• Danitra

    amma v/s jämställd

    Om mamman helammar så krävs det nog större medvetenhet kring jämställdhet för att inte pappan ska halka för långt efter. Men amningen i sig behöver verkligen inte vara ett problem.


    För mig personligen så har det dock varit viktigt att inte vara oumbärlig den första tiden utan helt jämställd pappan. Inte pga någon idealism utan av personlighetsskäl. Därför har ersättning varit ett självklart alternativ för oss.
    Jag vet att många andra skulle må bra av att inte helamma av samma anledning och jag tror att barnmorskor skulle kunna hjälpa många nyblivna mammor att må bättre genom att faktiskt lägga fram det alternativet. 
  • Danitra
    Tygtiiger skrev 2009-12-17 22:57:39 följande:
    En motfråga: Den bästa maten för en bebis är bröstmjölk, därom råder inget tvivel. (Däremot är amning inte alltid bästa lösningen för mamma och barn.) Ska ett spädbarns behov av mat sättas på undantag för en mans önskan att få mata sitt nyfödda barn lika mycket och lika lätt som mamman gör, eller tas det redan tillräcklig hänsyn till vuxna mäns behov i det här samhället?
    Jag tycker inte att det tas tillräckligt med hänsyn till män i föräldrafrågor. Om han uttrycker en stark vilja att få dela primärvårdandet redan från start, inkl matning så skulle det för MIG vara skäl nog att avstå från helamning.
  • Danitra
    PerG skrev 2010-01-03 23:35:18 följande:
    Varför är det så självklart att barnet lever i symbios med mamman bara för att det legat i magen? Om man ammar och "låser in sig" så är det klart man kan leva i symbios, men som pappa kan man vara med mellan amningarna, eller vara helt fullt delaktig om man istället flaskmatar (självvalt, eller inte).. Vem barnet lever i symbios med beror ju snarare på vem det är som engagerar sig i det när det väl är fött snarare än vems mage man legat i...
    Nehe! För barnet känner inte igen pappans lukt! (Bebisar känner nämligen lukt i vatten tillskillnad från vanliga människor. Dessutom så luktar mammor tydligen sperma, precis som fostervatten)
    Och barnet känner inte igen pappans hjärtslag (Bebisar kan nämligen urskilja olika människors hjärtslag likt en avancerad EKG-maskin)
    För att inte tala om rösten...
  • Danitra
    livet leker skrev 2010-01-03 23:56:24 följande:
    Jag har ammat mina barn och dom har fan inte sämre kontakt med pappan för det, detta är så sjukt bara! Förstår ni inte att barnet och mamman är närmare än pappan o barnet, det är inte mindre men på ett annat sätt. Sen, när man ammat klart så kommer pappan mera in i bilden. Om det skulle vara som många här säger skulle båda kunna amma, o kom inte o nämna appa för det är ännu sjukare.
    Jag är rätt övertygad om att det är individuellt. 
    En del mammor känner sig närmare sitt barn än fäderna. Andra känner tvärt om. Sluta uttala din åsikt som en sanning.
Svar på tråden amma v/s jämställd