbyta tankar m.m.
  Inga recept utbyttes alls;)

 • parvat­i
  Visa endast
  Sön 22 nov 2009 19:26 #5

  På föräldrautbildningen via mvc när man väntar barn så handlar det om förlossningen.

  På BVC ordnar man föräldragrupper då man träffas en gång i månaden ungefär 6 gånger och pratar om ammning, utveckling, säkerhet i hemmet osv ofta brukar det vara babymassage också.

 • Mån 23 nov 2009 10:53 #6

  Hej!

  Jag tror vi träffades 4 ggr. Det var lite enklare fika. Vi var nog en 6-8 par i vår grupp, vi var såklart det enda lesbiska paret. Ordet pappa användes flitigt av barnmorskan. Egentligen bryr jag mig inte om sådant, men visst hade det varit lite trevligare med partner i stället.

  Ena gången delades vi upp i pappa och mamma grupp och jag valde pappa gruppen då jag ju inte skulle föda utan vara coach som de andra papporna. Det funkade väl ok, men man får ju inte ta sig själv på för stort allvar i sådana situationer. En träff hade vi besök från amningsmottagningen, det var bra information. En gång gick vi igenom profylax vid födseln, andning osv, men det var ganska översiktligt. I övrigt var det diskussion och frågor kring förlossning/amning/barnavård etc.

  Det var trevligt att träffa andra par i samma situation. Själv hade jag läst på mycket innan, så informationen var mest överflödig för min del, men annars bra. Hade hoppats att man skulle träffa något par man kunde umgås lite med, men 4 gånger hinner man inte "bonda" särskilt mycket på. Sedan var de flesta i gruppen ganska mycket yngre än oss också.

  Sedan gick vi en privat profylaxkurs, Annas profylax där vi gick två gånger tror jag. Vi gick i göteborg. Kursen var jättebra och stärkte oss verkligen inför förlossningen. Här var de också extremt professionella ang "pappa" ordet som inte nämndes en enda gång. Efter första tillfället fick vi veta att det troligen skulle bli kejsarsnitt, vilket det också blev till sist. Lite snopet, men både jag och frun har haft nytta av kursen vid vändningsförsök, kejsarsnitt, äggledarspolning etc.

 • Mån 23 nov 2009 10:58 #7

  Tillägg, kom just på att familjerådgivningen var på en av träffarna och presenterade sig, samt gav lite tips om hur man får en bra relation under graviditet och barnår.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll