Inlägg från: LindaLampa |Visa alla inlägg
  • LindaLampa

    Varför är alla så sockernojjiga?

    Alla får ju göra som dom vill självklart, och syftet för mig är verkligen inte att framstå som präktig, men för mig är det viktigt att lära mina barn goda vanor från start. Det är förstås inte samma sak som att bannlysa glass men om jag får välja så hade jag gärna sett att barnen fick frukt istället för glass på dagis. Det beror inte bara på att det är socker i glassen, där är så himla mycket andra tveksamma tillsatser också, speciellt i de billiga glassarna. Ja till glass säger jag när de får en variant utan en mängd tveksamma tillsatser i.

    Ja nu lyfte jag då in detta med tillsatser också, men det ÄR bra att vara medveten, och även om vi inte ser några symtom idag på att vi skulle påverkas av alla tillsatser (vissa symtom har man dock sett efter diverse ämnen iofs), så vet vi ju inte hur det ser ut i framtiden.

    Man vet ju tex att de som äter mycket salt idag, med stor sannolikhet kommer behöva äta blodtryckssänkande medicin om 20 år. Det är ett faktum.

    Men hysteri som sådan kommer alltid att finnas bland oss (speciellt bland oss mammor). Är det inte socker, så är det amning, eller dagistider eller vad det nu kan vara.

  • LindaLampa

    Lycklig 4barnsmor skrev 2009-12-30 14:57:26 följande:


    Varför är det så viktigt att stoppa i dem de här grejerna på dagis man gör ju inte det när de börjar skolan. De som börjar skolan accepterar att det inte är sådant varför inte ha det så från början.Varför kan inte de som vill ge godis, kakor och glass göra det på vägen hem från dagis?Ganska fantastiskt fenomen det här att de som inte vill ge sina barn sådant konstant eller göra något regelbundet av det att vi är präktiga och sockernojjiga på samma sätt som de som vägrade börja röka i skolan var "präkta och duktiga".
    Ja, jag tycker som du. Om jag som förälder vill ge mitt barn kakor, godis och glass, så fine, det är fritt fram att ge det hemma eller som du säger på väg hem från dagis. Men om man yppar detta är man präktig, och framför allt megatråkig morsa som bara vill mata sitt barn med broccoli för att döva sitt dåliga mammasamvete.

    Det enda jag vill är att ge mina barn bra vanor från start, och jag tycker att det ska vara upp till mig som förälder om mitt barn ska få äta glass och godis när de är riktigt små (inte upp till förskolan). När de blir större blir det lite svårare att styra, men då har jag iaf gjort mitt bästa för att de ska få bra värderingar och vanor kring detta.

    Jag tycker att man kan vara lika kritisk åt båda håll, ni som tycker att vi "sockerhysteriska" ska tänka över varför vi inte vill ge våra barn socker, lika gärna kan ni som vill detta tänka över varför ni vill det? Tids nog lär sig alla barn vad godis och glass är, varför inte skjuta på det så länge som möjligt?
  • LindaLampa
    Plutteli skrev 2009-12-30 15:17:02 följande:
    Fast varför måste bra matvanor vara = inget socker? Det är väll egentligen den ekvationen jag har svårast för. Jag tror på att låta min dotter smaka på och prova ALLT om hon visar att hon vill det, vi åt glass i somras när det var varm, då ville hon så klart smaka och det fick hon, då var hon 1 år. Bra matvanor innebär ju att kunna äta allt med måtta, och jag tycker inte man lär sina barn det genom att utesluta socker så länge man bara kan.
    Jag menade inte så; bra matvanor = inget socker, och egentligen motsäger jag mig inte just glass på dagis vid födelsedagar, utan jag pratar mer generellt kring detta. Att om jag inte vill ge min 2-åring glass eller godis så vill jag inte heller att förskolan ska göra det. Jag som förälder vill själv välja när detta ska introduceras.

    Att jag inte vill ge glass till mina barn när de är så små beror mest på att glass är en sån tillsatsbomb, hade de gjort egen glass på dagis hade jag inte opponerat mig.

    Det är så himla lätt att lägga över sina egna behov på sina barn. Att om jag som förälder gillar godis, så tänker jag lätt att mina barn också behöver få godis. Men det behöver inget litet barn, de vet ju knappt vad det är! Sen när de blir större och börjar förstå vad det är, ja då kan det ju var dax att införa lördagsgodis eller dylikt. Det finns ju de som häller coca cola i nappflaskan till sina småbarn (för att dra ett extremt exempel, iaf i min värld), för att de själva tycker att det är mkt godare att dricka än vanligt vatten. Det är sånt jag tycker att alla bör tänka över, varför ge dem läsk liksom?

    Sådana här diskussioner är nyttiga, förhoppningsvis får det oss alla att tänka till lite!
Svar på tråden Varför är alla så sockernojjiga?