Inlägg från: livet leker |Visa alla inlägg
  • livet leker

    amma v/s jämställd

    Fru U skrev 2010-01-05 15:18:03 följande:
    Bröstmjölk är inte bäst, och verkligen inte för alla. Att bröstmjölk skulle vara bäst är en åsikt inte fakta.En bm ska inte lägga sig i hur barn får mat.
    ? Så du menar att industritillverkad ersättning skulle vara bättre? Inte lika bra som bröstmjölk va som anpassar sig efter barnet?
  • livet leker
    morotsland skrev 2010-01-05 20:42:35 följande:
    Skillnaderna är väldigt små och både ersättning och bröstmjölk är (i de flesta fall) två utmärkt mat. Det går lika bra att ge och finns ingen anledning för varken barnmorskor eller nån annan att ha nån åsikt. Ge bra information och stötta den enskilda mamman istället. Både angående jämställdhet och annat som kommer upp.
    Varför finns det då bröstmjölk om inte det skulle vara bäst anpassat för barnet? Och för att inte tala om antioxidanter den innehåller. Nestle skriver på sin sida att bröstmjölk är det bästa för barnet!
  • livet leker
    DrKejs skrev 2010-01-05 20:58:16 följande:
    De faktiska förhållanden som föreligger här är inte av intresse. Det är direkt ointressant om amning faktiskt är bättre än flaskmatning eller inte; det handlar om att skapa den nya människan och då är petitesser som sanning inte viktiga för de som för ut sin propaganda.
    Den nya människan??!! Som inte ska vara uppfödd av bröstmjölk då eller?
  • livet leker
    morotsland skrev 2010-01-05 21:05:45 följande:
    Amning är inte bättre. Bröstmjölk är rent innehållsmässigt - och generellt!- något bättre. Men eftersom båda sakerna är så bra finns det ju ingen anledning att tjafsa. Det är som att klaga på att barn äter äpplen för att apelsiner minsann är liiite nyttigare.
    Tror du på riktigt att ersättning är bättre? Industriell tillverkad komjölk med tillsatta vitaminer?

    Antioxidanterna då??
  • livet leker
    Saskia skrev 2010-01-05 21:06:30 följande:
    Eftersom amning är bättre än ersättning så tycker jag att det är helt rätt att barnmorskor nämner detta för de som är intresserade av att ge sina barn det bästa.
    Håller med.. Den dagen en BM rekommenderar ersättning framför bröstmjölk (om mamman KAN amma) den dagen går inte solen upp.
  • livet leker
    FamBroberg skrev 2010-01-05 21:12:15 följande:
    Herregud, så alla mammor som inte kan/vill/tänker amma vill helt enkelt inte sitt bästa för sitt barn? Man kan bara hoppas att ingen av er arbetar i ett yrke som har kontakt med blivande eller nya mammor.. Och förövrig info så fick jag information angående både ersättning och amning, och min Barnmorska sa även att i flera fall är ersättningen bättre för barnet.
    Om man inte tänker eller vill amma japp då tycker jag man fråntar barnet nått!
  • livet leker
    FamBroberg skrev 2010-01-05 21:15:42 följande:
    Exakt vad? Barnet blir mätt, barnet kommer förhoppningsvis växa upp till en lycklig, stark och självsäker individ. Så vad exakt har man fråntagit barnet?
    Att få amma.
  • livet leker
    FamBroberg skrev 2010-01-05 21:15:42 följande:
    Exakt vad? Barnet blir mätt, barnet kommer förhoppningsvis växa upp till en lycklig, stark och självsäker individ. Så vad exakt har man fråntagit barnet?
    Och som detta...

    1. ”Amning förebygger sjukdomar bättre än ersättning”

    Susanne Klinga Lernfelt: "Ja, det är ingen myt. Ersättning bygger inte upp det antikroppssystem på det sätt som modersmjölk gör. Det bästa är att amma - om man kan det."


    Birgitta Klang: "Ja, det finns det forskning som visar."


    Sofia Zwedberg: "Definitivt är det så. Det finns mycket forskning som visar på detta. Bland annat när det gäller luftvägs-, tarm- och urinvägsinfektioner har amning en förebyggande effekt, som inte ersättning har."

  • livet leker
    3. ”Amning förebygger allergier bättre än ersättning”

    Birgitta Klang: "Vi tror att det kan vara så. Det finns forskning som visar att barn som uteslutande ammas under de fyra första månaderna får mindre allergier. Men då i den bemärkelsen att debuten för allergier senareläggs för dessa barn."


    Sofia Zwedberg: "Ja, så är det. Det har vi kunnat se i flera studier. Bland annat i ”Bamse-projektet”, som utfördes på barn i Stockholm. De barn som bara ammades hade mindre allergier än de som inte ammades. Men att amma lite visade sig vara bättre än att inte amma alls."


  • livet leker
    5. "Amning gör barn mer intelligenta än om de får ersättning”

    Sofia Zwedberg:
    "Ja, det finns studier som visar på att bröstmjölk innehåller långkedjade kolmolekyler som dessutom är producerade av människan själv och som därför tas upp bättre som näring till hjärnan än vad ersättning gör. Det är lite samma diskussion som finns kring fisk - man blir ju mer intelligent om man äter mycket fisk. Bröstmjölk är det mest naturliga ett spädbarn kan äta."
Svar på tråden amma v/s jämställd