Inlägg från: RosaNapp |Visa alla inlägg
  • RosaNapp

    När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?

    Varför skulle man få extra vid jul? Gäller samma sak vid midsommar, påsk, kräftskivor etc också då? För det finns ju fler högtider/festligheter på året som kostar lite mer än en vanlig månad. Eller är det just julen som är så himla viktig att den måste kosta multum? Så mycket att det inte går att fixa under årets övriga 11 månader? Soc eller ej?

    Och alla som inte har soc, var ska dom få denna viktiga extra peng ifrån?

  • RosaNapp

    Man kan lägga undan pengar och är man rädd för att soc ska få veta så lägger man dom i en burk i köket.

    Nej, man får väl inga presenter vid kräftskivor, men det är alltså det viktiga? Att det ska ges presenter. Och ffa presenter som kostar?

    Nej, man har inte alltid alla gånger valt att leva på soc och det är bra att det finns. Men att få en extra peng för högtider tycker jag inte ska vara något "krav" (ja, jag förstår att det inte menas som krav, ffa inte av alla som har soc. Vem skulle inte vilja ha en exra peng ibland?).

    Alla firar fö inte jul. Det är en tradition, och den kan se ut på det sätt man vill och kan göra den på.

  • RosaNapp

    Är ett ban väluppfostrat för att/om det inte bryr sig om presenter?
    Jag har nog inte träffat på något barn som inte gärna vill ha en present.

    Men pratar man inte med sina barn? För det första måste inte presenter kosta multum och för det andra så går det att förklara att man helt enkelt inte har pengar. Är barnen tillräckligt stora kan man ju fråga dom hur dom vill göra, fira med mat eller få present exempelvis.
    Och är dom små så bryr dom sig inte så mycket om vad som är i presenterna och då är verkligen inte priset det avgörande.

  • RosaNapp

    Men om det nu hänt något drastiskt (det kan ju hända vem som helst) så är det ju ändå något som går att förklara för barnen? Iallafall dom som förstår. Dom andra kommer också klara av det. Saker och ting händer och man får anpassa sig efter det. Det går ingen nöd på barn att dom itne får julklappar för dyr peng eller ens något större firande.

    Man kan hitta på att ha det mysigt och fint tillsammans ändå.

    Och även om man har pengar så kan man väl ha lite framförhållning? Svårt just den här gången då, men köpa klappar kan man göra när som eller göra egna.

  • RosaNapp

    Så varför får inte barn bli besvikna då? Kan dom inte bli besvikna över att inte få precis det dom vill ha också?

    F-n när jag växte upp fick jag sällan julklappar eller presenter som jag ville ha. Jag fick kläder jag behövde. Fick ibland lite annat också, men det var ju mest ren skit för att det inte bara skulle ges kläder. Blev jag besviken? Nej, det var tanken som räknades. Jag visste om mina föräldrars ekonomiska situation och även om det inte var kul så fick jag lära mig annat än att presenter var det viktiga, eller det man kan köpa.

    Man får göra det man kan av situationen, mer är det inte. Jag klankar inte ner på att du går på soc, men jag förstår heller inte resonemanget "jag vill ha extra så att barnen inte blir besvikna". För i min värld blir det vad man gör det till.

  • RosaNapp

    Men så mycket kostar inte maten, man behöver inte ha alla rätter. Dessutom lever man ju gott på rester flera dagar efter. Eller det duger inte det heller?

    Man behöver inte ha mängder med godis efteråt heller, fast det kanske är ett krav?

    Man behöver inte mer än ett paket var, dom har ju fått möbler och kläder. Fast det kanske inte var kul? Eller dom kanske inte ens får ett paket utan en upplevelse? Som kan tas när tillfälle finns? Bara fantasin som sätter gränserna.

    Tradera och annat som andra tipsat om är ju utmärkt. Handlar själv mycket där. Fast det kanske är att betrakta som skit.

  • RosaNapp

    Jennie med ie: håller med. Klart det är en omställning, tar ju ett tag att komma in i allt, men det betyder ju inte att man inte får anpassa alla situationer till det nya.

Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?