Inlägg från: Lycklig 4barnsmor |Visa alla inlägg
  • Lycklig 4barnsmor

    Varför är alla så sockernojjiga?

    För mig handlar det om vanor. Vi förbjuder inte socker men vill att de ska ha vanor från start t ex att är man hungrig äter man en frukt, morot eller annat bra inte kaka eller godis. När man har sådana vanor att man dricker vatten när man är törstig och frukt vid hunger då är inte det andra något problem här.

  • Lycklig 4barnsmor

    Sedan vill jag tillägga att sockret i maten har ökat till sjuka propotioner för att det är billigt utfyllnadsmaterial för tillverkarna. Det är väl bra att vi har vaknat och inte tillåter att tillverkningen ska bli billigare och billigare men maten ändå dyrare och dyrare. Nu börjar sockermängden i maten minska och det borde väl glädja alla.

  • Lycklig 4barnsmor

    Ja men om det ska vara glass varje födelsedag och det är 25 barn på en grupp och så går barnen på kalas hos 8-25/ år, Har egna kalas i familjen föräldrar, mor och farföräldrar, syskon, föräldrars syskonbarn (kusiner), ca 15 ggr/ år, vi äter en glass efter badhuset varje vecka 30/år, lördagsgodis 52ggr/år samt att man fikar med dem någon gång ibland. Det blir en del.

    Då kan inte jag fatta varför i h-te barnen måste ha mys eller festa på glass eller liknande på dagis också. Det räcker gott och väl med det vi gör med dem själva. Varför ska vi behöva plocka bort vårt lördagsgodis eller annat för att de ska sitta och slabba i sig en glass på dagis. Ni som vill att era fikar på dagis är det för att spara pengar själva eller tror ni verkligen att de tänker på om de inget får. Hur ofta sitter ni själva och fikar på jobbet?

  • Lycklig 4barnsmor
    Faile skrev 2009-12-30 09:20:35 följande:
    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 09:17:01 följande: Vilken totalt onödig kommentar! Jag tycker att glass kan vara trevligt, thats it. Så enkelt är det, och nej det gör inte mig något om mina barn nu skulle få 25 glassar på ett år på dagis. Och ja, när någon fyller år på mitt jobb så bjuds det ofta på tårta. Och vi är 50 pers, den du
    Du säger ofta men inte alltid. Du äter alltså tårta ungefär en gång per vecka och så på alla era kalas. Det måste bli tårta 2 gånger per v eller mer ibland. Tveksam till att det stämmer men känner många som skickar iväg sina barn på barnkalas 1/v ungefär under terminerna och då får de även en godispåse efter kalaset och jag förstår dessa föräldrarna när de satt stopp på fika på dagis också. Hade de serverat fika ofta på mitt dagis hade jag också tagit upp det.
  • Lycklig 4barnsmor
    Grönögat skrev 2009-12-30 09:25:56 följande:
    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 09:17:01 följande: Varje dag.
    Och vad tar du då?
  • Lycklig 4barnsmor
    Plutteli skrev 2009-12-30 09:27:45 följande:
    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 09:23:33 följande: På min morsas jobb har de en fikakassa och köper lite extra gott fika varje fredag, övriga dagar fikar det vad de känner för vilket blir olika beroende på person, dock har de avsatt fikatid förmiddag och eftermiddag... Så vitt jag vet har man ju fikapaus på alla arbetsplatser ca 2 ggr om dagen och då äter man ju vad man vill. Men ja... det är rätt vanligt med bullar/kakor eller liknande minst en gång i veckan på många många arbetsplatser. I övrigt tycker jag som så att den enda man kan ändra är sig själv och sin familj, gillar man inte att det blir för mycket sött så får man helt enkelt skita i att ge sådant hemma men låta barnen få det när de är hos andra. Att då förbjuda sötsaker på förskolan eller gnälla över det på barnkalas hos andra är att försöka tvinga på sina värderingar på andra för att slippa ändra för mycket i sin egen familj!
    Att tvinga våra barn att fika på dagis är ju att ni som gillar sådant här dagligen tvingar på oss era värderingar.

    Ska man slopa vårt utvalda lördagsgodis för att de ska få något billigt skit på dagis?? Ska man vägra dem gå på kalas för att tillfredställa andra på dagis??

    Ni kan ju inte mena allvar, ge era barn hemma istället och fika med era barn på väg hem från dagis. Då tror jag ni får en riktig mysstund med era barn så är alla nöjda.
  • Lycklig 4barnsmor
    Nasse7 skrev 2009-12-30 10:14:07 följande:
    Jag tycker faktiskt synd om de barn som är förbjudna att äta någonting sött på dagis. Och nu talar jag inte om allergier eller andra åkommor som gör att det är direkt skadligt för barnet att äta någonting utan att föräldrarna har sockerfobi... Ett exempel är att de hade öppet hus på dagis och föräldrarna fick komma och titta på verksamheten. Då stod barnen och bakade chokladbollar och genast var det en förälder framme och ryckte i sitt barn och sa att hennes barn fick minsann inte äta chokladbollar och då fick hon inte vara med och baka heller för då skulle hon kanske bli lockad att äta av det. Så hon fick gå ifrån och göra någonting annat. Jag menar, hallå... Har det inte gått lite långt då?
    Jag skulle givetvis inte förbjuda mina barn att baka men varför kan de inte baka annat på dagis? Bröd och liknande. Varför måste det vara godis, de skulle ha precis lika kul med det.

    Varför ska dagis lära barnen äta onödiga saker. Det kan man ju lära dem äta hemma. Dessutom kan jag ju inte förstå att ni tycker detta är viktigt. Det är ju skräp. Varför ska tandläkarna och andra rekommendera måttligt av de här grejerna och så ska det snaskas på dagis.
  • Lycklig 4barnsmor
    Plutteli skrev 2009-12-30 14:37:55 följande:
    Tänkte förresten på en sak jag funderat på att införskaffa och ge som en gåva till vår förskola inför sommaren. Glassmaskin! Då kan barnen få små mängder glass när någon fyller år, dessutom får de göra den själv och vi slipper tillsatser i glassen. Sen går det ju då att göra nyttigare glass på yoghurt och frukt eller bär istället för grädde :) Och för de som då inte har glassmaskin på förskolan, bjud på sorbe om ni vill ha glass till barnen men vara lite nyttigare :)
    Varför är det så viktigt att stoppa i dem de här grejerna på dagis man gör ju inte det när de börjar skolan. De som börjar skolan accepterar att det inte är sådant varför inte ha det så från början.

    Varför kan inte de som vill ge godis, kakor och glass göra det på vägen hem från dagis?
    Ganska fantastiskt fenomen det här att de som inte vill ge sina barn sådant konstant eller göra något regelbundet av det att vi är präktiga och sockernojjiga på samma sätt som de som vägrade börja röka i skolan var "präkta och duktiga".
  • Lycklig 4barnsmor
    chivasregal skrev 2009-12-30 15:17:25 följande:
    Ja det är nog så som du skriver jag tänkte på samma men många tror kanske att man får diabetes av socker oxå för den kallas sockersjuka. Annars har du helt rätt men som jag tror är det är "duktiga mammor"
    Diabetes typ 2 kan faktiskt försvinna eller lindras av ändrade kostvanor.
  • Lycklig 4barnsmor
    Plutteli skrev 2009-12-30 15:14:12 följande:
    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 14:57:26 följande: Fast det är ju stor skillnad på att bara få en godis på väg hem och att tex. få göra egen glass med sina vänner och sedan äta den i lagom mängd. Sen vet jag inte hur det var när ni gick i skolan, men när jag var barn så var det vanligt att man på sin födelsedag bjöd på tårta, glass, godis eller annat ändå tills vi började på högstadiet och då hade vi skitnära till en Coop butik så då köpte folk vanligen godis dagligen i vilket fall. Eller ja..de som frossade mest i möjligheten att få tag i godis var de som inget fick hemma... När jag varit på praktik eller jobbat på skolor (vanligen åk. 3-6) så har det inte alls varit ovanligt att barns om fyllt år bjudit på godis eller liknande. Alt. har de haft kalas för hela klassen efter skoltid och även där äts ju en hel del onyttigt så...
    Du kan väl göra glasspinnen till en minst lika mysig stund mellan dig och ditt barn som de där små minutrarna på dagis?
  • Lycklig 4barnsmor
    S vali s skrev 2009-12-30 16:03:08 följande:
    Min dotter tycker att det är betydligt mysigare att äta glass tillsammans med sina dagiskompisar än med oss hemma i tvsoffan och vi som föräldrar har inget behov av att äta glass tillsammans med henne, myser gör vi ändå
    Bjud hem de barnen då och ha en mysstund hemma. Varför propsa på att det måste ske på dagis?
  • Lycklig 4barnsmor

    Alltså... Här handlar det ju om att många här tror att vi som försöker vara måttliga med godis och fika att ni tror att vi tror att barnen dör om de inte får socker.

    Jag försöker vända på det och säga att era barn dör inte om de får annat istället. Varför tror ni att det är så viktigt?

  • Lycklig 4barnsmor
    S vali s skrev 2009-12-30 18:06:31 följande:
    Jisus, självklart matar jag ine min dotter med sött - tvärtom men jag tjafsar inte om att hon någon gång bjuds på glass på förskolan, tycker vi att det blir för mycke så reglerar vi det på hemmafronten istället. Jag ställer motfrågan - varför är det så viktigt för dig att alla andra gör det valet du har gjort Varför säger du helt enkelt inte bara till att ditt barn inte ska ha en mass "onödigt" socker i form av glass osv på förskolan
    Jag tycker mängderna blir helt sjuka. De äter på dagis när de fyller år och mys det är 25 barn. På dagiskompisarnas kalas och så får de en påse. Fika hos farmor och alla släktkalas. De behöver verkligen inte en massa på dagis och varför jag inte tycker de ska ha det på dagis är för att det finns inte med i livsmedelsverkets rekommendationer.

    Man kan sköta det hemma och barnen lipar inte. Jag lovar möjligen föräldrarna som tycker det är så himla viktigt och bra.

    Mina barn började med godis efter 3 års ålder (pga alla barnkalas och det är för mig ok tillfällen) och det i väldigt måttliga mängder och de frossar inte i godis när de ser godis.
  • Lycklig 4barnsmor
    IdaVasterflo skrev 2010-01-01 19:49:40 följande:
    Senaste sockerrönen handlade ju i alla fall om att vitt socker är hälsosammare än fruktsocker. Man ska inte lyssna så mycket på allt vad de kommer på. Vem som helst fattar ju att det inte är bra av x antal anledningar att proppa i sig själv och barn en massa socker och godis varje dag. På samma sätt som att det är dumt att äta för mycket av något ämne. Men att hålla på utesluta saker helt är inte den bästa idén. Det enda man har lyckats bevisa genom att utesluta viss mat är att man går ner i vikt, men det behöver inte betyda att det är mer hälsosamt i längden. Allt vi äter är ju av en anledning. Människor äter ju inget som inte fyller någon nytta evulotionärt sett.
    Det där var ju inte sant. Det var en dietist som feltolkade studien och uttalade sig och vips så släpps nyheten utan att kolla upp det.
    Går säkert söka om det på nätet.
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?